Απολογισμος της Συνοδου των Πρυτανεων απο τον Πρυτανη του ΔΠΘ Φωτη Μαρη
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δια του Πρύτανή του κ.Φώτη Μάρη και αντιστοίχως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών, δια των κ.κ.Δημήτρη Μπουραντώνη και Χρήστου Μπούρα, θα προεδρεύουν της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ για τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα και με τα όσα αποφασίστηκαν κατά τις διαδικασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων που έλαβε χώρα το προηγούμενο τριήμερο στην Καστοριά, παρουσία και του νέου Υπουργού Παιδείας κ.Κυριάκου Πιερρακάκη.
Ο κ.Μάρης ορίστηκε ως προεδρεύων το δεύτερο τετράμηνο, ενώ προηγείται από τις 1 Σεπτεμβρίου ο κ. Μπουραντώνης και ακολουθεί το τρίτο τετράμηνο ο κ.Μπούρας.
Όπως εξήγησε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Πρύτανης του ΔΠΘ πρόκειται για μία τιμητική απόφαση, η οποία έρχεται σε μία ιδιαίτερα σημαντική για τα ελληνικά πανεπιστήμια χρονική στιγμή, κατά την οποία ξεκινά την θητεία της μια καινούργια κυβέρνηση και άρα το προεδρείο της Συνόδου θα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε να θέσει στο νέο υπουργό όλα τα θέματα που αφορούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σήμερα.
Η συνεργασία «εργαλείο» της αποτελεσματικότερης και ταχύτερης επίλυσης προβλημάτων
Ερωτηθείς για την πρώτη αυτή επαφή με τον κ.Πιερρακάκη κατά τις εργασίες της Συνόδου συγκριτικά και με την πρώην Υπουργό κ.Νίκη Κεραμέως ο κ.Μάρης τόνισε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, ωστόσο η πρώτη επαφή ήταν πάρα πολύ καλή. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού ο ίδιος εξήγησε πως υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου την οποία και θα επιδιώξει, έτσι ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι και ταχύτεροι στην επίλυση προβλημάτων, δεσμεύτηκε να συμβάλει και αυτός από τη δική του πλευρά για την ανάπτυξη του δημόσιου πανεπιστημίου και τέλος επιβεβαίωσε πως το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για την ενίσχυση των ελληνικών ΑΕΙ, μεταξύ άλλων και μέσω της ενεργοποίησης το ταχύτερο δυνατό του νέου ΕΣΠΑ.
Απαραίτητη η επανεργοποίηση του ΕΣΠΑ και για το ακαδημαϊκό έργο
Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης απασχόλησε και το ζήτημα της υποστελέχωσης των ελληνικών ΑΕΙ, την ώρα αυτά όπως σημείωσε, προσπαθούν μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια να αποκτήσουν νέο, σύγχρονο οργανισμό και επικαιροποιημένους κανονισμούς, αμφότερα σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο.
Μια προσπάθεια η οποία όπως εξήγησε ενσωματώνει και έναν μεγάλο αριθμό από δομές και από υπηρεσίες οι οποίες προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και στα οποία γίνεται ακόμα πιο εμφανής η ανάγκη στελεχιακού δυναμικού, ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, με ιδιαίτερη προτεραιότητα στο διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων.
Μια ημέρα νωρίτερα κατά την διάρκεια της εισήγησής του στην Σύνοδο των Πρυτάνεων μάλιστα ο κ.Μάρης ανέφερε μια σειρά στοιχείων που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, συνδέοντάς το και με δεδομένα όπως η μείωση πληθυσμού στην ελληνική περιφέρεια με την παράλληλη αύξησή του στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στο Αιγαίο που είναι η μοναδική άλλη περιοχή που εμφανίζει μία τέτοια τάση, όσο και με την ανισοκατανομή του ΑΕΠ, μεταξύ των Περιφερειών αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους, στο σύνολό τους στοιχεία κρίσιμα και για τα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αναπτυξιακά και να ενισχύουν τη συνοχή.
