Αλλαγες στις μετεγγραφες φοιτητων και στις εξετασεις του λυκειου

Τι προβλέπει τροπολογία του υπ. Παιδείας

Αλλαγές στον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθητών στο λύκειο ψηφίστηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ενώ διευκρινίστηκε ποιοι φοιτητές θα έχουν προτεραιότητα στις μετεγγραφές, μετά το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που αλλάζουν το τοπίο στο λύκειο και αφορούν τις απολυτήριες εξετάσεις αλλά και τη βαθμολόγηση των μαθητών θα ισχύσουν τα εξής: 
– Οι απολυτήριες εξετάσεις στη Γ΄ λυκείου θα διεξαχθούν σε 4 μαθήματα καθώς οι τελειόφοιτοι θα διαγωνιστούν μόνο σε Μαθηματικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Ιστορία.
– Το κάθε μάθημα θα εξετάζεται για δύο ώρες. Εξαίρεση αποτελεί το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών.
– Στο μάθημα των Αρχαίων της Β΄ λυκείου, έχει προστεθεί στη διδασκαλία και το έργο του Επιτάφιου του Θουκυδίδη , ενώ το υπουργείο Παιδείας θα πριμοδοτεί τις ερμηνευτικές ερωτήσεις ενώ μειώνει τα μόρια σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού.
– Καθιερώνονται υποχρεωτικές δημιουργικές εργασίες από φέτος στους μαθητές της Α΄ και Β΄ λυκείου, οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη στη βαθμολόγηση. Στη Γ΄ λυκείου η δημιουργική εργασία είναι προαιρετική.
– Σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς, θα περιοριστούν τα διαγωνίσματα στο λύκειο. Υπογραμμίζεται ότι θα υπάρχει ένα ωριαίο διαγώνισμα ανά τετράμηνο και απροειδοποίητα τεστ μικρής διάρκειας (10-15 λεπτών).

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια 

Στην τροπολογία για τις μετεγγραφές που αφορούν στα αδέρφια περιλαμβάνονται τα εξής: 
 
Εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, τα αδέρφια μπορούν από κοινού να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο τμήμα της περιφερειακής ενότητας στην οποία διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα, σε οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 
Στην περιφερειακή ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, μόνο σε περίπτωση απόλυτης οικονομικής δυσχέρειας μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδελφός φοιτά και διαμένει στην περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς μένουν μόνιμα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.