Ανιχνευοντας την ψυχοσυναισθηματικη κατασταση των παιδιων μεσα απο το ιχνογραφημα

Ημερίδα με θέμα «Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος» στην Τσανάκλειο , με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Βαβέτση «Μπορώ να μάθω τι θέλεις να μου πεις…»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών και όχι μόνο στην ημερίδα με θέμα «Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 25 Απριλίου στην Τσανάκλειο, την οποία διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ.

Η ημερίδα αφορούσε την ανάλυση του παιδικού ιχνογραφήματος, με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Βαβέτση «Μπορώ να μάθω τι θέλεις να μου πεις…», που προέκυψε από την ανάγκη να ερμηνευτούν τα συναισθήματα των παιδιών, εσωτερικοί φόβοι, δυσκολίες στις σχέσεις και γενικότερα, ανείπωτες καταστάσεις.

Ανιχνεύουν τα μηνύματα

Για την ανάλυση του ιχνογραφήματος μίλησε η Δρ. Σοφία Βαβέτση, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην Σχολική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, η οποία ασχολείται για πάρα πολλά χρόνια με το ιχνογράφημα σε επίπεδο διάγνωσης και ανάλυσης.

Για αυτό περιέγραψε στους παρευρισκόμενους πώς με το ιχνογράφημα μπορούν να ανιχνεύουν την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, είτε είναι παιδί, είτε έφηβος είτε ενήλικας, μέσα από συγκεκριμένα δομημένα τεστ, στα οποία θα ζωγραφίσουν είτε τον εαυτό τους είτε την οικογένειά τους.

Μέσα από αυτό θέλησε να δείξει την εξελικτική ανάπτυξη του ιχνογραφήματος, πώς ξεκινά από των πρώτη παιδική ηλικία και πώς ωριμάζει, και σε ποια σημεία πρέπει να δώσουν έμφαση οι ενδιαφερόμενοι αν θέλουν να αξιολογήσουν μια κατάσταση.

Στόχος, όπως εξήγησε η κ. Βαβέτση, δεν είναι να γίνουν οι εκπαιδευτικοί ειδικοί, αλλά να τους βαφτίσουν σε μια διαδικασία ώστε να μπορούν να δουν κάποια προμηνύματα, ώστε να ασχοληθούν περισσότερο με το υποκείμενο. Ενώ διευκρίνισε πως το ιχνογράφημα, πέρα από την καλλιτεχνική του δομή και αγωγή, αποτελεί και αξιολογικό κριτήριο, αλλά μπορεί να είναι και θεραπευτικό αργότερα ως art therapy.

Πρώτη ανίχνευση, όχι διάγνωση

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε κάνει πολλά βήματα σε αυτό τον τομέα, κυρίως γιατί, σύμφωνα με την κ. Βαβέτση, είναι πολύπλευρη η διαδικασία της εκμάθησης.

Η ίδια χρειάστηκε να μπει σε πολλά επιστημονικά μονοπάτια για να φτάσει στην καλή ανάλυση, από τη νευρολογία και την αναπτυξιολογία, μέχρι την ψυχολογία και να τα παντρέψει αυτά μέσα από ένα σχηματικό τεστ.

Στο εξωτερικό έχουν εξειδικεύσεις, που είναι όμως πιο αποσπασματικές, ενώ η ίδια προσπάθησε να κάνει κάτι πιο συλλογικό, μέσα και από το βιβλίο της, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος θέλει να ασχοληθεί περισσότερο.

Ζήτησε πάντως από όσους ασχολούνται με το θέμα να θυμούνται πάντα ότι χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή ως πρώτη ανίχνευση, όχι ως διάγνωση του προβλήματος, και να παραπέμψουν το θέμα σε ειδικούς.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας η κ. Ελένη Τσιβίκη, Ψυχολόγος – Εγκληματολόγος, προχώρησε στην παρουσίαση ειδικών περιπτώσεων, ψυχολογική εκτίμηση και αξιοποίηση ιχνογραφημάτων σε δικαστικές υποθέσεις, παρουσιάζοντας το ποινικό κομμάτι, και τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το ιχνογράφημα ως τεκμήριο για τα θύματα και τους θύτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.