«Ανδρι Κοσμος»: Μια εκφραση τιμης και ευγνωμοσυνης στον Κωνσταντινο Χατζοπουλο
Ένα εορτασμό του έργου του Ομότιμου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Κ. Χατζόπουλου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και τ. Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και της ακαδημαϊκής παρουσίας του, που άγγιξε πολλούς συναδέρφους του και φοιτητές του, αποτέλεσε η ειδική εκδήλωση απονομής τιμητικού τόμου σε αυτόν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Ο τόμος, που τιτλοφορείται ως «Ανδρί Κόσμος», απονεμήθηκε παρουσία πολλών παλιών του συναδέρφων, φοιτητών αλλά και φίλων του τιμώμενου, που τον αποδέχτηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση.
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από την αφυπηρέτησή του, ήδη από το 2016, και η ανταπόκριση συναδέλφων, φίλων και μαθητών του τιμωμένου υπήρξε μεγάλη. Αυτό, βέβαια, είναι αποτέλεσμα όχι μόνον της επιστημονικής αναγνώρισης του τιμωμένου, αλλά και της ευγένειάς του, ο οποίος με βαθύ αίσθημα συναδελφικότητας δεν αρνήθηκε ποτέ τη βοήθειά του, ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους.
Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης
«Kαι δοκιμάζοντας κι αυτός το βάθος των κυμάτων, ηύρεν ανάβαθα νερά, και πλιό δεν εφοβάτον»
Για την ακαδημαϊκή πορεία του τιμώμενου μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, καθηγητής κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης, που σημείωσε πως στο πρόσωπο του κ. Χατζόπουλου το Τμήμα τους τιμά τις απαρχές και τις ρίζες της 30ετούς πορείας του στον χώρο της ακαδημαϊκής ζωής και της επιστημονικής έρευνας.
«Τιμά τον πρώτο καθηγητή που διορίστηκε ως μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του, τον πρώην Πρόεδρό του, τον πρώτο Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και τον πρώτο Ομότιμο Καθηγητή του, τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο» ανέφερε.
Ο τιμώμενος ακαδημαϊκός δάσκαλος, σημείωσε, αφιέρωσε στο Τμήμα τα πιο παραγωγικά και ώριμα χρόνια της επιστημονικής και διδακτικής δράσης του. Και μετά το 2010 έγινε η απαρχή της αναγέννησής του, πρωτοστάτησε ως Πρόεδρος στην συγκρότηση και εφαρμογή του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που με ορισμένες αλλαγές ισχύει μέχρι σήμερα και πρόσφατα πιστοποιήθηκε με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στην τοπική ιστορία», του οποίου ανέλαβε πρώτο διευθυντής και κυρίως υπήρξε ο εμπνευστής και θερμός αυτουργός της αποκατάστασης ενός υγιούς ακαδημαϊκού κλίματος στο Τμήμα.
«Θα σταθώ λίγο σ’ αυτό το τελευταίο, διότι όσο κι αν φαίνεται αυτονόητο, ούτε αυτομάτως έγινε, ούτε ακοπίαστα εδραιώθηκε. Τουναντίον απαίτησε υπερβάσεις και κόπο καθημερινό, θυσίες και εργασία νυχθημερόν, κινδύνους και περιπέτειες εντός και εκτός πανεπιστημίου, όχι μόνο σε συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, αλλά φευ και σε αίθουσες δικαστηρίων» τόνισε, μια επίπονη προσπάθεια που ανέλαβε αγόγγυστα, με αλτρουισμό, αυταπάρνηση, δυναμισμό, παλληκαριά, αισιοδοξία, αυτοθυσία, πίστη και όραμα, εμπιστεύοντας και καθοδηγώντας όλους τους συναδέρφους του.
«Στα χρόνια που πέρασαν βρεθήκαμε συχνά σε αντίπαλα στρατόπεδα αλλά και τελικά συνοδοιπόροι, γι’ αυτό και μπορώ μετά λόγου γνώσεως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χατζόπουλος ως αντίπαλος είναι τίμιος και αξιοσέβαστος και ως φίλος πολύτιμος και υποστηρικτικός» σημείωσε.
Τον διακρίνει δε ένα καλώς νοούμενο πείσμα, που έφερε τελικά γλυκούς ακαδημαϊκούς καρπούς, λεβεντιά, ανδρεία, τιμιότητα, γενναιοφροσύνη και συνεργατικότητα, και στο δικό του έργο στηρίχθηκε η εδραίωση κλίματος συναδελφικότητας και συνεργασίας που οδήγησε τελικά στην πρόοδο, την εξέλιξη, την ανάδειξη και την ουσιαστική εγγραφή του Τμήματός μας στο ακαδημαϊκό τοπίο της χώρας μας και των βαλκανικών συναφειών μας.
