Αλλαγη νοοτροπιας για την αντιμετωπιση του θεματος των αδεσποτων θελει το Σωματειο «Λαιμα»
Την αρχή μιας νέας εποχής της φιλοζωΐας στη Θράκη, και ειδικότερα στην Κομοτηνή, με το φιλοζωικό κίνημα να απλώνει βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία, θεωρούν πως έθεσαν τα μέλη του Φιλοζωικού Περιβαλλοντικού Σωματείου «Λάιμα», με την πολύ επιτυχημένη ημερίδα -σεμινάριο φιλοζωίας που έλαβε χώρα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.
Στόχος της εκδήλωσης, όπως και του Συλλόγου, είναι να αλλάξει η νοοτροπία απέναντι στα αδέσποτα, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, όμως ελπίζουν πως και με την δική τους προσπάθεια, θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.
Άλλωστε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρισκόταν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης, Ταξίαρχος κ. Μιχαήλ Σεβδυνίδης, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Κίμων Λεχούδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Γενικός αρχιερατικός επίτροπος Πρωτ. Γεώργιος Παπαβέργος, ο Μουφτής Κομοτηνής Δρ Τζιχάτ Χαλήλ, η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Ροδόπης του Ερυθρού Σταυρού κ. Χαρίκλεια Τζελέπη, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης κ. Σωκράτης Γρηγορόπουλος και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας από επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ενημέρωση τόσο για τις απόψεις των μελών του συλλόγου για το θέμα των αδέσποτων, όσο και για πρακτικά θέματα, από την προστασία των αδέσποτων από το νόμο, τον τρόπο προσέγγισής τους, την φροντίδα τους, αλλά και την παροχή πρώτων βοηθειών τόσο σε αδέσποτα, όσο και σε πτηνά που μπορεί να βρούμε τραυματισμένα.
Μια προσπάθεια σε βάθος χρόνου
Αυτή άλλωστε είναι η πρώτη απόπειρα, από όσο γνωρίζουν, για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης, τόνισε ο Πρόεδρος Φιλοζωικού Περιβαλλοντικού Σωματείου «Λάιμα» κ. Ιορδάνης Αραμπατζής, με στόχο την ενημέρωση του κοινού, την ευαισθητοποίηση αλλά ακόμα περισσότερο την κινητοποίησή του.
«Θέλουμε να συμβάλλουμε όσο γίνεται στην αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας ώστε να αλλάξει η κατάσταση με τα αδέσποτα, αλλά και η προσέγγισή της στο θέμα» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρότυπο δυτικών κρατών, και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτά το θέμα.
Το σημαντικότερο κατά τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αδέσποτα στις χώρες αυτές, και αυτό είναι που τον ενδιαφέρει, ότι έχει ήδη δημιουργηθεί η νοοτροπία ότι αν κυκλοφορεί έξω ένα αδέσποτο, κάτι συμβαίνει, επικοινωνούν με τις αρχές, και υπάρχει συνεργασία πολιτών, φιλοζωικών σωματείων, καταφυγίων κτλ.
«Αυτό που κάνουν είναι ότι εφαρμόζονται οι νόμοι, ότι υπάρχει συνείδηση, ενσυναίσθηση, που δυστυχώς δεν τα έχουμε στο βαθμό ή τη συνέπεια που θα έπρεπε να έχουμε στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα αν κάποιος πάρει ένα κουτάβι και δεν το θέλουν πια, το παρατούν, σε αντίθεση με το εξωτερικό, που κάποιος που δεν θέλει το ζώο απευθύνεται σε υπηρεσία για να το πάρει.
Για αυτό και άποψή του είναι πως το ζήτημα είναι πολιτισμικό, και δεν θα αλλάξει τίποτα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.
Αν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι που ισχύουν, με τις όποιες ατέλειές τους, τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε μερικά χρόνια, και αυτός είναι ο σκοπός του Συλλόγου, για να έχει αφενός θεσμική παρουσία, και να διοργανώνει εκδηλώσεις όπως αυτή της Κυριακής, αλλά και να αλλάξουν όσο μπορούν τη νοοτροπία του κόσμου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.