ΑΓΓΙΤΗΣ 2023: Η πρωτη ασκηση επι χαρτου για την αντιμετωπιση κινδυνων απο σεισμους στην ΠΑΜ-Θ

Το σενάριο περιελάμβανε σεισμό της τάξεως των 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην Δράμα

Η πρώτη άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη στην Δράμα με την «κωδική» ονομασία «ΑΓΓΙΤΗΣ 2023».

Τα επεισόδια του σεναρίου καθορίστηκαν από την Ομάδα Σχεδιασμού της Άσκησης (Ο.ΣΧ.Α.), που αποτελείτε από τα στελέχη τους ΟΑΣΠ Δρ. Μίνα Κούρου, Θέκλα Θωμά και Κωνσταντίνο Χουβαρδά, Κυριάκο Χατζηκοσμίδη από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ειδικότερα περιλάμβαναν την εκδήλωση σεισμού μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο περιοχή 22χλμ Βορειοδυτικά της Δράμας, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους κατοίκους, με αφορμή τον οποίο εκπαιδεύτηκαν σε πληθώρα υποθετικών σεναρίων, που αφορούν από την διαχείριση των τραυματιών ή πιθανών εγκλωβισμένων έως και την διακοπή των τηλεπικοινωνιών και του ρεύματος.

Η Ομάδα Σχεδιασμού της Άσκησης (Ο.ΣΧ.Α) έχει προσδιορίσει ως βασικότερους στόχους της άσκησης:

  • Την διαπίστωση της ετοιμότητα για την δυνατότητα σύγκληση και λειτουργίας του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κάτω από αντίξοες συνθήκες.
  • Τη συλλογή των πληροφοριών και την αρχική εκτίμηση της κατάστασης μετά από την εκδήλωση σεισμού,
  • Την εκπαίδευση του ασκούμενου προσωπικού και των υπηρεσιών στους ρόλους και τις αρμοδιότητές τους κατά την φάση της άμεσης απόκρισης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκδήλωση σεισμικού φαινομένου.
  • Την εκπαίδευση-δοκιμασία των εμπλεκομένων Φορέων στην διαδικασία λήψης απόφασης και την μεταξύ τους συνεργασία με σκοπό την υλοποίηση έργων και δράσεων Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ δυσλειτουργώντας με τους Δήμους.
  • Τον έλεγχο των επικοινωνιών των ασκούμενων εμπλεκόμενων Φορέων σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ και Β ́ βαθμού.
  • Την υλοποίηση λοιπών δράσεων βραχείας αποκατάστασης των επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την εκδήλωση του σεισμικού φαινομένου.
  • Την ανάδειξη προβλημάτων/δυσκολιών που προκύπτουν κατά την φάση αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την εκδήλωση σεισμικού φαινομένου.

Όπως σημείωσε ο κ.Χουβαρδάς σε σχετική του ανάρτηση στο πλαίσιο της άσκηση εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΠΑΜ-Θ σε περίπτωση σεισμικών φαινομένων, απευθύνοντας τις ευχαριστίες τόσο προς τον ΟΑΣΠ και τα μέλη της ομάδας σχεδιασμού της άσκησης όσο και προς το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων που συμμετείχαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.