«Μπήκε άφοβα στο πέλαγος του διοικητικού φορτίου και ανέδειξε μονοπάτια που όλοι ακολουθήσαμε. Γι’ αυτό και του ταιριάζουν απόλυτα οι στίχοι του Βιτσέντζου Κορνάρου: ‘Kαι δικιμάζοντας κι αυτός το βάθος των κυμάτων, ηύρεν ανάβαθα νερά, και πλιό δεν εφοβάτον’» ανέφερε, και αν βρίσκονται όλοι στα ανάβαθα νερά το οφείλουν σε εκείνον.
Για αυτό και κατέθεσε εκ μέρους όλων των συναδέρφων του τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους, γιατί οραματίστηκε και έβαλε τα θεμέλια για να αλλάξουν όσα έπρεπε, και για να πάρει το Τμήμα το δρόμο του, να βρει τον βηματισμό του, να αναδειχθεί, να προκόψει, να δημιουργήσει. «Κι έτσι, όπως λέει ο ποιητής: Kι ο Kόσμος από την αρχήν εδέτσι εθεμελιώθη, και πορπατεί καθένας μας εκεί, που η Tύχη αμπώθει» κατέληξε.
Γεώργιος Χρ Τσιγάρας
«Είμαστε ευτυχείς γιατί ή προσπάθεια μας αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στους συναδέλφους, τους φίλους και τους μαθητές του»
Την παρουσίαση του τιμητικού τόμου έκανε ένας εκ των επιμελητών του, ο κ. Γεώργιος Χρ Τσιγάρας, ο οποίος τόνισε πως η επίδοση του τιμητικού τόμου αποτελεί μια απτή μαρτυρία της επιστημονικής δουλειάς που πραγματοποιείται και της ακαδημαϊκότητας που επικρατεί στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, στη Σχολή και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Εξέφρασε δε τη χαρά και τη συγκίνηση των επιμελητών της έκδοσης του Τιμητικού τόμου, των επίκουρων καθηγητών Ελεονώρας Ναξίδου και Δημοσθένη Στρατηγόπουλου, καθώς και των συμμετεχόντων με τις μελέτες τους στον τόμο, αλλά και τις ευχές και τα συγχαρητήρια πολλών συνάδελφων και φίλων του τιμωμένου, για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.
«Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να πω ότι οφείλαμε μια έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης στον καθηγητή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο κυρίως γιατί τριάντα χρόνια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αγωνιούσε για το Τμήμα του και για την πρόοδό του, αγωνιζόταν με σθένος και αποφασιστικότητα, πάνω απ’ όλα όμως αγωνιζόταν με πραγματικά επιχειρήματα» ανέφερε.
Ο κ. Τσιγάρας αναφέρθηκε και αυτός στην θητεία του κ. Χατζόπουλου ως πρόεδρος του Τμήματος, σημειώνοντας πως «ως άλλος νέος κτήτωρ, το ξανάκτισε πάνω σε στέρεα ακαδημαϊκά και επιστημονικά θεμέλια και κυρίως δημιούργησε ανάμεσα στα μέλη ΔΕΠ ατμόσφαιρα συναδελφικότητας και κλίμα συνεργασίας», και αυτό γιατί πίστευε βαθιά στον διάλογο και στις συνθέσεις των απόψεων.
Η συμμετοχή τόσων πανεπιστημιακών στον τόμο αυτό, αντανακλά το κύρος και την αποδοχή του καθηγητή Κωνσταντίνου Χατζόπουλου στην επιστημονική κοινότητα, άλλα και στο κύρος και την ακαδημαϊκότητα που προσέδωσε στο Τμήμα.
«Το κλίμα αυτό το είχαμε ανάγκη κυρίως εκείνη τη δύσκολη εποχή, αλλά πάντοτε το χρειαζόμαστε και σάς διαβεβαιώ ότι το διατηρούμε, σε ένα Τμήμα που χαρακτηρίζεται από τη «διεπιστημονικότητα» ή την «πολυεπιστημονικότητα».
Με τον τόμο αυτό οι συμμετέχοντες θέλησαν να τιμήσουν ένα πανεπιστημιακό με εξαιρετικό ήθος και με στέρεες και καθαρές απόψεις για το Τμήμα του αλλά και το Πανεπιστήμιο.
Η προσπάθεια αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στους συναδέλφους, τους φίλους και τους μαθητές του, αφού 36 επιστήμονες παρέδωσαν εργασίες που καλύπτουν πολλά και ποίκιλα γνωστικά αντικείμενα, πολλές πειθαρχίες, αρχίζοντας από την αρχαία, τη βυζαντινή, τη βαλκανική, τη νεότερη ευρωπαϊκή, ελληνική και οθωμανική ιστορία, την ιστορία της τέχνης, την ιστορία της εκπαίδευσης και την ιστορία τής λογοτεχνίας, την ανθρωπολογία και τη λαογραφία αλλά και την οθωμανολογία.
