Αλεξανδρος Τσαπεκος, προεδρος του Φαρμακευτικου Συλλογου Ροδοπης «Η διαθεση των φαρμακων υψηλου κοστους απο ολα τα φαρμακεια δεν ειναι δωρο για εμας, ειναι υποχρεωση του υπουργειου»

Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, για τα φάρμακα που πωλούνται σήμερα στα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα τραγική κατάσταση». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα, πλέον και τα φάρμακα υψηλού κόστους θα πωλούνται από όλα τα φαρμακεία.

Ο «ΠτΘ» μίλησε, για τον λόγο αυτό, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο, ο οποίος παραθέτοντας αριθμητικά δεδομένα, αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες των νέων μέτρων τόσο για τα φαρμακεία όσο και για τους ασθενείς, στη θετική ρύθμιση σχετικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους, η οποία όμως, όπως είπε, «ήταν υποχρέωση της πολιτείας», στους μεγαλοεπενδυτές που ουσιαστικά ευνοούνται από τα νέα μέτρα αλλά και στο εξαιρετικά μικρό περιθώριο κέρδους ανά συνταγή που προκύπτει πλέον για τους φαρμακοποιούς.

«Το μικτό κέρδος των φαρμακοποιών πέφτει στο 15,5% από το 22,5%, που ίσχυε με το rebate»

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο πρόκειται για μια απόφαση «στο πλαίσιο του μνημονίου που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια. Πιστεύαμε ότι, επειδή έχουμε περάσει πολλά σαν κλάδος και έχουμε υποστεί πολλές ζημίες, δεν θα το εφάρμοζαν αλλά τελικά, ενώ και ο ίδιος ο κ. Βορίδης έλεγε ότι και οι φαρμακοποιοί δεν πρέπει να υποστούν άλλη οικονομική επιβάρυνση, ανακοίνωσε την εν λόγω αγορανομική διάταξη, η οποία δημοσιεύτηκε και σε ΦΕΚ, και βάζει ένα κλιμακωτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με την αξία των φαρμάκων και κατεβάζει μεσοσταθμικά το μικτό κέρδος των φαρμακοποιών στο 15,5% από το 22,5%, που ίσχυε με το rebate. Έπαιρνε δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ κάποια επιστρεφόμενα ανάλογα με τον τζίρο και είχε πάει στο 19%».

Ο κ. Τσαπέκος εστίασε στις επιπτώσεις, τόσο στους φαρμακοποιούς όσο και στον κόσμο που θα έχει η υλοποίηση του μέτρου αναφέροντας πως «είναι καθοριστική για εμάς αυτή η μείωση γιατί αν υπολογίσουμε ότι ο συντελεστής εξόδων για ένα φαρμακείο είναι στο 11%, μιλάμε για ένα ποσοστό καθαρού κέρδους του 5% και, δεδομένης της μεγάλης πτώσης του τζίρου, δεν θα αντέξουν πολλά φαρμακεία. Κάποιοι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί τους θα μείνουν άνεργοι ενώ αρκετά φαρμακεία που δραστηριοποιούνταν σε χωριά, είχαν λίγη δηλαδή δουλειά, θα αναγκαστούν να κλείσουν. Αυτό θα έχει επίπτωση και στον κόσμο που δεν θα έχει την ίδια ποιότητα παροχής υπηρεσιών, δεν θα έχει με την ίδια ευκολία την πρόσβαση στο φάρμακο».

«Άλλο είναι 90 φαρμακεία του νομού να μπορούν να παρέχουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο υψηλού κόστους και άλλο μόνον ένα φαρμακείο»

