Αναβολη της εφαρμογης της διχρονης υποχρεωτικης εκπαιδευσης ζητα το Δημοτικο Συμβουλιο

Αντιπαράθεση και διαφωνίες για ακόμα μια φορά προκάλεσε το ζήτημα - 722 παιδιά υπολογίζεται πως θα φοιτήσουν τον επόμενο χρόνο στα νηπιαγωγεία, με τις συνολικές θέσεις να είναι 730, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Συνέχεια στην αντιπαράθεση για το θέμα της ετοιμότητας του Δήμου Κομοτηνής να περάσει στην δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, που ξεκίνησε στο Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή την πρόταση ψηφίσματος για το θέμα, που κατέθεσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης.
 
Η πρόταση αυτή ήρθε κατόπιν της αρχικής πρότασης που είχε καταθέσει στο προηγούμενο συμβούλιο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανοίγοντας τη συζήτηση για το ζήτημα αποστολής επιστολής προς το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την εφαρμογή της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Κομοτηνής, που θα ξεκινήσει από το επόμενο σχολικό έτος.
 
Στο περί ου ο λόγος ψήφισμα τονίζονται οι ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, ζητείται η αναστολή της απόφασης μέχρι την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και του απαραίτητου προσωπικού για να είναι εφικτή η εφαρμογή της, με άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για αυτά.
 
Το ζήτημα προκάλεσε για ακόμα μια φορά ένταση εντός της αίθουσας του συμβουλίου, μεταξύ του Δημάρχου και της επικεφαλής της παράταξης της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένης Λαφτσή, που εξέφρασε ξανά την άποψη πως ο Δήμος πιάστηκε ανέτοιμος για την μετάβαση  από τη μονοετή στη διετή προσχολική εκπαίδευση. 

Επανάληψη της αντιπαράθεσης 

Το ψήφισμα κατέθεσε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας πως ήδη έχει υπάρξει αίτημα για προκάτ σε νηπιαγωγεία για την επόμενη σχολική χρονιά, τονίζοντας πως θα ήταν καλό να μελετήσει το υπουργείο  την πρόταση και να δοθεί παράταση, όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της περιοχής μας όπως η Ξάνθη, ώστε να ξεκινήσει η δρομολόγηση της επέκτασης των δυνατοτήτων.
 
Από την πλευρά της παράταξης «Εμείς η πόλη» η κ. Φελίνα Καζάκου σημείωσε πως είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, όμως τους απασχολεί το ζήτημα των εγκαταστάσεων.
 
Όμως η κ. Λαφτσή, σημείωσε πως ο Δήμος είχε το χρόνο να συζητήσει το θέμα με νηφαλιότητα, τονίζοντας πως δεν θα είχαν ως παράταξη πρόβλημα να υιοθετηθεί το ψήφισμα, όμως με δεδομένο ότι είναι υπέρ τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και ο σύλλογος των Εκπαιδευτικών, εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να υιοθετηθεί. 

Υπέρτερο το δικαίωμα στην εκπαίδευση 

Στην συζήτηση έκανε παρέμβαση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, που σημείωσε πως το αίτημα για διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των εκπαιδευτικών για δεκαετίες.
 
Σημείωσε δε πως συμφωνεί με το τμήμα του ψηφίσματος που αφορά την διεκδίκηση καλύτερων δομών και μόνιμου προσωπικού, που αποτελούν πάγια αιτήματα και των εκπαιδευτικών, όμως θεωρεί πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι υπέρτερο, και δεν θεωρεί πως θα πρέπει να μείνουν για ακόμα μια χρονιά χωρίς αυτή στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο τα παιδιά του Δήμου.
 
Όσο για το ζήτημα του αριθμού των μαθητών την επόμενη σχολική χρονιά, και αν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στις υφιστάμενες δομές, τόνισε πως μέχρι τώρα είναι ενδεικτικοί, και πάλι καλύπτουν τις ανάγκες, εκτός και αν παρουσιαστεί ανισοκατανομή παιδιών σε κάποια νηπιαγωγεία, στην περιοχή ευθύνης των οποίων υπάρχουν περισσότερα παιδιά σε αντίθεση με άλλα που έχουν λιγότερα.
 
Συνολικά υπολογίζονται 722 παιδιά που θα πρέπει να φοιτήσουν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία εντός του αστικού ιστού, με τις συνολικές θέσεις να είναι 730.
 