«Με τις μελέτες αυτές συγκροτήθηκε ένας τόμος απείκασμα των προσπαθειών, των αγώνων και των αγωνιών του καθηγητή Κωνσταντίνου Χατζόπουλου για την εξωστρέφεια του Τμήματος, συγκροτήθηκε ένας τόμος που αποδίδει με ενάργεια και σαφήνεια τη διεπιστημονικότητα και την πολυεπιστημονικότητα που πάντοτε επεδίωκε σε όλη τη διάρκεια τής ακαδημαϊκής ζωής» ανέφερε.
Τελειώνοντας εκ μέρους των επιμελητών του τόμου ευχαρίστησε τον κ. Χατζόπουλο, γιατί αγωνίστηκε σκληρά και αποφασιστικά, χωρίς να λυγίσει, προσφέροντας μια νέα δυναμική στο Τμήμα, αλλά και γιατί ως πανεπιστημιακός με την ευγένειά του και το βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης και συναδελφικότητας που τον χαρακτηρίζει δεν αρνήθηκε ποτέ τη βοήθειά του προς όλους και ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους.
Η αντιφώνηση του Κωνσταντίνου Κ. Χατζόπουλου
«Όταν πριν από πολλά-πολλά χρόνια, όντας μεταπτυχιακός φοιτητής, χρειάστηκε να αναζητήσω μια μελέτη για τον Ρήγα Βελεστινλή η οποία ήταν δημοσιευμένη στον τόμο-αφιέρωμα στον αείμνηστο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαο Πανταζόπουλο, δεν μπορούσα βέβαια να φανταστώ ότι θα είχα την τύχη να κρατώ στα χέρια μου τόμο αφιερωμένο σ’ εμένα. Κι αυτό γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο από το να του αφιερώσουν οι συνάδελφοι και οι μαθητές του πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες τους, οι οποίες δημοσιεύονται σε ειδικό τόμο που φέρει το όνομά του και θα μείνει «κτήμα ες αεί» των βιβλιοθηκών, για να τον θυμίζει στους μεταγενέστερους.
Επειδή λοιπόν ο ανά χείρας τόμος με τον πρωτότυπο τίτλο «Ανδρί κόσμος» αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή για το πρόσωπό μου, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν στην έκδοσή του.
Πρώτ’ απ’ όλα, οφείλω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους συναδέλφους και μαθητές μου που είχαν την καλοσύνη να μου αφιερώσουν τις επιστημονικές τους μελέτες, για να δημοσιευτούν σε ξεχωριστό τόμο προς τιμή μου.
Δεύτερον, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους τρεις συναδέλφους μου, τον Γιώργο Τσιγάρα, τη Νόρα Ναξίδου και τον Δημοσθένη Στρατηγόπουλο, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία και επιμελήθηκαν την έκδοση του τόμου. Θερμές ευχαριστίες οφείλω ιδιαίτερα στον Γιώργο Τσιγάρα, για την επιμέλεια των δοκιμίων και το συνεχές ενδιαφέρον του σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας του τόμου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον αδελφικό μου φίλο και συνάδελφο Βασίλη Δαλκαβούκη για όσα με πολλή αγάπη έγραψε στο αφιερωμένο σ’ εμένα κείμενό του.
Έρχομαι τώρα σε όλους όσους συνέβαλαν οικονομικά για να καταστεί δυνατή η έκδοση του τόμου. Πρώτον απ΄ όλους, θέλω να ευχαριστήσω τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κύριο Παντελεήμονα, ο οποίος, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τιμά με την αγάπη του και την πολύπλευρη στήριξή του το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και το Πανεπιστήμιό μας. Στη συνέχεια, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους διευθυντές των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων που λειτουργούν με επιτυχία και στα τρία Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Επιτρέψτε μου να τους μνημονεύσω ονομαστικά. Πρόκειται για τις Καθηγήτριες Μαρία Δημάση και Ζωή Γαβριηλίδου και τους Καθηγητές Βασίλη Δαλκαβούκη και Γιώργο Τσιγάρα. Τέλος, θερμές ευχαριστίες οφείλω στον Πρύτανη Καθηγητή Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Καθηγητή Στέφανο Παύλου και στα μέλη του Συμβουλίου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΔΠΘ, οι οποίοι ενίσχυσαν οικονομικά την έκδοση του τόμου.
Δράττομαι της ευκαιρίας, για να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους συναδέλφους μου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας, επειδή ένα μόλις μήνα μετά από την αφυπηρέτησή μου τον Σεπτέμβριο του 2017 αποφάσισαν να μου απονείμουν τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον Πρόεδρο του Τμήματός μας Καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη για την τιμητική πλακέτα που μου ενεχείρισε στην αποψινή εκδήλωση.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ολόθερμα όλους εσάς που ήρθατε απόψε σ’ αυτήν την αίθουσα, για να με τιμήσετε με την παρουσία σας. Θέλω να πιστεύω πως στα τριάντα χρόνια της ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπήρξα αντάξιος αυτής της τιμής.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.