Απο την Αιγειρο ξεκινησε η αναδρομη στην τοπικη μας γευσιγνωσια

Με ομιλία του Θανάση Πανδρευμένου και παρουσίαση του νέου δίγλωσσου γαστρονομικού οδηγού του Νομού Ροδόπης - Από το Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας

Από τον οικισμό της Αιγείρου ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης, 9 Δεκεμβρίου η ιστορική αναδρομή στην τοπική μας γευσιγνωσία, με «ξεναγό» το Σωματείο Ζυθεστιατόρων και Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας, που είχε και την διοργάνωση της εκδήλωσης.
 
Η εκδήλωση αυτή παρουσίασης της τοπικής γαστρονομίας δια στόματος του κ. Θανάση Πανδρευμένου, συγγραφέα ο οποίος έχει ασχοληθεί, και εκδοτικά, με τα ζητήματα της γευσιγνωσίας και του τουρισμού στο Νομό Ροδόπης, αλλά και δια μέσου του δίγλωσσου Γαστρονομικού Οδηγού Εστίασης Ν.Ροδόπης που επίσης παρουσιάστηκε, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους τόσο του οικισμού όσο και γενικότερα του νομού Ροδόπης που γέμισαν το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγείρου που άνοιξε τις πόρτες του ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Ανέστης Βαφειάδης «Όλοι μαζί συλλογικά να κάνουμε γνωστή σε όλο τον κόσμο την γαστρονομική μας παράδοση και έτσι η περιοχή μας να αποτελέσει πόλο έλξης νέων επισκεπτών»

Τον συντονισμό της εκδήλωσης, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader Ν. Ροδόπης, είχε η δημοσιογράφος κ. Ειρήνη Τσακίρη η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους δίνοντας τον λόγο στον Πρόεδρο του Σωματείου Ζυθεστιατόρων κ. Ανέστη Βαφειάδη.
 
Ο κ. Βαφειάδης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την τιμητική τους παρουσία, σε μία «πρωτότυπη» όπως την χαρακτήρισε εκδήλωση, στόχος της οποίας ήταν να φέρει κοντά όλους τους φορείς, τους συλλόγους, τους επιχειρηματίες και γενικότερα όλον τον κόσμο της Ροδόπης έτσι ώστε όλοι μαζί συλλογικά με «όπλο» την γευσιγνωσία και την γαστρονομία της περιοχής, «να κάνουμε γνωστή σε όλο τον κόσμο την γαστρονομική μας παράδοση και έτσι η περιοχή μας να αποτελέσει πόλο έλξης νέων επισκεπτών».
 
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ.Αργύρης Αργυρόπουλος ο οποίος τόνισε ότι μέσα από τέτοιες προσπάθειες δίνεται η ευκαιρία «να αναδείξουμε τον τόπο μας και να δείξουμε πως η περιοχή μας δεν έχει μόνο να προσφέρει τη θάλασσα και τις ομορφιές της φύσης», γεγονός που υπογράμμισε με τη σειρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ.Στάθης Κεφαλίδης τονίζοντας πως «μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις και προσπάθειες, γιατί η προσπάθεια του Σωματείου Ζυθεστιατόρων δεν είναι μόνο η εκδήλωση αυτή, δείχνουμε τι έχουμε σε αυτόν τον τόπο, τι μας κρατάει σε αυτόν αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε όλοι ενωμένοι και λειτουργούμε συλλογικά». «Εμείς οι Ροδοπίτες έχουμε πολλά πράγματα που μας κάνουμε περήφανους» υπογράμμισε ο ίδιος και ευχήθηκε η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει θεσμό για την περιοχή.
 
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκ μέρους του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, ο πατήρ Ιωάννης Δάγκας, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ.Νατάσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ.Σοφία Μενεσελίδου, ο πρόεδρος της «Γευσιγνωσίας Α.Ε.» κ. Θέμης Τζενετίδης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, ενώ παρόντες ήταν επίσης μεταξύ άλλων η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιγείρου κ. Άννα Πατρωνίδου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Στράτος Τσακιρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Γραβάνης, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο Γιώργος Κασάπης, πολλά μέλη του Σωματείου και πολλοί πολλοί Αιγειριώτες.  

