«Απαξιωση» των προσπαθειων τους για την αναδειξη του Κρυονεριου

Βλέπει ο Σύλλογος Οικισμού Κρυονερίου στις πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ

Την αντίδρασή τους στα προσφάτως κατατεθειμένα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ από πλευράς του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ.Χρήστου Μέτιου, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Οικισμού Κρυονερίου.

Υπενθυμίζουμε πως η συζήτηση για την τουριστική προβολή και ανάδειξη του οικισμού προκλήθηκε κατόπιν επερώτησης που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Περιφερειακή Σύνθεση» κ.Μανώλης Ταπατζάς, ο οποίος έλαβε την ίδια απάντηση που είχε δώσει ο Περιφερειάρχης και σε προηγούμενη συζήτηση του θέματος, παρουσία τότε και του προέδρου του Συλλόγου κ.Γιώργου Καρακωστίδη.

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου εκφράζουν εκ νέου την λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τις αντιμετώπιση του θέματος από τον κ. Μέτιο, καταγράφοντας επίσης τις ενέργειες έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να προχωρήσουν κάποια έργα και παρεμβάσεις στον οικισμό.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας απογοήτευση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου σχετικά με την ανάδειξη του οικισμού μας.

Είναι προφανές πως η κινητικότητα που δημιουργήθηκε γύρω από τον οικισμό μας δε συγκίνησε καθόλου τον κύριο Περιφερειάρχη, ο οποίος απαξίωσε την προσπάθειά μας, χωρίς να δώσει την παραμικρή ουσιαστική απάντηση στην επερώτηση που του έγινε από τον κύριο Ταπατζά.

Πραγματικά ψάχνουμε να βρούμε λογική στην δήλωση του Περιφερειάρχη, σύμφωνα με την οποία δε μπορεί να ασχολείται η Περιφέρεια με κάθε οικισμό ξεχωριστά. Θεωρούμε πως είναι χρέος της Περιφέρειας να ασχολείται με τα αιτήματα κάθε πόλης, χωριού, οικισμού και κάθε πολίτη, για τα οποία είναι αρμόδια. Την ίδια άποψη με εμάς φαίνεται να έχουν και οι παρακάτω φορείς οι οποίοι υπέδειξαν στις τοπικές αρχές την ενασχόλησή τους με τα αιτήματά μας.

Πιο συγκεκριμένα η Γ. Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κυρίας Ολυμπίας Αναστασοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο Τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατα συναφθείσα σύμβαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την τουριστική προβολή της εν λόγω Περιφέρειας, απευθύνει  επιστολή και τα αιτήματά  μας στους κ.κ.:  Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστο Μέτιο, Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νικόλαο Τσαλικίδη, Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Τουρισμού Θανάση Τσώνη, Υπεύθυνο Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Γιώργο Σγούρο και Δήμαρχο Μαρώνειας-Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο αναφέροντας χαρακτηριστικά: 

«με την παράκληση όπως εξετάσουν τα αιτήματα των κατοίκων του οικισμού Κρυονερίου Ροδόπης και προβούν στις – κατ’  αρμοδιότητα – απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των εργασιών και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την βελτίωση και ανάδειξη της περιοχής.

Ευελπιστούμε ότι η κοινή πρωτοβουλία δράσεων και η λήψη των κατάλληλα στοχευμένων μέτρων θα οδηγήσει την περιοχή σε αναπτυξιακή τροχιά το συντομότερο δυνατό».

Παρόμοια ήταν και η στάση του Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενικής Διεύθυνση Εσωτερικών / Γενικής Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης κυρίου Δέδε, ο οποίος με δύο επιστολές του ζήτησε να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στα ζητήματα ανάδειξης της περιοχής Κρυονερίου, όπως έργα υποδομής, σήμανση, ονοματοδοσία, χαρακτηρισμό οδών, χρηματοδότηση για αντιπυρική προστασία, αναπλάσεις κ.α. και παρακάλεσε να εξεταστούν τα διαλαμβανόμενα κατά λόγο αρμοδιότητας, ενημερώνοντας σχετικά τον ενδιαφερόμενο και το Υπουργείο.

Έτσι και ΜΟΝΟ έτσι προέκυψε η ανάληψη της έγγραφης δέσμευσης της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Εσωτερικών στις 25 Φεβρουαρίου 2022 για ασφαλτικες εργασίες (προσβάσεις) επί του παραλιακού δρόμου του οικισμού, αλλά και η ανάληψη δέσμευσης για ένταξη της τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων με αναγραφή των οικισμών επί του Επαρχιακού οδικού δικτύου και των κόμβων Εγνατίας και εισόδου από Βουλγαρία στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2022. 

Έχοντας τις παραπάνω επιστολές στα χέρια μας και έπειτα από μήνες αναμονής ζητήσαμε εκ νέου σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τις σχετικές εργασίες. Οι γενικόλογες απαντήσεις σχετικά με διαθέσιμους πόρους δείχνουν πως μάλλον το σχέδιο δεν υφίσταται καν και προφανώς δεν καλύπτουν, ούτε εμάς αλλά ούτε τους παραπάνω φορείς, που ζήτησαν την αρωγή των τοπικών αρχών στην προσπάθειά μας. 

Φυσικά δε γίνεται να μην αναφέρουμε τον τρόπο αντιμετώπισής μας από την Περιφέρεια, που ο ίδιος ο κύριος Περιφερειάρχης φρόντισε να εκφράσει στις τελευταίες του δηλώσεις. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας έχει συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης κύριο Κατρούγκαλο, με βουλευτές του νομού μας, με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη ΙΜΜΚ Παντελεήμονα φυσικά επανειλημμένα με τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών κύριο Χαριτόπουλο αλλά και με περιφερειακούς συμβούλους. Μάλιστα, κατέστη δυνατή και η ολιγόλεπτη συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, ο κύριος Περιφερειάρχης είναι ο μόνος που δεν έχει ανοίξει τις πόρτες του στο Σύλλογό μας, αδιαφορώντας στα δύο σχετικά αιτήματά μας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Τέλος, για την αποφυγή παρεξηγήσεων είναι στη διάθεση όλων ανά πάσα στιγμή η λίστα με τα αιτήματά μας, αλλά και η αλληλογραφία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Προσδοκούμε σε υπεύθυνες και ευθείες απαντήσεις, καθώς στόχος μας δεν είναι το πινγκ πονγκ δηλώσεων αλλά η ανάπτυξη της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.