Αμοιβαια επωφελης η συνεργασια Μητροπολης-Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας

30 φοιτητές του Τμήματος έρχονται σε επαφή με την ιστορία της Μητρόπολης και του τόπου μέσω της πρακτικής άσκησης

Συνεχίζονται οι επαφές με στόχο την κοινή ανόρθωση Πανεπιστημίου και Μητροπόλεως

 
Αμοιβαία επωφελής είναι η συνεργασία της Μητρόπολης με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας σε πολλούς τομείς, με ένα ιδιαίτερο αυτό της πρακτικής άσκησης, όπου φοιτητές του Τμήματος έρχονται σε επαφή για ένα μήνα με τη συλλογή στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, στο αρχείο και τη βιβλιοθήκη της Μητρόπολης.
 
Αυτή τη στιγμή 30 φοιτητές κάνουν πρακτική άσκηση στη Μητρόπολη, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις αλλά και ενισχύοντας το πολύπλευρο έργο της.
 
Μάλιστα το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι πολύ μεγάλο, μιας και οι υπόλοιποι 50 της πρακτικής άσκησης μοιράζονται σε μουσεία της Κομοτηνής (Λαογραφικό, Καλαθοπλεκτικής κ.α.) αλλά και στο Δήμο Ξάνθης, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θράκης «Αγγέλα Γιαννακίδου» και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, ακόμα και τη βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως στην Ορεστιάδα.
 
Για το θέμα έδωσαν συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 23 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανόλης Βαρβούνης, και ο επιστημονικός υπεύθυνος της πρακτικής άσκησης στη Μητρόπολη κ. Γεώργιος Τσιγάρας.
 
 

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια ώστε και να ενισχυθεί το εισόδημα των παιδιών αλλά και να αποκτήσουν μια πρακτική εμπειρία στις σπουδές τους» 

Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ γίνεται  πρακτική άσκηση των φοιτητών, και το Τμήμα έχει ενταχθεί σε αυτή την πρακτική άσκηση, που είναι αμειβόμενη με περίπου 270 ευρώ μεικτά και διαρκεί ένα μήνα, τόνισε ανοίγοντας ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος.
 
Στο τμήμα γίνονται τα εργαστήρια Λαογραφίας, Ανθρωπολογίας και Νεότερης Σύγχρονης Ιστορίας, όμως στέλνουν φοιτητές και σε μουσεία και άλλες δομές σε όλη τη Θράκη. «Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια ώστε και να ενισχυθεί το εισόδημα των παιδιών αλλά και να αποκτήσουν μια πρακτική εμπειρία στις σπουδές τους» έκλεισε.
 
 

Μανόλης Βαρβούνης «Προσπαθούμε οι φοιτητές να κάνουν πράγματα που αφενός ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία του τμήματος, και αφετέρου να είναι χρήσιμα και διδακτικά» 

«Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής είναι δίπλα μας σε όλα» σημείωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανόλης Βαρβούνης, που τόνισε πως το πρόγραμμα γίνεται πάντα το εαρινό εξάμηνο και φέτος θα γίνει σε δύο μέρη, με μια «φουρνιά» φοιτητών να ασκείται τον μήνα Μάρτιο και μία να ασκείται τον Μάιο. «Προσπαθούμε να κάνουν πράγματα που αφενός ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία του τμήματος και αφετέρου να είναι χρήσιμα και διδακτικά για τους φοιτητές» σημείωσε, για αυτό έχουν κάνει τη στρατηγική επιλογή, εδώ και δύο χρόνια, να συνεργάζονται με τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με τη φετινή συμμετοχή φοιτητών να είναι μεγαλύτερη.
 
Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας που γίνεται στο τμήμα, αφορά την εκκλησιαστική ιστορία και παράδοση, τα μοναστήρια, τους θεσμούς, κάτι που έχουν αναδείξει και στις ημερίδες που έχουν γίνει, τόσο με την αναγόρευση του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου όσο και του Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Ιακώβου.
 
