Απο το Κρατικο Πανεπιστημιο της εμπολεμης Μαριουπολης στο Τμημα Παρευξεινιων του ΔΠΘ

Οι κ.κ. Ιουλία Ζαρίκοβα και Ιουλία Λαμπέτσκα, Κοσμήτορας και Πρόεδρος αντίστοιχα της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης μιλούν στον «ΠτΘ»

«Είναι καθήκον μας οι φοιτητές μας απ’ όπου και αν βρίσκονται να αποφοιτήσουν στον τομέα που επέλεξαν»

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο Τμήμα Γλώσσας,  Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών θα «υπηρετούν» για το επόμενο έτος οι κ.κ.Ιουλία Ζαρίκοβα και Ιουλία Λαμπέτσκα, Κοσμήτορας και Πρόεδρος αντίστοιχα της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.

Η παραμονή τους στις τάξεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ακαδημαϊκής Κινητικότητας, και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πολύχρονη συνεργασία τους με το Τμήμα αλλά και συγκεκριμένα την αναπληρώτρια πρόεδρό του κ.Μαρία Δημάση με την οποία έχουν «συνυπογράψει» πολλά κοινά εκπαιδευτικά projects.

Οι κ.κ. Ζαρίκοβα και Λαμπέτσκα μίλησαν στον «ΠτΘ» περιγράφοντας το έργο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, την υφιστάμενη εκπαιδευτική πραγματικότητα εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης αλλά και το ενδιαφέρον των Ουκρανών πολιτών για τις ελληνικές σπουδές.

Αρχικά όπως εξήγησε η κ.Λαμπέτσκα τα ελληνικά διδάσκονται στο πανεπιστήμιο της Μαριούπολης από την ίδρυσή του, με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας να είναι σχεδόν «συνομήλικο» της ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Η συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην δημιουργία της Σχολής

Ιδρύθηκε το 1991, εκκινώντας ως εξαρτημένο από το πανεπιστήμιο του Ντόνετσκ, έως και την ανεξαρτητοποίησή του, γεγονός διόλου τυχαίο όπως εξήγησε λόγω της συμπαγούς ελληνικής κοινότητας που διαμένει στην περιοχή ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. «Η ελληνική κοινότητα, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, ειδικά στην εποχή του Στάλιν, όταν υπήρξε προσπάθεια να ξεριζωθεί η εθνική συνείδηση και η γλώσσα, κατάφεραν να διατηρήσουν και τη γλώσσα, και τον πολιτισμό τους» ανέφερε εξηγώντας πως «όταν άνοιξε η εποχή προς τις δημοκρατικές διαδικασίες και στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβίωσης όλων αυτών» η ισχυρή ελληνική κοινότητα συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωση του πανεπιστημίου και στην εκκίνηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Λαμπέτσκα οι πρώτοι δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας, ήταν εκείνοι που επιμορφώθηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια, για να φτάσουν το 1996 στην ανεξαρτητοποίηση του Τμήματος, με την ίδια να αποτελεί μέλος της κοινότητάς του από τις πρώτες «φουρνιές». Από την αρχή το Τμήμα στελεχώθηκε και με Έλληνες φιλολόγους, ενώ η εξέλιξή του στο πέρασμα των ετών είναι συνεχής, έως και την έναρξη του πολέμου, όπου η λειτουργία του πανεπιστημίου όπως την γνώριζαν έως και σήμερα, διεκόπη.

Οι κ.κ. Ιουλία Ζαρίκοβα και Ιουλία Λαμπέτσκα με την αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας και Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση και την Αγγελική Μουζακίτη, μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης σήμερα στο Κίεβο

Σήμερα το σύνολο της λειτουργίας του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης μεταφέρθηκε στο Κίεβο, απ’ όπου όπως περιέγραψε η κ.Ζαρίκοβα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ.Νικόλα Τροφομένκο και το λοιπό ακαδημαϊκό προσωπικό ξεκίνησαν την προσπάθειά τους για τον εντοπισμό καθηγητών και φοιτητών που λόγω του πολέμου διασκορπίστηκαν.

«Καταφέραμε να τελειώσουμε την ακαδημαϊκή χρονιά, κάναμε μαθήματα εξ αποστάσεως, βεβαίως τώρα θα πρέπει να γίνει και άλλη μια προσπάθεια για το τι μορφή εργασίας θα έχει το πανεπιστήμιο από τον Σεπτέμβρη» ανέφερε η κ.Ζαρίκοβα τονίζοντας ότι η δουλειά συνεχίζεται με το σύνολο των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση του έως τώρα έργου του Πανεπιστημίου. «Το πανεπιστήμιο υπάρχει τριάντα χρόνια και η ιστορία του πρέπει να συνεχιστεί» ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «κάποια στιγμή θα γυρίσουμε στην Ουκρανική Μαριούπολη».

