Αντιδρασεις για τις συνεχομενες αναβολες των εκλογων στις Σχολικες εφορειες των μειονοτικων σχολειων

Πραγματοποίηση των εκλογών ή παράταση θητείας των προηγούμενων επιτροπών ζητά ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης

«Θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και εμείς, γιατί δημιουργεί δυσλειτουργίες» τόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Κ. Μπαντίκος

Με την υπόσχεση ότι τα αιτήματά τους θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τη δέσμευση πως συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές των σχολικών εφορειών των μειονοτικών σχολείων έφυγαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ τα μέλη του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης και όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

Επιτροπή από όσους συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ερτζάν Αμέτ, τον βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, τον Δήμαρχο Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, τον Δήμαρχο Αρριανών κ. Αμέτ Ριτβάν, τους Αντιπεριφερειάρχες Αμέτ Ιμπράμ, Τζιχάν Ιμάμογλου, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, παρέδωσαν επιστολή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Μπαντίκο, ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εκλογές.

Να θυμίσουμε πως η θητεία των προηγούμενων σχολικών εφορειών έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, και παρά το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν εκλογές για τις νέες σχολικές εφορείες, αυτό δεν έγινε εφικτό λόγω της πανδημίας, με τις εκλογές να αναβάλλονται συνεχώς.

Τι ζητούν οι σχολικές εφορείες

Στην επιστολή που παρέδωσαν στον κ. Μπαντίκο, η οποία έχει 967 υπογραφές από μέλη των εφορειών, εκφράζεται η άποψη πως ο Περιφερειακός Διευθυντής προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες σε ανθρώπους που δεν φέρουν καμία ευθύνη σχετικά με την κατάσταση.

Αφού εκτίθεται το ιστορικό της προκήρυξης και της συνεχούς αναβολής των εκλογών, αλλά και την απόρριψη από την πλευρά των εκπροσώπων τόσο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όσο και του προσωρινού διορισμού μέχρι το πέρας την πανδημίας, τονίζεται για ακόμα μια φορά ότι η μη ύπαρξη εφορειών, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν τα τρέχοντα έξοδα και τις ανάγκες των σχολείων (θέρμανση, ΔΕΗ κλπ).

Εκφράζουν δε την δυσπιστία τους αν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 20 Απριλίου, όπως έχει αποφασιστεί μετά την τελευταία αναβολή.

Για αυτό και ζήτησαν είτε να παραταθεί η θητεία των μελών των σχολικών εφορειών (που είχαν εκλεγεί)  μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2021, ώσπου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία ή να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση εκλογών τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Απαραίτητο να γίνουν οι εκλογές

Από την πλευρά του ο κ. Μπαντίκος τόνισε πως κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να γίνει η διαδικασία, και σημείωσε πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση πριν την λήξη της θητείας των σχολικών εφορειών, για την παράταση της θητείας τους, η Διεύθυνση έπρεπε να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών.

Σημείωσε πως οι γονείς ενημερώθηκαν για τις εκλογές, όμως εισακούοντας και το αίτημα του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών, προχώρησαν στην πρώτη αναβολή, και έκτοτε βρίσκονται σε αυτή την διαδικασία, ορίζοντας αναβολές ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να γίνουν οι εκλογές αν καλυτερέψουν οι συνθήκες.

Ταυτόχρονα έσπευσε να επισημάνει πως παρόλο που πρότειναν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάτι που έχει δοκιμαστεί παλιότερα με το σύστημα Ζευς, το οποίο προστατεύει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας, η πρότασή τους δεν έγινε αποδεκτή.

Ήδη μετά την τελευταία αναβολή, ήρθαν ξανά σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και την Πολιτική Προστασία, ζητώντας να βρεθεί λύση για να προχωρήσει συντεταγμένα η διαδικασία.

Όμως ξεκαθάρισε τους παρευρισκόμενους πως η Περιφερειακή Διεύθυνση δεν μπορεί να νομοθετήσει, ούτε να ταχθεί απέναντι στις απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό. Ελπίζει πάντως πως με την σταδιακή απελευθέρωση μέσα στον Απρίλιο, να υπάρξουν οι συνθήκες για τις εκλογές.

Ήδη έχει ενημερώσει για το θέμα τον νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο βρίσκονται καθημερινά σε επαφή για το θέμα. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και εμείς, γιατί δημιουργεί δυσλειτουργίες» διαβεβαίωσε ο κ. Μπαντίκος συμπληρώνοντας πως θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις.

Απαραίτητη η πολιτική βούληση

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ εξέφρασε την άποψη πως μπορεί να ρυθμιστεί νομικά η παράταση της θητείας των σχολικών επιτροπών από τη Βουλή, και θεωρεί ότι προς το παρόν εκλείπει η πολιτική βούληση.

Για αυτό και ζήτησε από τον κ. Μπαντίκο να μεταφέρει τα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στην κυβέρνηση, που θεωρεί πως για έξι μήνες κλείνει τα αυτιά της στο αίτημα για να τηρηθεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα της μειονοτικής εκπαίδευσης. «Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση» επανέλαβε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο χώρο βρέθηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης αλλά και του ΚΙΕΦ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.