Αντιθετοι στην «αστειοτητα» της εφαρμογης και οχι στο μετρο της επιταξης οι ιδιωτες γιατροι

Τάσος Καραδέδος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης «Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση προσπάθεια προσπορισμού εκλογικού δημοσκοπικού οφέλους»

Την απουσία οργανωμένου σχεδίου ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας και οχύρωσής του απέναντι στις «προκλήσεις» του κορωνοϊού υπογράμμισε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 20 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ.  Τάσος Καραδέδος.

Εκπροσωπώντας την ιατρική κοινότητα σε έναν νομό της Θράκης που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Καραδέδος μίλησε για μια προσπάθεια οργάνωσης του τίποτα από πλευράς της πολιτείας, κατηγορώντας την για μια προσπάθεια «μιντιακής διαχείρισης»,  δια μέσου διαγγελμάτων αλλά και προσπάθειας προσπορισμού εκλογικού δημοσκοπικού οφέλους, όπου εξαντλήθηκε και το θέμα. Ο ίδιος στάθηκε στην απουσία παραγωγής έργου, παρά τις σχετικές δηλώσεις προεκλογικά, για να εξηγήσει πως στην περίπτωση της Ξάνθης, τα μέτρα που στο πέρας αυτών των ετών έχουν ληφθεί ήταν άλλοτε αποσπασματικά και άλλοτε αλλοπρόσαλλά, γεγονός που προκάλεσε και τις αντιδράσεις από πλευράς των ιατρικών συλλόγων.

«Τα αποτελέσματα στην περιοχή μας δεν είναι καλά. Όλη την περίοδο της πανδημίας δεν τα πήγαμε καλά. Ούτε στους εμβολιασμούς, ούτε στην πρόληψη, ούτε και στους ανθρώπους που χάσανε τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία, και αυτό είναι που θα μπορούσε να κρίνει κάτι ως αποτελεσματικό ή μη αποτελεσματικό, θα μπορούσε αυτό να βάλει τον κάθε “κατεργάρη” κι από μας στον πάγκο του, διαψεύδοντάς τον» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε και σήμερα.

Εξειδικεύοντας τις αντιδράσεις στο μέτωπο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών ο κ.Καραδέδος ξεκίνησε επισημαίνοντας πως η επίταξη θα έπρεπε να έχει γίνει τον περασμένο Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που στην Ξάνθη μόνο «μετρούσαμε 3 με 4 νεκρούς καθημερινά», ενώ δεν λειτουργούσε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός αυτής. Η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο στην Ξάνθης όπως τόνισε ωστόσο στην περίπτωση της Ξάνθης υπήρξε με μεγάλη ένταση, γεγονός που όπως εξήγησε οδήγησε και στην αντίδραση των ιατρικών συλλόγων που κάνουν λόγο για ένα μέτρο «μόνο για τα μάτια του κόσμου».  

«Το φαιδρό του πράγματος είναι ότι συνολικά έχουν πάει 12-13 γιατροί να βοηθάνε στα νοσοκομεία από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να είναι ενταγμένοι σε ένα σχέδιο, και ενώ πήγαν δεν ξέρουν τι να κάνουν» σημείωσε εξηγώντας πως «αποφασίστηκε μια λύση κάποιοι να απασχοληθούν σε εφημερίες ώστε κάποιοι να ξεκουραστούν κ.ο.κ. σε ένα νοσοκομείο μάλιστα όπως της Ξάνθης που δεν έχουν γίνει προσλήψεις όλο αυτό το διάσημα».

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την αστειότητα, όχι στο να πάμε να βοηθήσουμε στο νοσοκομείο τυχόν ιδιώτες» ξεκαθάρισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν είναι σχεδιασμός πολιτείας για την αντιμετώπιση ενός οξέως επιδημιολογικού γεγονότος, που εκ των πραγμάτων δεν τα πήγε καλά, ούτε το νοσοκομείο, ούτε και ο ιδιωτικός τομέας».

Καμία οργανωμένη πληροφόρηση των ιδιωτών γιατρών

Ερωτηθείς ως προς την ετοιμότητα των ιδιωτών γιατρών ο κ.Καραδέδος στάθηκε στην πλήρη απουσία οργανωμένης πληροφόρησης από πλευράς της πολιτείας και του αρμοδίου Υπουργείο προς τους ιατρικούς συλλόγους. Όπως εξήγησε μάλιστα όλο αυτό διάστημα πληροφορούμασταν από τις ανακοινώσεις των διαφόρων εκπροσώπων της επιτροπής χωρίς να υπάρχει καμία επικοινωνία ώστε «να μπορούμε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας και τα ερωτήματά μας όπως τα βιώνουμε σε επίπεδο τοπικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο επιλέχτηκε μια κεντρική και ομοιογενής για όλη την Ελλάδα παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά διαχείριση και παρά τις προσπάθειες των ιατρικών συλλόγων, που έγιναν, όπως εξήγησε ο ίδιος, από κοινού για τους συλλόγους της ΑΜ-Θ «ο ιδιωτικός τομέας έχει μείνει εντελώς απέξω από κάθε επικοινωνία, από το να μεταφέρει κάθε αγωνία ή κάθε εμπειρία, ακόμα και στη θεραπευτική διαχείριση».

«Η αδυναμία που επιδεικνύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι συμπτωματική. Η αδυναμία είναι στο πολιτικό σύστημα που ενσαρκώνει στην εξουσία την αποτελεσματικότητα και την απόφαση για κάτι» συνέχισε ο ίδιος εξηγώντας πως η αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας είναι δεδομένο πανευρωπαϊκό που στην περίπτωση όμως της Ελλάδας γιγαντώθηκε λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

Νέο πλαίσιο με καταμερισμό εργασίας για την υγεία δίχως κλείσιμο υφιστάμενων μονάδων υγείας

«Εμείς έχουμε και ένα άλλο μειονέκτημα, είμαστε μια χώρα ρημαγμένη οικονομικά, οπότε αυτή την περίοδο αν δεν πας καλά οικονομικά μαζεύεις την κοινωνία. Εδώ και η κοινωνία αφέθηκε, στοχοποιήθηκε, και θεωρήθηκε ως η μοναδική υπεύθυνη που θα έπρεπε να αντιμετωπίζει την πανδημία. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να γίνει έτσι. Το κάθε μέρος πρέπει να κάνει το κομμάτι που του αρμόζει. Ναι οι πολίτες να συμμορφώνονται όσον αφορά την πρόληψη, να παίρνουν τα μέτρα, κλπ, αλλά και το κράτος έχει μια υποχρέωση να ενδυναμώσει τα νοσοκομεία. Τώρα και όχι να περιμένει τρία χρόνια πότε θα φύγει η πανδημία για να φτάσει τελικά στην ιδιωτικοποίηση η οποία συμπεριλαμβάνει την αποδυνάμωση των περιφερειακών νοσοκομείων, και τη δημιουργία κεντρικών υποτίθεται νοσοκομείων στην Κοζάνη, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη, αφήνοντας την Ξάνθη και την Κομοτηνή – εφόσον δεν τελεσφορήσει το σχέδιο για το νέο Νοσοκομείο – ως φτωχά παραρτήματα τους» τόνισε για να επισημάνει πως η ιατρική κοινότητα τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης ενός πλαισίου και ενός καταμερισμού εργασίας για τη υγεία, δίχως υποανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες και δίχως το κλείσιμο υφιστάμενων  νοσοκομείων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.