Να μην χαθεί ούτε μία μέρα διδακτικού έργου
Επικεντρώνοντας στα προγράμματα ΕΣΠΑ και στην ανάγκη άμεσης επανεργοποίησης τους με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας, ο Πρύτανης του ΔΠΘ εξήγησε πως η πλειοψηφία αυτών λήγουν στις 30 Οκτωβρίου ή 30 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα ο μεγάλος αριθμός συνεργατών των Πανεπιστημίων που απασχολείται σε αυτά παρέχοντας κρίσιμες υπηρεσίες να κινδυνεύουν με διακοπή. «Αυτή την ανησυχία μας μεταφέραμε, είπαμε ότι πρέπει να βγουν άμεσα οι προκηρύξεις των νέων έργων για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και εκεί ακριβώς πρέπει να ενσωματώσουμε και τις παρατηρήσεις της Ε.Ε. οι οποίες έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να επιλυθούν και ταυτόχρονα να πετύχουμε και τον παράγοντα χρόνο να είμαστε έτοιμοι στο τέλος του έτους και ενεργοποιημένοι, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο».
Η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα είναι αυτή της απόκτησης της ακαδημαϊκής εμπειρίας, καθώς έτσι καλύπτονται τα κενά των καθηγητών των τμημάτων, με τις θέσεις που καλύπτει το ΕΣΠΑ να αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως των 10-15% των διαδασκώντων ανά πανεπιστήμιο, ενώ αντίστοιχης σημαντικής είναι και το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης καθώς έχει επίσης άμεση επίπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο πρύτανης του ΔΠΘ εξέφρασε την άποψη ότι ο υπουργός αντελήφθη την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ όπως τόνισε παρείχε ήδη λύσεις σε μια σειρά θεμάτων όπως το πρόγραμμα χορήγησης της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα, κάτι το οποίο εκκρεμούσε για περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ ανακοίνωσε και μια σειρά λοιπών θεμάτων όπως το νέο ειδικό μισθολόγια για τα μέλη ΔΕΠ.
Από τα θέματα που διαχρονικά απασχολούν τα ελληνικά ΑΕΙ είναι και αυτό της χρηματοδότησης όπου ερωτηθείς σχετικά ο κ.Μάρης γνωστοποίησε πως ζητήθηκε από τον υπουργό να δει άμεσα και το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης μιας και συνδέεται με τη λειτουργία του πανεπιστημίου.
Ικανοποίηση για το “Study in Greece”
Ο κ.Μάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ίδρυσης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρεία “Study in Greece” ως ένα εργαλείο υποβοήθησης της προσπάθειας της διεθνοποίησης και της εισόδου νέων ξένων φοιτητών στη χώρα, για να γνωστοποιήσει πως στο πλαίσιο αυτό το ΔΠΘ έχει ήδη προβεί σε συμφωνίες με αμερικάνικα και αιγυπτιακό πανεπιστήμιο, ενώ στα σκαριά βρίσκονται προσπάθειες συνεργασίας με κινεζικό πανεπιστήμιο. Παράλληλα το ΔΠΘ εργάζεται για την λειτουργία του αγγλόφωνου πανεπιστήμιο του τμήματος Ιατρικής καθώς και με την διεύρυνση της δυνατότητας αγγλόφωνου προγράμματος στην πολυτεχνική με αμερικάνικο πανεπιστήμιο.
Τι ακολουθεί για το ΔΠΘ
Ως προς τους επόμενους στόχους για το Πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής μας ο ίδιος αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή του πορεία θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα – και στον Υπουργό – την ίδρυση του τμήματος Εργοθεραπείας, το τμήμα Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη, και την ανάπτυξη του Δημοκριτείου στην Καβάλα και τη Δράμα.
«Αυτά είναι κομβικής σημασίας και κρίσιμα αιτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, για να κερδίσουμε τα στοιχήματα τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το νέο ακαδημαϊκό έτος θα απασχολήσει την κοινότητα και η προσπάθεια του εορτασμού των 50 χρόνων του ΔΠΘ μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, ανάμεσα στα οποία για πρώτη φορά και ένα αναπτυξιακό συνέδριο προς το τέλος του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν τόσο το τι έκανε το πανεπιστήμιο τα 50 χρόνια της λειτουργίας του, όσο και το τι σκοπεύει να κάνει τα επόμενα πολλά χρόνια της λειτουργίας, ώστε όπως τόνισε «να γνωρίζουν όλοι στη Θράκη ποιες είναι οι επιλογές μας και πώς θα κινηθούμε τα επόμενα πολλά χρόνια».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.