Όσο για την αίτηση για τρία επιπλέον τμήματα, σημείωσε πως είναι προληπτική, με το σημαντικότερο ζήτημα να εντοπίζεται στην περιοχή των Στρατώνων, μιας και ο πληθυσμός, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από στρατιωτικούς, δεν είναι σταθερός λόγω των μεταθέσεων και άρα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν από σήμερα πόσα παιδιά θα πρέπει να φιλοξενηθούν στους παιδικούς της περιοχής. 

Ζητήματα και δαπάνης 

Στη συνέχεια υπέρ του ψηφίσματος τέθηκαν τόσο ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, που σημείωσε πως οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν τονίσει πως θα υπάρξει ανεπάρκεια σε περίπτωση άμεσης εφαρμογής του μέτρου.
 
Από την πλευρά του ο κ. Φακιρίδης, επισήμανε πως πέρα από τα όσα αναφέρονται, η κυβέρνηση πάει να εφαρμόσει ένα ώριμο μέτρο, χωρίς όμως να κάνει καμιά επιπλέον δαπάνη, ούτε για υποδομές αλλά ούτε και για εκπαιδευτικούς, αποδεχόμενος το ψήφισμα, προσθέτοντας την ανάγκη να αναφερθεί πως ο Δήμος διεκδικεί επιπλέον υποδομές για παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.
 
Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων της παράταξης της Πολη-τικής Ανατροπής και του κ. Μιχάλη Πολυτσάκη.

Το ψήφισμα του συμβουλίου 

Το ψήφισμα που εισήχθηκε έχει ως εξής:
 
«Με την πρόσφατη υπ’ αριθ. Φ.15/27268/Δ1 (ΦΕΚ Β 623/26.2.2019) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο Δήμος Κομοτηνής εντάχθηκε στους Δήμους, που θα πρέπει να εφαρμόσουν την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από την σχολική περίοδο 2019-2020.
 
Μέχρι σήμερα οι ανάγκες φοίτησης των παιδιών αυτής της ηλικίας καλύπτονται πλήρως και επαρκώς από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας, οι οποίοι λειτουργούν υποδειγματικά και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε γονείς και παιδιά.
 
Η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης προϋποθέτει την ύπαρξη των αναγκαίων κτιριακών υποδομών, που ειδικά στην περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής δεν υφίστανται, καθώς δεν διαθέτουμε επαρκείς σχολικές αίθουσες για την ασφαλή στέγαση και φιλοξενία των παιδιών, ούτε το αναγκαίο προσωπικό για την στελέχωση των νέων τμημάτων που θα προκύψουν.
 
Η ενδεχόμενη δε κάλυψη των αναγκών με προκάτ αίθουσες, αντί της εξασφάλισης και ανέγερσης νέων και ασφαλών κτιρίων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά το επιτείνει, ενώ το διάστημα των δύο περίπου ετών που μεσολάβησε από την εξαγγελία εφαρμογής του μέτρου έως σήμερα σαφώς και δεν επαρκούσε για να ολοκληρωθούν διαδικασίες ανέγερσης νέων σχολικών χώρων από τους δήμους.
 
Καλούμαστε δυστυχώς να υλοποιήσουμε την παραπάνω απόφαση, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα οιαδήποτε μέριμνα από την πολιτεία για την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών, ώστε να είναι δυνατή η ομαλή εφαρμογή της.
 
Για το λόγο αυτό,
 
Αντιτιθέμεθα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες στην άμεση εφαρμογή της ως άνω Υπουργικής Απόφασης σε ό,τι αφορά στο Δήμο Κομοτηνής και ζητούμε την αναστολή ισχύος αυτής έως την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και του απαραίτητου προσωπικού για να είναι εφικτή η εφαρμογή της.
 
Ζητούμε να εξασφαλιστεί με επείγουσες διαδικασίες η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή (κατασκευές νέων σύγχρονων μονάδων νηπιαγωγείων με πλήρη εξοπλισμό αυτών), η στελέχωση αυτών με προσλήψεις μονίμου προσωπικού (εκπαιδευτικού – βοηθητικού), με μέγιστο αριθμό μαθητών/τριων ανά τμήμα τους 15, υποδομών σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών, καθώς και η ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου μας με την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.