Αντιθετος ο Συνηγορος του Πολιτη στη μετακυλιση του κοστους σιτισης στους γονεις που εχουν τα παιδια τους σε παιδικους σταθμους

Την αντίθεσή του στη μετακύλιση του κόστους σίτισης στους γονείς των παιδιών που έχουν ενταχθεί στους παιδικούς σταθμούς, εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από πολλές καταγγελίες που δέχθηκε. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο προσφέρει σε μητέρες δικαιούχους τη δωρεάν φοίτηση του παιδιού σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

 

Το θέμα προέκυψε όταν οι θέσεις του προγράμματος δεν επαρκούσαν για την κάλυψη της ζήτησης και το υπουργείο Εργασίας, η ΚΕΔΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών αποφάσισαν να διευκολύνουν επιπλέον 15.000 περίπου δικαιούχους, με αντιστάθμισμα τη μείωση της αποζημίωσης των σταθμών κατά 12% και εξαιρώντας την υποχρέωση γεύματος.
Κατόπιν τούτου, πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί στην επικράτεια ζητούν από τους δικαιούχους γονείς, με απειλή διαγραφής, την καταβολή ποσού από 50 έως και 150 ευρώ μηνιαίως ή/και οικονομική συμμετοχή για δραστηριότητες, όπως μουσική ή θεατρικό παιγνίδι, που παρουσιάζονται ως ενταγμένες στο καθημερινό υποχρεωτικό παιδαγωγικό πρόγραμμα.

 

Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, με αρμοδιότητα τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, επισήμανε ότι η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία προέβλεπε τη μεσημεριανή σίτιση χωρίς επιβάρυνση και την καταγγελία και έκπτωση δομής σε περίπτωση αναζήτησης επιπλέον ποσών από τις μητέρες, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης μετά την προαναφερθείσα συμφωνία (π.χ. για τους παιδικούς σταθμούς έφτασε στα 2.537 ευρώ αντί των 2.900 ευρώ ανά θέση ετησίως) δεν δικαιολογεί τις τελικές απαιτήσεις των ιδιωτικών δομών προς τους γονείς που ανέρχονται σε 550-1.500 ευρώ ετησίως.

 

Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει επανειλημμένα απευθυνθεί με επιστολές του στους φορείς διαχείρισης του προγράμματος (υπουργείο Εργασίας και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει απόκριση μέχρι σήμερα.
Τέλος, η ανεξάρτητη αρχή προτείνει, εφόσον αποφασιστεί ότι το κόστος μετακυλίεται στους γονείς, να τεθεί ως μέγιστο όριο το ποσόν που περικόπηκε, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 30 ευρώ μηνιαίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.