Απο τον Πρ. Παυλοπουλο τα εγκαινια του Ινστιτουτου Θρακικων Μελετων

Με σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τα περί Συνθήκης της Λωζάνης

Με κάθε επισημότητα αλλά και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο τα εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών στην Αλεξανδρούπολη.
 
Σκοπός του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών το οποίο δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του ΔΠΘ είναι μεταξύ άλλων ,η μελέτη της ταυτότητας της Θράκης από την αρχαιότητα έως σήμερα και η διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων για την κοινοποίηση των ιστορικών ερευνών.
 
Στα λαμπερά εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων το παρών έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν και αυτός που έκανε τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής του Ινστιτούτου που στεγάζεται στο «Μύλο Μασούρα».
 
Η τελετή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανασίου Καραμπίνη, ο οποίος έκανε μία μικρή αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του Ινστιτούτου και εξήρε τη σημασία της ιστορίας της Θράκης, παρατηρώντας την ανάγκη για την ανάδειξη της.
 
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για τον νεοτουρκικό επεκτατισμό, την εξ ανατολών επιχείρηση για δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, την καπηλεία της ιστορίας της Θράκης από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους, την εγκατάλειψη και την αποβιομηχάνιση της Θράκης σήμερα, τα υποτιμητικά σχόλια Ζουράρι, τα χρυσωρυχεία που δεν είναι επιθυμητά στην περιοχή για να καταλήξει πως όλα αυτά οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, το οποίο όπως τόνισε φιλοδοξεί να διορθώσει στρεβλώσεις που όχι μόνο άπτονται της Ιστορίας, αλλά εν τέλει έχουν πολιτικές προεκτάσεις. 

Προκόπης Παυλόπουλος «Επιτέλους εμείς οι Έλληνες πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό το οποίο μας ανήκει και ιστορικώς και από πλευράς Διεθνούς Δικαίου» 

Η πρωτοβουλία του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό που θα έπρεπε ήδη να έχει καλυφθεί από την Πολιτεία χρόνια τώρα, τόνισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα γράψει εποχή, φέροντας στο φως την αλήθεια για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. Για την ελληνικότητα της Θράκης και του θρακικού ελληνισμού και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σήμερα, στην ταραγμένη εποχή μας». «Αυτή την αλήθεια πρέπει να την αποκαταστήσουμε και να την υπερασπιστούμε» συνέχισε « και το κάνουμε όχι με καμία αν θέλετε νεποτική διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά επιτέλους εμείς οι Έλληνες πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό το οποίο μας ανήκει και ιστορικώς και από πλευράς Διεθνούς Δικαίου».
 
Ο κ. Παυλόπουλος στη συνέχεια της ομιλίας του έστειλα μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία, πως η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει, είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν ερμηνεύεται συναισθηματικά, υπογραμμίζοντας πως « η Συνθήκη της Λωζάνης, καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , γιατί η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και τα σύνορα της Ε.Ε. κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο καθορίζονται από τα κράτη μέλη κυριάρχως. Άρα όπως καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ε.Ε. κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία δεν είναι επιδεκτική μεταβολής».
 
Αναφερόμενος στην γείτονα Τουρκία είπε ότι, «όχι μόνο επιδιώκουμε τη φιλία με αυτήν αλλά διαμηνύουμε ότι σ’ αυτούς τους ταραγμένους και για εκείνη καιρούς, η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο προς τη Δύση και προς την Ε.Ε. και είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε την πόρτα και το παράθυρο ανοιχτά,» τονίζοντας πως «αυτό το έχουμε αποδείξει γιατί υπήρξαμε οι πρώτοι που σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια του πραξικοπήματος στηρίξαμε πρώτοι και ίσως και μόνοι για ώρες αρκετές στην αμήχανη Δύση , τη δημοκρατική νομιμότητα στη γείτονα Τουρκία. Αλλά σε ότι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας δίκαια και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν υποχωρήσεις, υπαναχωρήσεις, διαπραγματεύσεις».
 
Κατέστησε δε σαφές πως τα εθνικά μας δίκαια και εθνικά δίκαια της ίδιας της Ε.Ε. δεν επιδέχονται αστεϊσμών. «Επειδή ακούγονται μερικές φωνές καλόπιστες, ότι λέγονται υπό τύπον αστεϊσμού για εσωτερική κατανάλωση, γιατί αντιδρούμε έτσι; Θέλω να θυμίσω, και το έχει αποδείξει η ιστορία ότι στις διεθνείς σχέσεις και ιδίως για μας τους Έλληνες και κατά την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων πολλά πράγματα ξεκινάν με τη μορφή της κωμωδίας αλλά καταλήγουν σε τραγωδία και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ στο εξής και εν πάση περιπτώσει επειδή θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολοι καιροί για αστεϊσμούς, εμείς οι Έλληνες ως μέλη και της Ε.Ε. τα εθνικά μ ας δίκαια και εθνικά δίκαια της ίδιας της Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να τα βάλουμε στη ζυγαριά του αστεϊσμού ή της σοβαρότητας. Για μας είναι έτσι όπως τα λέει η ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο».
 
Πριν από την ομιλία του κ. Παυλόπουλου προηγήθηκαν οι εισηγήσεις τριών ακαδημαϊκών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αφιερωμένες στο επιστημονικό περιεχόμενο αυτού και συγκεκριμένα των κ.κ. Ιωάννη Μάζη, καθηγητή του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, Κοσμήτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
 
Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ καθώς και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.