Αρχιτεκτονικες ιστοριες σημερα στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Από τις Ζωή Γοδόση και Κική Χριστοδούλου

Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής θα φιλοξενήσει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Αρχιτεκτονική και διακόσμηση από τον 18ο στον 20ό αιώνα». Η εν λόγω εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό της πόλης μας, παρόλο που την συνδιαργανώνουν οι Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης (δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής). Και πώς να μην ενδιαφέρουν τους κατοίκους της πόλης οι εισηγήσεις των δύο έμπειρων ομιλητριών που θα πρωταγωνιστήσουν στην εκδήλωση;
 
Πρόκειται κατ’αρχάς για την Ζωή Γοδόση, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας∙ η ομιλία της θα ασχοληθεί με τη διακόσμηση των κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα.  Η ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα που χαρακτηρίζει την εντοίχια κοσμική ζωγραφική στον ελλαδικό χώρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, διαμορφώνεται από την τοπική καλλιτεχνική παράδοση των διαφόρων λαών και από στοιχεία της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης που παρουσιάζονται ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα στη διακόσμηση των σουλτανικών ανακτόρων. Οι τάσεις αυτές διοχετεύονται από την πρωτεύουσα στις επαρχίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και υιοθετούνται επίσης από τα εύπορα στρώματα του μη μουσουλμανικού πληθυσμού, όπως οι έλληνες έμποροι που έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και έρχονται σε επαφή όχι μόνο με την πρωτεύουσα αλλά και με τη Δύση εξαιτίας των εμπορικών τους δραστηριοτήτων.  Η εσωτερική διακόσμηση των αρχοντικών περιλαμβάνει ποικίλα θέματα -γεωμετρικά και φυτικά διακοσμητικά, θέματα από τη φύση, απεικονίσεις πόλεων και κτηρίων, ανθρώπινες μορφές- τα οποία είναι ενδεικτικά για τη διαμόρφωση του γούστου και τις αντιλήψεις των κατοίκων των ελληνικών κοινοτήτων το 18ο και 19ο αιώνα. Αυτήν θα παρουσιάσει με τη βοήθεια κατάλληλου οπτικού υλικού η κυρία Γοδόση.
 

Η έτερη ομιλήτρια, η γνωστή στους συμπολίτες της Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος Κική Χριστοδούλου, ευλόγως θα μεταφέρει τη συζήτηση στην πόλη μας και στην ιδιωτική κατοικία από τον 19ο αιώνα ως τις αρχές του 20ού. Το πέρασμα από τον 19ο αι στον 20ο σηματοδοτείται από την αλλαγή στις φόρμες και στον τρόπο διακόσμησης των αρχιτεκτονικών δομών σε όλη την επικράτεια της σημερινής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι επαφές των τοπικών κοινωνιών με εκείνες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, αργότερα και της δυτικής, εισάγουν νέα στοιχεία στην αρχιτεκτονική δομή και διακόσμηση. Στην Κομοτηνή τα δείγματα που μας απομένουν είναι ελάχιστα. Ωστόσο είναι ικανά για να ακολουθήσουμε την πορεία στο χρόνο και να συνδέσουμε την ιδιωτική κατοικία της πόλης μας με τα παραδοσιακά αριστουργήματα, προηγούμενων αιώνων, που σώζονται  στην περιοχή της Μακεδονίας. Μπορούμε να τα προσεγγίσουμε μέσω δύο κατευθύνσεων: αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά.
 
Η εκδήλωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου, στις 19.00 στον ζεστό χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής (Σαμοθράκης 12) θα ξεφυλλίσουμε το μεγάλο βιβλίο της πόλης και θα διαβάσουμε την ιστορία των δρόμων της.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.