Ανοιξε τις εργασιες του το 7ο Colloquium μεταπτυχιακων φοιτητων, υποψηφιων διδακτορων και μεταδιδακτορικων ερευνητων του ΤΕΦ ΔΠΘ

Μαρία Τζιάτζη: «Μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά ο αριθμός των συμμετεχόντων νέων ερευνητών»

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε το Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Είναι η 7η φορά που μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές του Τμήματος θα αναπτύξουν θέματα του επιστημονικού τους ενδιαφέροντος, στην διήμερη διοργάνωση (χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο). Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον του «δυναμικού» του Τμήματος στις εργασίες συνεισφέρουν και τέσσερις προσκεκλημένοι ομιλητές άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών δομών.

Τις εργασίες του Colloquium «άνοιξε» η πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη η οποία έκανε λόγο για «έναν θεσμό και ένα εργαλείο ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων και παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας των νέων ερευνητών που συμμετέχουν σε αυτό, οι οποίοι συνδιαλέγονται επιστημονικά μεταξύ τους, αλλά και με τους Καθηγητές τόσο του Τμήματος όσο και τους προσκεκλημένους, προκειμένου να λύσουν τα ερευνητικά ζητήματα που τους απασχολούν και να βελτιώσουν ή εμπλουτίσουν την ερευνητική τους εργασία».

36 ερευνητές σε τέσσερα γνωστικά αντικείμενα

Αναφερθείσα στις συμμετοχές η ίδια έκανε λόγο για τον μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά αριθμό, κάνοντας μάλιστα γνωστό πως στις εργασίες συμμετέχουν τέσσερα από τα πέντε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα καθώς «για δεύτερη συνεχόμενη  χρονιά οι Γλωσσολόγοι θα οργανώσουν, στο τέλος του εαρινού εξαμήνου, διαδικτυακό Colloquium Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών της Ειδίκευσης Γλωσσολογίας».

«Εμβαθύνοντας» δε στα ποσοτικά δεδομένα του Colloquium εξήγησε πως οι 36 νέοι ερευνητές-ομιλητές του κατανέμονται ως εξής στα τέσσερα γνωστικά αντικείμενα με τη σειρά που αυτά εκπροσωπούνται: 11 στη Βυζαντινή Φιλολογία (8 υποψήφιοι διδάκτορες και 3 μεταπτυχιακές φοιτήτριες), 3 στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία (ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής και δύο υποψήφιες διδάκτορες), 4 στη Λατινική Φιλολογία (1 μεταδιδακτορική ερευνήτρια, και 3 υποψήφιες διδάκτορες) και 18 στη Νεοελληνική Φιλολογία (3 μεταδιδακτορικοί ερευνητές, 11 υποψήφιοι διδάκτορες και τέσσερις μεταπτυχιακές φοιτήτριες).

Ευχαριστίες

Η κ. Τζιάτζη δεν παρέλειψε να εκφράσει την τιμή και τη χαρά του Τμήματος «να συμμετέχουν στο 7ο Colloquium Μεταπτυχιακών Φοιτητών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών, ως προσκεκλημένοι ομιλητές, διακεκρι­μένοι συνάδελφοι, ένας από το καθένα από τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, με τους οποίους έχουμε αγαστή συνεργασία και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: την προαγωγή της φιλολογικής επιστήμης», ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συντονιστές του Colloquium, την Επίκουρη Καθηγήτρια κυρία Μαρία Κωνσταντινίδου και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Δανόπουλο «για τον κόπο που κατέβαλαν για την εξαιρετική διοργάνωση και την επιτυχή πραγματοποίηση αυτού του  Colloquium και για το καλαίσθητο Πρόγραμμα», όπως επίσης τη συμβασιούχο υπάλληλο της Γραμματείας του Π.Μ.Σ. «Κείμενα και Πολιτισμός» κυρία Ελένη Βλάχου, «η οποία συνεισέφερε σημαντικά στον συντονισμό και την καλή έκβαση της όλης διαδικασίας».

Καταλήγοντας η κ. Τζιάτζη ευχήθηκε καλή επιτυχία στην «ψυχή της όλης διοργάνωσης» όπως χαρακτήρισε τους ομιλητές των συνεδριών για να εκτιμήσει πως «η εμπειρία που θα αποκομίσουν θα τους βοηθήσει σημαντικά, ενώ μπορεί να αποβεί και καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή τους».

Ακολούθησε η παρουσίαση του πρώτου προσκεκλημένου ομιλητή κ. Ιωάννη Βάσση, Καθηγητή Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τρόποι παράδοσης της βυζαντινής λογοτεχνίας. Το περιεχόμενο των χειρογράφων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.