Η άσκηση των φοιτητών στη Μητρόπολη λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Βαρβούνη, εντάσσεται στην προσπάθεια του τμήματος να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας ό,τι καλό έχει να επιδείξει προσφέροντας παράλληλα σε αυτή κάτι που είναι «διπλά καλό και γιατί βοηθάμε τον τόπο να οργανώσει πράγματα που υπάρχουν και πρέπει να βγουν οργανωμένα στο φως, αλλά και γιατί οι φοιτητές μας αποκτούν ανάλογη εμπειρία, που θα στελεχώσουν το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα για την τοπική ιστορία και θα τροφοδοτηθούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες» σημείωσε, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια ανατροφοδοτούμενη δομή προς όφελος όλων.
 
 

Μητροπολίτης Παντελεήμων «Αν για κάτι έχουμε εμείς οι Κομοτηναίοι και οι Θρακιώτες να καυχόμαστε, είναι το Πανεπιστήμιό μας, που αποτελεί κοιτίδα γνώσεων και κοιτίδα πολιτισμού» 

Τη σκέψη του πίσω τέσσερα χρόνια, όταν είχε αναδειχθεί Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, και είχε επιλέξει να κάνει στο Πανεπιστήμιο τα πρώτα του βήματα, έστειλε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, σημειώνοντας πως ήθελε να δείξει, σημειολογικά, ότι η Μητρόπολη δεν θα πρέπει να είναι περιορισμένη, όπως κάποιοι την φαντάζονται, στα δικά της στενά και περιορισμένα όρια, «αλλά ότι είμαστε όλοι μας, και μέσα στην εκκλησία χωρούν όλοι».
 
Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η σχέση που έχει η Μητρόπολη με όλα τα τμήματα, αλλά και με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ξεκινώντας τη συνεργασία τους στο πρόγραμμα από πέρυσι, και θα συνεχίσουν όσο μπορούν.
 
Οι φοιτητές απασχολήθηκαν στο Αρχείο, τη Βιβλιοθήκη αλλά και το Εκκλησιαστικό Αρχείο της Μητρόπολης, κάνοντας πρακτική σε όσα έμαθαν, γνωρίζοντας παράλληλα την τοπική ιστορία και τον τόπο στον οποίο σπουδάζουν, με τον Μητροπολίτη να εκφράζει την πεποίθηση ότι φεύγοντας δεν θα τα ξεχάσουν, αλλά θα μεταφέρουν μέσα τους όλα όσα έκαναν.
 
Άλλωστε θεωρεί πως «αν για κάτι έχουμε εμείς οι Κομοτηναίοι και οι Θρακιώτες να καυχόμαστε, είναι το πανεπιστήμιό μας, που αποτελεί κοιτίδα γνώσεων και κοιτίδα πολιτισμού».
 
Βέβαια τα παιδιά στην αρχή είναι επιφυλακτικά, όμως όσοι διακονούν στη Μητρόπολη είναι εξωστρεφείς, και έτσι αποκτούν και άλλες εμπειρίες τις οποίες ελπίζει πως θα κουβαλήσουν μαζί τους και στην πορεία τους στο μέλλον. 

Γεώργιος Τσιγάρας «Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή έργα της υστεροβυζαντινής παράδοσης, τα ψηλάφισαν, τα είδαν και τα μελέτησαν επιτόπου» 

Συνολικά Υπεύθυνη του προγράμματος της πρακτικής άσκησης στο Τμήμα είναι η κ. Ελπίδα Βόγλη, με διάφορους καθηγητές όμως να αναλαμβάνουν ακαδημαϊκά τα επιμέρους εργαστήρια και την εξωτερική πρακτική άσκηση.
 
Ο κ. Τσιγάρας είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Μητρόπολης, που έχει αυτή τη στιγμή 30 φοιτητές με προοπτική να ενταχτούν σε αυτό άλλοι 10 το Μάιο. Ο κ. Τσιγάρας τόνισε πως το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης υπήρχε ανεπίσημα και πριν το ΕΣΠΑ, με πρωτοβουλία του κ. Χατζόπουλου, τότε ως προέδρου, με τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα να είναι από τους πρώτους που άνοιξαν τις πόρτες τους για τους φοιτητές, έστω και άτυπα.
 
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της πρακτικής άσκησης, γιατί τα παιδιά ήρθαν σε επαφή έργα της υστεροβυζαντινής παράδοσης, τα ψηλάφισαν, τα είδαν και τα μελέτησαν επιτόπου»  σημείωσε, τονίζοντας πως η παρουσία των φοιτητών δίνει και μια ζωντάνια στο Μουσείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.