Αναδρομη σε μια εμβληματικη προσωπικοτητα του νεου ελληνισμου

Στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του αφιερώματος στον Φώτη Κόντογλου

Την ευκαιρία να ανιχνεύσουν την αληθινή φυσιογνωμία μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του νέου ελληνισμού, αυτής του ζωγράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, είχαν δεκάδες Κομοτηναίοι την περασμένη Κυριακή. Χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και της Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής, η διαδρομή και το έργο του Φώτη Κόντογλου παρουσιάστηκαν στο κοινό της πόλης μας σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση-αφιέρωμα, η οποία συνοδεύτηκε από την έκθεση 12 αυθεντικών έργων του.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή δια του ταμία του, κ. Βασίλη Κέκκερη, παρέδωσε στον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, μία σφραγίδα του Πανεπιστημίου Σμύρνης με το έμβλημα «Φως εξ ανατολών», η οποία αποκτήθηκε σε δημοπρασία και προορίζεται να κοσμήσει το Μουσείο Καραθεοδωρή. 

Γεώργιος Τσιγάρας «Ο Κόντογλου μας έδωσε ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η ορθόδοξη παράδοση μπορεί να συνταιριαστεί με την καλλιτεχνική παράδοση της Δύσης»


Την «Αναδρομή στον Φώτη Κόντογλου», όπως τιτλοφορούταν η εκδήλωση, ανέλαβε να κάνει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δημοκριτείου, κ. Γεώργιος Τσιγάρας. Ο κ. Τσιγάρας έκανε λόγο για μία εμβληματική προσωπικότητα του νέου ελληνισμού, που «μας έμαθε να βλέπουμε διαφορετικά, άλλαξε το βλέμμα μας, ξανατοποθέτησε την ελληνική κοινωνία σε σχέση με την μακραίωνη παράδοση του ελληνισμού».

«Ο Κόντογλου μας έμαθε ότι η Ορθοδοξία είναι η παράδοσή μας», τόνισε, «είναι το κέντρο του νέου ελληνισμού, η πολιτιστική μας παράδοση, η ταυτότητά μας». «Με τη ζωγραφική του μας ένωσε με το Βυζάντιο», συνέχισε, «και ιδιαίτερα με τις τοιχογραφίες, που φιλοτέχνησε στο δημαρχείο των Αθηνών, μας έδωσε ένα λαμπρό παράδειγμα πώς η ορθόδοξη παράδοση, η βυζαντινή καλλιτεχνική παράδοση μπορεί να συνταιριαστεί με την καλλιτεχνική παράδοση της Δύσης, με τη μοντέρνα ζωγραφική».
 
«Η απάντηση του Κόντογλου στα καλλιτεχνικά ζητήματα, που απασχολούν ακόμα και σήμερα την Εκκλησία μας, είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί σήμερα η Εκκλησία να ζωγραφίζει, να αγιογραφεί τους ναούς της, πώς η εικόνα μπορεί να είναι παιδαγωγία εις Χριστόν» σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιγάρας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.