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστροφή των φοιτητών του Τμήματος στα μαθήματα η ίδια εξήγησε πως η πλειοψηφία έχει επιστρέψει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι τους οποίους αναζητούν μέχρι και σήμερα.  «Η κατάσταση δεν ήταν απλά δύσκολη, ήταν μια κατάσταση φρίκης» τόνισε κάνοντας γνωστό πως ήδη επτά συνάδελφοί τους πανεπιστημιακοί έχασαν την ζωή τους όπως και κάποιοι φοιτητές.

Σημείο αναφοράς για τους φοιτητές στην διασπορά το Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο όπως τόνισε η κ. Λαμπέτσκα έχει γίνει για πολλούς «σημείο αναφοράς» κυρίως για φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στην διασπορά και βλέπουν το πανεπιστήμιο ως συνδετικό κρίκο με την πατρίδα τους. «Βλέπουν το πανεπιστήμιο και τη συνέχεια της λειτουργίας του ως κάτι σίγουρο, γεγονός για το οποίο τους διαβεβαιώσαμε εξ αρχής, μαζί με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε να αποφοιτήσουν στον τομέα που επέλεξαν, και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτό είναι καθήκον μας» ανέφερε εξηγώντας πως τα αντικείμενα που διδάσκονται είναι η ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία όσο και γλωσσικά διαλεκτικά «προϊόντα» της τοπικής κοινότητας. Ανάμεσα σε αυτά η ρωμαίικη διάλεκτος η οποία ναι μεν συνεχίζει να μιλιέται ακόμα σε πολλά χωριά της Αζοφικής, ωστόσο συρρικνώνεται. Ευτυχώς όπως εξήγησε «υπάρχουν αρκετά βιβλία που χάρη στις προσπάθειες των ερασιτεχνών κυρίως λογοτεχνών και ανθρώπων που ασχολούνται με τα γράμματα, έχουν κρατήσει τα στοιχεία αυτά καθώς και τη λαϊκή παράδοση που καταγράφει πάνω σε λογοτεχνικά, ποιητικά έργα και πεζά που αποτελούν επίσης για εμάς αντικείμενο της μελέτης».

Η Σχολή φέτος κλείνει τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της με την κ.Ζαρίκοβα να τονίζει πως από τις τάξεις της έχουν μέχρι σήμερα αποφοιτήσει περισσότεροι των 1.000 φοιτητών. Το ενδιαφέρον στις αρχές του 2000 ήταν μεγαλύτερο ωστόσο από το 2014 και μετά όταν ξεκίνησαν οι εντάσεις στην Ανατολική Ουκρανία παρατηρήθηκε μεγάλη εκροή φοιτητών σε άλλες περιοχές ακόμα και στο εξωτερικό, μειώνοντας και τον αριθμό των φοιτητών της.

«Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προσελκύσουμε περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν την ελληνική φιλολογία και στη Μαριούπολη βεβαίως αυτό το ενδιαφέρον ήταν πολύ έντονο, λόγω της ελληνικότητας όλης της περιοχής» ανέφερε η ίδια εξηγώντας την στάση αναμονής που υπάρχει υπό τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ως προς την συνεργασία τους με το ΔΠΘ αμφότερες υπογράμμισαν πως ανέκαθεν υπήρχε στενή συνεργασία μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων εξηγώντας πως ήδη οι συζητήσεις τους με την κ.Δημάση αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξή της, ίσως με κοινά προγράμματα σπουδών και μεταπτυχιακά προγράμματα ώστε οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες να μπορούν να κάνουν παράλληλα τις σπουδές τους και στα δύο ιδρύματα και φυσικά την παροχή περισσότερων κινήτρων προς τους φοιτητές του Τμήματος στην Μαριούπολη να εγγραφούν και να μάθουν την ελληνική.

Η στήριξη της ελληνικής πολιτείας

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδιαφέρον και την στήριξη της ελληνικής πολιτείας προς το Τμήμα η κ. Λαμπέτσκα εξήγησε ότι υπήρχε πάντα, όπως και η στήριξη από το Ελληνικό Προξενείο, το οποίο μεταξύ άλλων συνέβαλε και στην ενίσχυση της Λεβεντείου Βιβλιοθήκης που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντειο της Κύπρου. Η ίδια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επιστολή της ΠτΔ κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δια μέσου της οποίας εξέφραζε την απόλυτη υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας στο έργο του Τμήματος και τις δράσεις του, εκφράζοντας την άποψη ότι «και σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση που διανύουμε θα έχουμε όντως την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.