Απαιτητικα τα Αρχαια

Καθηγητές Φροντιστηρίων της Ροδόπης σχολιάζουν τα θέματα των Πανελλαδικών

Τάσος Σαρρής, Φιλόλογος του «Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης Τούλα Σαρρή»

«Θέματα για πολύ καλά διαβασμένους, ώστε να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει καλή βαθμολογία»

Με μαθήματα προσανατολισμού συνεχίστηκαν κατά την χθεσινή ημέρα οι εξετάσεις των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Μαθηματικά για τους υποψηφίους των υπολοίπων Ομάδων Προσανατολισμού ήταν συγκεκριμένα τα μαθήματα στα οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι μαθητές. 

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ήταν τα θέματα στο δεύτερο πανελλαδικών εξεταζόμενο μάθημα της ημέρας κατά τον κ. Τάσο Σαρρή, Φιλόλογο του «Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης Τούλα Σαρρή». Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή «ακολουθήθηκε ο τύπος των θεμάτων που συνηθίζαμε με βάση τα ΦΕΚ από το Υπ. Παιδείας. Αν μπορώ να εντοπίσω μια πρωτοτυπία στην ερώτηση την πρώτη στο διδαγμένο που είναι η ερώτηση κατανόησης, υπήρξε και ένα δεύτερο σκέλος λίγο τροποποιημένο, που εξετάζει επίσης την κατανόηση. Χωρίς όμως ιδιαίτερη δυσκολία. Ακολουθούν οι ερμηνευτικές πάνω σε βασικά σχόλια από την Πολιτεία του Πλάτωνα. Η ερώτηση εισαγωγής ήταν αντιστοίχισης,  χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Περνάω στην λεξιλογική, κλειστού τύπου το πρώτο σκέλος, δεν νομίζω ότι θα δυσκολέψει γιατί πάει το μυαλό, έχουν τις λέξεις δίπλα, οπότε είναι σχετικά πιο εύκολο να βρουν ποια είναι η ομόριζη, και μόνο στο δεύτερο μέρος της λεξιλογικής, για το άριστα, για την καλύτερη βαθμολογία, διαισθάνομαι ότι το «επαγγελλόμενη», χρησιμοποιείται μέσα στο κείμενο με τη σημασία που έχω ως επάγγελμα, ίσως δεν θα μπορέσουν να σκεφτούν πώς χρησιμοποιείτε με τη σημερινή έννοια για να το εντάξουν σωστά σε μια πρόταση. Τέλος, το παράλληλο κείμενο, στο διδαγμένο,  μολονότι είναι του Ευάγγελου Παπανούτσου και αναφέρεται στις παιδαγωγικές απόψεις του Αλέξανδρου Δελμούζου για την παιδεία, με μια πρώτη ματιά γνωρίζουμε ότι ο Παπανούτσος γράφει με έναν δύσκολο τρόπο, ωστόσο το κείμενο είναι κατανοητό, και βέβαια το πολύ καλό είναι ότι τους ζητούνται δύο κοινά στοιχεία, δύο ομοιότητες, άρα είναι καθοδηγούμενη η ερώτηση, δεν είναι μετέωροι οι μαθητές να ψάχνουν αν θα πρέπει να δώσουν σε μια ερώτηση αντίστοιχη σύγκρισης να γράψουν 5,4,10 ομοιότητες για να λάβουν το άριστα. Αυτό είναι πολύ θετικό, το ότι ζητούνται δύο ομοιότητες ανάμεσα στους δύο μελετητές».

Όσο για το αδίδακτο κείμενο, που ήταν απόσπασμα από τους «Πόρους» του Ξενοφώντα ο κ. Σαρρής εξήγησε πως και εκεί τα πράγματα ήταν βατά.  «Δεν παρουσιάζει δυσκολίες το κείμενο, δεν έχει  ιδιαίτερα δύσκολο λεξιλόγιο» τόνισε ο καθηγητής για να εξηγήσει πως η ύλη καλύπτεται σε όλο το φάσμα της. «Υπάρχουν υποερωτήματα και στη Γραμματική και στο Συντακτικό, οπότε καλύπτεται ένα εύρος θεμάτων από τη διδακτέα ύλη. Στο Συντακτικό το πρώτο σκέλος ζητούσε να χαρακτηρίσουν συντακτικά κάποιους όρους του κειμένου, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, στο δεύτερο σκέλος να χαρακτηρίσουν μια κατηγορηματική μετοχή η οποία λειτουργούσε ως κατηγορούμενο στα χρήματα, από το συνδετικό ρήμα που υπάρχει, και στο τρίτο σκέλος δύο δευτερεύουσες προτάσεις, μια πλάγια ερωτηματική και μια ειδική πρόταση, να εντοπίσουν το είδος τους και να επισημάνουν τον συντακτικό ρόλο» αποτίμησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την επάρκεια του χρόνου σε σχέση με τα θέματα ο κ. Σαρρής εκτίμησε πως «μπορούσαν οι μαθητές να διαχειριστούν τα θέματα στο τρίωρο, καθώς δεν είχαν την τρομερά μεγάλη έκταση για να μην ανταποκριθούν, αλλά σίγουρα χρειάζονταν μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Χρειάζονταν σκέψη, χρειάζονταν οργάνωση, για το πώς θα πάνε ειδικά στις πραγματολογικές-νοηματικές ερωτήσεις. Είναι και το γνωστό και το άγνωστο κείμενο που και τα δύο θέλουν χρόνο να σκεφτούν οι μαθητές, να γράψουν τον κατάλληλο τύπο, οπότε θεωρώ ότι απαιτούνταν όλο το τρίωρο».

«Η γενικότερη εικόνα μου πάντως είναι ότι είναι θέματα απαιτητικά, για πολύ καλά διαβασμένους, ώστε να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει καλή βαθμολογία» ήταν το γενικό σχόλιο του καθηγητή για τα θέματα των Αρχαίων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.