«Αποχαιρετωντας ενα σχολειο γεματο αναμνησεις»

Αγωνία για το μέλλον του ιστορικού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου

Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ιάσμου, το ιστορικό κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου και φέτος φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου παράλληλα με τη δράση των τμημάτων ζωγραφικής και χορού που λειτουργεί ο φορέας.

Επιβλητικό κτίριο, δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού, θεμελιώθηκε το 1923 και αποπερατώθηκε το 1928 με δαπάνες των κατοίκων. Την ανάγκη διατήρησης και λειτουργίας του ως πολιτιστικού κέντρου και σε κάθε περίπτωση ως χώρου στον οποίο θα αναπτύσσουν δραστηριότητα τα παιδιά του οικισμού, προβάλλει σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ιάσμου κ. Ηλίας Μπούκας.


«Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το κτίριο, προσπάθεια και επιθυμία όλων είναι να αξιοποιηθεί και να φιλοξενήσει δράση που να συνδέεται με τα παιδιά, είτε ως πολιτιστικό κέντρο. Θα προσπαθήσουμε ως Ιασμιώτες, να υπάρχει ζωή εκεί μέσα, γιατί αν κλείσει, θα ερημώσει και κάποια στιγμή θα καταστραφεί» σημειώνει.
Πριν από 2 μήνες, ο ΟΣΚ  παρέδωσε στη Σχολική Επιτροπή, το νέο κτίριο, εμβαδού 2.000 τ.μ, στην δυτική είσοδο του Ιάσμου, όπου θα στεγαστεί το Δημοτικό Σχολείο, από το νέο έτος.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Ιάσμου, άνοιξαν παλιά σεντούκια και συνάμα την καρδιά τους, για να ανασύρουν μνήμες, παλιές φωτογραφίες, ενθύμια και ντοκουμέντα που «φωτίζουν» πτυχές της λειτουργίας του ιστορικού κτιρίου του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου του οικισμού, συμβάλλοντας στην έρευνα που οργάνωσε Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με απώτερο σκοπό τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης «αντάξιας της ιστορίας του» λόγω της μετεγκατάστασής του σχολείου στο νέο κτίριο.

Τα αποτελέσματα της ιστορικής καταγραφής, που ολοκλήρωσε με επιτυχία ο Σύλλογος, μετά από συστηματικό έργο δύο μηνών, παρουσιάστηκαν στην έναρξη των εκδηλώσεων «Προφήτης Ηλίας» στις 11 Ιουλίου, μέσω της λειτουργίας έκθεσης ανάλογου μουσειακού υλικού και την προβολή 55λεπτου βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων.

«Πριν από 5 χρόνια, ως σύλλογος γονέων του δημοτικού μας σχολείου, μάθαμε ότι στον Ίασμο έχει εγκριθεί κι έχει προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης ενός καινούριου δημοτικού σχολείου. Ρίζωσε στο μυαλό μας η ιδέα, ότι δεν μπορούμε απλά να αποχαιρετήσουμε το παλιό κτίριο, το οποίο έχει τεράστια ιστορία. Επεξεργαζόμασταν αυτά τα χρόνια, ότι όταν  έρθει η συγκεκριμένη στιγμή, θα κάναμε μια εκδήλωση αντάξια της ιστορίας του» ανέλυσε ο κ. Μπούκας.
«Ήταν μια εκδήλωση, την οποία ανέλαβε ο σύλλογος γονέων κινητοποιώντας μέσα σε 2 μήνες όλο το χωριό» πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως η εμπειρία της έρευνας για το τοπικό Δημοτικό Σχολείο, λειτουργεί ως έναυσμα για περισσότερες ίσως θεματικές προσεγγίσεις της τοπικής ιστορίας, που θα βασίζεται και στις προφορικές μαρτυρίες των γηραιότερων. Με στόχο τη διάσωση και τη διάδοση της, με τη χρήση και τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία.

Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου

Στις σελίδες του λευκώματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου «Αναστασίου Φιλιππέλη- Την ιστορία λένε και οι φωτογραφίες», αναφέρεται  ότι «το πρώτο Δημοτικό Σχολείο, που προοριζόταν αποκλειστικά για αγόρια-ήταν αρρεναγωγείο- ιδρύθηκε στον Ίασμο επί τουρκοκρατίας, γύρω στα 1850, σε χώρο δίπλα στην εκκλησία του Άη Νικόλα, με έξοδα των χριστιανών κατοίκων του χωριού, οι οποίοι είχαν αναλάβει και τα έξοδα συντήρησής του, την καταβολή δηλαδή των μισθών των δασκάλων. Ήταν διώροφο με δύο μεγάλες αίθουσες και σάλα στον πάνω όροφο και δύο αίθουσες στο ισόγειο. Η μία αίθουσα είχε θεωρεία και αμφιθέατρο. Εκεί οι μαθητές διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, μαθηματικά, ιστορία, θρησκευτικά και δευτερευόντως, καλλιγραφία.
 
Λίγο αργότερα ιδρύεται στον Ίασμο και παρθεναγωγείο, στον χώρο που βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου.
 
Ο διαρκώς αυξανόμενος όμως αριθμός μαθητών που επιθυμούσαν να μάθουν γράμματα, ανάγκασαν τους κατοίκους να φτιάξουν καινούριο, μικτό σχολείο, σε άλλο μεγαλύτερο χώρο. Αυτό θεμελιώθηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 και αποπερατώθηκε το 1928, με δαπάνες των κατοίκων. Πίνακας με τα ονόματα και τις προσφορές των κατοίκων βρίσκεται αναρτημένος στο διάδρομο του σχολείου. Ήταν διώροφο, πέτρινο νεοκλασικό με έξι αίθουσες, μεγάλη αίθουσα τελετών με σκηνή, δύο γραφεία και πολλά παράθυρα για φωτισμό. Το 1945, το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου καταστράφηκε από πυρκαγιά. Επισκευάστηκε όμως, με χρήματα του ελληνικού κράτους και στις 6 Δεκεμβρίου του 1949 έγιναν τα εγκαίνια του. Εδώ φοιτούσαν κάθε χρόνο μαζί με τα μικρά του νηπιαγωγείου που συστεγαζόταν, περίπου 150-200 μαθητές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.