Αντιστροφη μετρηση για 300 ακινητα «αγνωστου ιδιοκτητη» σε Αιγειρο και Μεσσουνη

Δύο μήνες προθεσμία για τους αμελείς ιδιοκτήτες, ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό δημόσιο

Μία τελευταία προσπάθεια για ενημέρωση των ιδιοκτητών οικοπέδων και αγροτεμαχίων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και διατρέχουν τον σοβαρό κίνδυνο, σε λιγότερο από δύο μήνες, να περάσουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, έγινε χθες στον οικισμό της Αιγείρου, στην ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο δήμος Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον δικηγορικό και τον συμβολαιογραφικό σύλλογο της Ροδόπης. Ο χρόνος πλέον κυλάει απειλητικά εις βάρος των αμελών ιδιοκτητών των «ορφανών» ακινήτων, καθώς από τις 20 Νοεμβρίου του 2015 θα απολέσουν τα δικαιώματά τους πάνω σε ακίνητα που φέρουν την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» στο Κτηματολόγιο. Όπως μας μετέφερε ο κ. Δημήτρης Καρασταύρου, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, τοπογράφος στο επάγγελμα και γνώστης του όλου θέματος, ένεκα του ότι προέρχεται από την Αίγειρο, ο κίνδυνος που περιγράφηκε αγγίζει περί τα 300 «ορφανά» οικόπεδα και αγροτεμάχια στην περιοχή της Αιγείρου και της Μεσσούνης, όπου προσεχώς ολοκληρώνεται το πρώτο πρόγραμμα κτηματογράφησης στο νομό μας. 

Δε χορηγήθηκε παράταση της προθεσμίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Το προηγούμενο διάστημα, τοπικοί φορείς οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για το ζήτημα, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις προς το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με αίτημα τη χορήγηση παράτασης στην προθεσμία για τη δήλωση των «ορφανών» ακινήτων. Το αίτημα αυτό δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης, όπως μας μετέφερε ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Ιωάννης Κυριαζής, και τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων. 

Πού τρέχουν προγράμματα του Κτηματολογίου στη Ροδόπη

Σημειώνεται ότι στην κτηματική περιοχή της Αιγείρου και της Μεσσούνης τρέχει το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του Κτηματολογίου, που εφαρμόστηκε στη Ροδόπη, το οποίο λήγει στις 20 Νοεμβρίου. Το δεύτερο πρόγραμμα, για το οποίο επίσης πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία, αφορά στις κτηματικές περιοχές γύρω από τα Παγούρια, την Πόρπη, τη Μέση, μέχρι και την Αρωγή. Η προθεσμία για την τακτοποίηση των ακινήτων, που βρίσκονται στις ως άνω περιοχές, λήγει στις 27 Ιανουαρίου του 2016. Τέλος, σε εξέλιξη είναι και ένα τρίτο πρόγραμμα του Κτηματολογίου, που αφορά στην ευρύτερη περιοχή του παλιού δήμου Κομοτηνής και περιλαμβάνει την κτηματική περιοχή της Κομοτηνής και των οικισμών Υφανταί, Μεσοχώρι, Παραδημή, Μεγάλο και Μικρό Κρανοβούνι. Για το επίμαχο όμως η προθεσμία που έχουν μπροστά τους οι ιδιοκτήτες φτάνει μέχρι το 2020 και επομένως δεν εντοπίζεται άμεσος κίνδυνος απώλειας των ακινήτων. 

Ιωάννης Κυριαζής «Αν λήξει η προθεσμία, σύμφωνα με ρητή διάταξη του νόμου, περιέρχονται κατά κυριότητα στο ελληνικό δημόσιο όλες οι ιδιοκτησίες με την ένδειξη “άγνωστος ιδιοκτήτης”»


Ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Ιωάννης Κυριαζής, ξεκαθάρισε πάντως ότι αν παρέλθουν οι σχετικές προθεσμίες, δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για τους αμελείς ιδιοκτήτες. «Θα πρέπει μέχρι τότε να κάνουν δικαστική ή εξώδικη ενέργεια, έτσι ώστε να ανασταλεί η προθεσμία», σημείωσε, «γιατί αν αυτή λήξει, τότε σύμφωνα με ρητή διάταξη του νόμου περιέρχονται πλέον κατά κυριότητα στο ελληνικό δημόσιο όλες αυτές οι ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν την ένδειξη “άγνωστος ιδιοκτήτης”». «Eκείνο που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές», επισήμανε, «είναι ότι θα πρέπει να προστρέξουν στους αρμόδιους, είτε σε δικηγόρους, είτε σε συμβολαιογράφους, είτε στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, για να δουν αν έχουν πρόβλημα τα ακίνητά τους, έτσι ώστε να κάνουν τις ενδεδειγμένες ενέργειες και να αναστείλουν τις προθεσμίες». Ο κ. Κυριαζής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν ιδιοκτήτες, που αγνοούν ότι το ακίνητό τους ανήκει στα «ορφανά» του Κτηματολογίου, για το λόγο ότι δεν έτυχε να προβούν σε συμβολαιογραφικές πράξεις και να το διαπιστώσουν. «Αυτό συνήθως το καταλαβαίνεις», εξήγησε, «όταν επιχειρείς να κάνεις κάποιες ενέργειες συμβολαιογραφικές, να μεταβιβάσεις τα ακίνητά σου ή αν έχεις κάποια διαφορά με τον γείτονά σου».

Πάνω από 200.000 «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα σε όλη την Ελλάδα

Να σημειωθεί από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους μέχρι και το τέλος του 2016, ενώπιον του κινδύνου να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται ότι βρέθηκαν και θα βρεθούν πάνω από 200.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε δήμους που είχαν ενταχθεί στα δύο πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1996-98, αλλά έκτοτε οι ιδιοκτήτες τους, για άγνωστους λόγους, δεν προχώρησαν ποτέ στην τακτοποίησή τους στο Κτηματολόγιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.