Ανησυχητικες ελλειψεις εμβολιων απο τα φαρμακεια

Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Πάρα πολλά εμβόλια τα βρίσκουμε πλέον ένα-ένα για να καλύψουμε τις ανάγκες»

Έκκληση για την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας στο πρόβλημα, που έχει προκύψει με τις ελλείψεις εμβολίων, απευθύνουν σε δραματικό τόνο οι έλληνες φαρμακοποιοί, διαπιστώνοντας ότι αποθέματά τους μέρα με τη μέρα εκμηδενίζονται. Το πρόβλημα εμφανίστηκε έντονο στις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου, σταδιακά οξυνόταν για να φτάσουμε στην κορύφωση των ελλείψεων τα τελευταία 24ωρα.
 
 

Μετ’ εμποδίων και η προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων

 
«Πάρα πολλά εμβόλια τα βρίσκουμε πλέον ένα-ένα για να καλύψουμε τις ανάγκες», μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, εξηγώντας ότι οι ελλείψεις αφορούν στα εμβόλια τετάνου, διφθερίτιδας, κοκίτη, πολιομυελίτιδας, μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ηπατίτιδας Α, ανεμοβλογιάς κ.α. Μάλιστα, ακόμα και τα αντιγριπικά, για τα οποία αυτήν την περίοδο γίνεται η προμήθεια των πρώτων παρτίδων, καταφθάνουν σε πολύ μικρές δόσεις στις αποθήκες φαρμάκων, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.
 
 

Στα capital controls αποδίδεται από τις εταιρίες το πρόβλημα

 
Ο κ. Τσαπέκος, μεταφέροντας τις εξηγήσεις που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι αποθήκες στους φαρμακοποιούς, εκτίμησε ότι  όλο πρόβλημα οφείλεται στους περιορισμούς των εισαγωγών, που ήταν απόρροια της επιβολής των  capital controls. «Βέβαια, πάντα υπήρχε το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα, φαινόμενο που είχε να κάνει με παράλληλες εξαγωγές και με διάφορα άλλα κόλπα», παρατήρησε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Ροδόπης, «αλλά στην περίπτωση αυτή βλέπουμε ότι το πρόβλημα ωρίμασε από τα capital controls». «Για ένα διάστημα, όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο έλεγχος κεφαλαίων», συνέχισε, «υπήρχαν αποθήκες που διέθεταν ένα ικανό απόθεμα. Όμως το απόθεμα αυτό έχει μηδενιστεί πλέον και οι εισαγωγές είναι πάρα πολύ ελεγχόμενες. Δηλαδή, για να δώσει παραγγελία μια εταιρία και να φέρει εμβόλια, πρέπει να πάει στην τράπεζα να κάνει την αίτηση, η αίτηση να εγκριθεί και ύστερα να ξεκινήσει η διαδικασία της εξαγωγής κεφαλαίου για να έρθουν τα εμβόλια».
 
 

«Για τα θέματα, όχι μόνο των φαρμάκων, αλλά για οτιδήποτε αφορά στην υγεία, πρέπει να υπάρχει μια άλλη μεταχείριση»

 
«Εδώ θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση», υπογράμμισε ο κ. Τσαπέκος. «Για τα θέματα, όχι μόνο των φαρμάκων, αλλά για οτιδήποτε αφορά στην υγεία», συμπλήρωσε, «πρέπει να υπάρχει μια άλλη μεταχείριση, να υπάρχει ένα γραφείο στο Υπουργείο που να διαχειρίζεται αποκλειστικά αυτά τα θέματα». «Κι αυτοί, που εισάγουν ρούχα, για παράδειγμα, έχουν απόλυτο δίκιο οι άνθρωποι», συνέχισε, «όμως δε συγκρίνεται σε καμιά περίπτωση με το να μην μπορείς να βρεις εμβόλιο για το παιδί σου».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Τσαπέκος εξέφρασε την ελπίδα πως η αντίδραση του Υπουργείου, τώρα που έληξε η περίοδος των εκλογών και της πολιτικής αστάθειας, να είναι άμεση και ουσιαστική. «Πιστεύω ότι τώρα θα μπουν σε μια σειρά», σημείωσε, «αλλά πρέπει να μπουν δυναμικά, δηλαδή σε μία εβδομάδα να λύσουν αυτά τα θέματα». Να σημειωθεί ότι πέρα από τα εμβόλια, ελλείψεις παρουσιάζονται, σε μικρότερη όμως έκταση και ένταση, και σε μια σειρά από άλλα φάρμακα.
 
 

Στους 5 μήνες ο χρόνος καθυστέρησης των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ

 
Ένα άλλο πρόβλημα, που έρχεται ως συνέπεια της περιπέτειας με τα capital controls και αφορά στους επαγγελματίες του φαρμακευτικού κλάδου, είναι η περαιτέρω καθυστέρηση των πληρωμών τους από τον ΕΟΠΠΥ. Ενώ μέχρι την κρίσιμη περίοδο οι πληρωμές καθυστερούσαν για 4 περίπου μήνες, πλέον πλησιάζουν τους 5 μήνες και επικρατεί αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. «Αυτό ταλαιπωρεί πάρα πολλούς συναδέλφους, οι οποίοι είναι οικονομικά αδύναμοι», σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, για να επισημάνει ότι «πάρα πολλοί έχουν αναγκαστεί να πληρώνουν μετρητοίς στις αποθήκες και έτσι, ενώ έχουν να παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν να πληρώσουν την αποθήκη».
 
 

«Πονοκέφαλος» για τους φαρμακοποιούς το ενδεχόμενο λειτουργίας αλυσίδων φαρμακείων

 
Τέλος, «πονοκέφαλος» για τους φαρμακοποιούς αποτελεί κατά την τρέχουσα περίοδο το ανοιχτό ενδεχόμενο να επιτραπεί η λειτουργία αλυσίδων φαρμακείων, όπου δε θα είναι απαραίτητη η κατοχή πτυχίου φαρμακευτικής από τον ιδιοκτήτη. Το ενδεχόμενο αυτό έχει αφεθεί ανοιχτό σε διάταξη, που ενσωματώθηκε στο νέο μνημόνιο, και προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, που θα ρυθμίσει τον τρόπο χορήγησης αδειών φαρμακείων και τη νομική τους μορφή. «Τι ωφελεί να ανοίξουν στην Ελλάδα αλυσίδες φαρμακείων, όταν είναι τόσα πολλά, γεωγραφικά κατανεμημένα σε όλη τη χώρα και όταν η προσβασιμότητα των πολιτών είναι τόσο καλή;», αναρωτήθηκε σχετικά ο κ. Τσαπέκος. «Αν δε θα απαιτείται κάποιος να έχει πτυχίο φαρμακοποιού, για να ανοίγει φαρμακείο», σημείωσε, «πλέον λύνονται τα χέρια του κάθε μεγάλου «παίχτη», όπως είναι για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, για να επενδύσουν πάνω σε αυτό».
 
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τους επαγγελματίες του κλάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών της Ροδόπης, που δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι «ακόμα και η ίδια η Γερμανία, η οποία παίζει ένα κυρίαρχο ρόλο σε όλα αυτά που έγιναν τον τελευταίο καιρό για τη χώρα μας, δεν το έχει αυτό, δίνει τις άδειες μόνο σε φαρμακοποιούς». «Εδώ σε εμάς, γιατί θέλουν να το κάνουν τόσο απελευθερωμένο, με την έννοια της αλόγιστης εκμετάλλευσης;», αναρωτήθηκε κλείνοντας.  
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.