Θανάσης Πανδρευμένος «Η θρακιώτικη κουζίνα να πάρει επιτέλους της θέση που της αρμόζει στην διεθνή κουζίνα»


Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ.Θανάσης Πανδρευμένος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οργάνωσης αντίστοιχων διοργανώσεων που προβάλλουν την τοπική γαστρονομίας τονίζοντας πως αυτές θα πρέπει να γίνουν και εκτός των ορίων του Νομού Ροδόπης. Όπως εξήγησε η περιοχή μας έχει μία μεγάλη ποικιλία διατροφικών συνηθειών και φαγητών τα οποία αγνοεί η υπόλοιπη Ελλάδα και τα οποία μέσα από τη συμμετοχή φορέων της περιοχής σε εκθέσεις και λοιπές διοργανώσεις, θα πρέπει να προβληθούν.
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μία πολύ καλή αρχή προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας την ανάγκη υποστήριξης και άλλων αντίστοιχων διοργανώσεων «ώστε να μαθευτεί η κουζίνα μας και στον υπόλοιπο κόσμο και αυτή να πάρει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή κουζίνα». 

Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη «Ο δίγλωσσος γαστρονομικός oδηγός της Ροδόπης απτό δείγμα εξωστρεφούς συμπεριφοράς της περιοχής μας»

Τον λόγο έλαβε ακολούθως η κ. Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης του δίγλωσσου γαστρονομικού οδηγού, η οποία έκανε λόγο για έναν ευρωπαϊκής αισθητικής οδηγό, στον οποίο καταγράφονται συνολικά 78 χώροι εστίασης της Ροδόπης.
 
Η κ. Κατσαρή ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, και κυρίως το Δ.Σ. του Συλλόγου Ζυθεστιατόρων για την πίστη τους στις αξίες της συλλογικότητας και της παραγωγής έργου, τη συνεργατική τους διάθεση και την καθολική στήριξη των μελών του σε όλα τα στάδια προετοιμασίας του Οδηγού, τονίζοντας πως αυτός περιγράφει τις επιχειρήσεις που αποτελούν την πραγματικότητα του τόπου μας, πάνω σε διεθνή στάνταρντ, με μορφή αναγνωρίσιμη στον ξένο τουρίστα.
 
«Πήγαμε ένα βήμα μπροστά με τη δημιουργία αυτού του δίγλωσσου γαστρονομικού Οδηγού, αφού αφήσαμε πίσω τις ολοσέλιδες “εικονογραφημένες” διαφημίσεις-καταχωρήσεις των επιχειρήσεων εστίασης, κατατέθηκε το στίγμα της συνέχειας με το σύντομο εισαγωγικό σημείωμα για την ιστορία του Σωματείου, και, κυρίως, με την αγγλική μετάφραση με τον εξαιρετικό υπομνηματισμό της Στέλλας Θεολόγου, κάναμε ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση της εξωστρέφειας που αποτελεί βασικό ζητούμενο για την περιοχή μας. Στο Οδηγό αυτό καταγράφονται οι χώροι εστίασης-ταβέρνες, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ψητοπωλεία, γυράδικα, πιτσαρίες, πολυχώροι εκδηλώσεων και μουσικής, χώροι καφέ- της Κομοτηνής και των περιχώρων της, του Φαναρίου, της Μαρώνειας, της Αιγείρου, της Πανδρόσου και των Σαπών, καταχωρημένοι ως προς το είδος του φαγητού που προσφέρουν, καθώς επίσης παρουσιάζονται και τέσσερα πιάτα της Ροδόπης, δείχνοντας έτσι την τοπική κουζίνα στην πράξη» υπογράμμισε η ίδια, για να καταλήξει ευχόμενη « ο τόπος μας να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά μέσα από την πράξη, καθώς η Ροδόπη αν έχει κάτι σπουδαίο να αναπτύξει αυτό προέρχεται από τον χαρακτηρισμό της ως απόλυτου γαστρονομικού παραδείσου». 

Επίδειξη μαγειρέματος με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης στον χώρο εκτέθηκαν και τοπικά προϊόντα του εργαστηρίου παραδοσιακών ζυμαρικών «Θρακιώτικη ζύμη», του παραδοσιακού εργαστηρίου “ Cleopatra’s alchemies”, αλλά και της “Synaxis” τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και στην επίδειξη μαγειρέματος που ακολούθησε με τη συμμετοχή τεσσάρων γνωστών σεφ της περιοχής μας που παρασκεύασαν ζωντανά τέσσερις παραδοσιακές συνταγές της περιοχή μας.
 
Συγκεκριμένα την τέχνη τους «ξεδίπλωσαν» επί σκηνής οι κ.κ. Νικόλαος Αλμπάνης, βραβευμένος Θρακιώτης σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας, Άκης Πάρτσιας, Κομοτηναίος βραβευμένος σεφ, η κ. Τούλα Μοσχοπούλου, σεφ στο restaurant Diamond – Κομοτηνή και ο κ. Σολάκ Χασάν Μουράτ, σεφ αρχειμάγειρας στο παραδοσιακό εστιατόριο «Τα Αδέρφια».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική φωτογραφία

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.