Σε ό,τι αφορά στη διάθεση πλέον και των φαρμάκων υψηλού κόστους από όλα τα φαρμακεία, ο κ. Τσαπέκος τόνισε ότι «οι πολιτικοί ξέρουν να μεταχειρίζονται τον κόσμο καλύτερα από εμάς που είμαστε επαγγελματίες και πάντα προσπαθούν το κακό να το δικαιολογούν ως καλό. Τα φάρμακα υψηλού κόστους τα είχαν μέχρι τώρα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Είδαν ότι αυτό δε βοηθούσε τελικά πουθενά, καθώς έπρεπε ο ασθενής, από όποια γωνιά ενός νομού και αν βρισκόταν, να κατέβει στην πόλη, να αφιερώσει τη μέρα του, να πάει στο μοναδικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, να αναλώσει χρόνο και να ταλαιπωρηθεί. Είδαν τελικά ότι δεν υπήρχε όφελος τόσο για τον ασθενή όσο και οικονομικό γιατί το ποσοστό του καθαρού κέρδους για τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι πολύ χαμηλό, της τάξεως του 1% για τα φαρμακεία. Εμείς δεν λέμε όχι αλλά να μην το παρουσιάζουν ως «δώρο», γιατί είναι υποχρέωσή τους να μπορεί να έχει πρόσβαση ο ασθενής στα φάρμακα υψηλού κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς του. Είναι διαφορετικό 90 φαρμακεία του νομού να μπορούν να παρέχουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο υψηλού κόστους και άλλο ένα φαρμακείο».

«Με αυτά τα ποσοστά που εφαρμόζει πλέον η πολιτεία γίνεται απαγορευτικό ένα φαρμακείο με μικρό τζίρο να συνεχίσει να λειτουργεί»

Εν συνεχεία, ο κ. Τσαπέκος δήλωσε ότι τα μέτρα του υπουργείου δυσχεραίνουν τη λειτουργία των φαρμακείων. «Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε -γιατί πάντα προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία-, είναι ότι το φαρμακείο, για να λειτουργήσει πρέπει να έχει ένα επαγγελματικό, φορολογικό και οικονομικό περιβάλλον ικανό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Όταν εμένα το κράτος μου λέει “έχεις τα φάρμακα αυτά”, για τα οποία πολύ καλά ξέρουμε ότι μετά από μία δοσολογία γίνονται δηλητήρια, πρέπει να τα διαχειριστώ όπως μου έμαθε στο πανεπιστήμιο η επιστήμη μου, δεν μπορώ να τα βάλω στον πάγκο και να πω “πάρτε κόσμε”. Άρα πρέπει να υπάρχει μέσα στο φαρμακείο ένα κατάλληλο περιβάλλον, να υπάρχει ο βοηθός, να υπάρχει η πληρότητα των φαρμάκων στα ράφια μου για να μπορώ να εξυπηρετήσω, όλα αυτά θέλουν κάποια μίνιμουμ οικονομικά δεδομένα. Με αυτά τα ποσοστά που εφαρμόζει πλέον η πολιτεία γίνεται απαγορευτικό ένα φαρμακείο με μικρό τζίρο να συνεχίσει να λειτουργεί» τόνισε.

«Τα μέτρα είναι κομμένα και ραμμένα για τους μεγαλοεπενδυτές και τα πολυκαταστήματά τους»

Κάνοντας στη συνέχεια μια σύγκριση του ποσοστού κέρδους με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ροδόπης εξήγησε ότι «το κατώτερο ποσοστό στην Ε.Ε. της τάξεως του 18% συναντάται στην Πορτογαλία, προ τρόικας και εκεί. Η ρύθμιση της Ελλάδας είναι μία πρωτοφανής ρύθμιση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να πέφτουμε δηλαδή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 21,8% μικτό. Αν νομίζουν ότι αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας μας, θα το εισπράξουν πάρα πολύ γρήγορα», ενώ αναφέρθηκε και στις ενδεχόμενες σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέτρα λέγοντας ότι «τα μέτρα είναι κομμένα και ραμμένα για όλους αυτούς στους οποίους έχουν πολιτική υποχρέωση, τους μεγαλοεπενδυτές που θα δεχθούν αυτά τα ποσοστά, γιατί θα επιδιώξουν τον μεγάλο τζίρο, μέσα στα δικά τους πολυκαταστήματα. Το συμπέρασμα είναι ένα απλά ράβουν το κοστούμι γι αυτόν που θέλουν να ελέγξει το φάρμακο από δω και πέρα. Θέλουν να εξαφανίσουν τον μικροεπαγγελματία και να δώσουν το φάρμακο σε έναν άλλο διακινητή. Πιστεύω ότι εκ των υστέρων θα καταλάβουν το λάθος τους, γιατί αυτή την ωραία γεωγραφική κατανομή που έχουν τα φαρμακεία στην Ελλάδα θα την καταστρέψουν. Αλλά όταν το καταλάβουν θα είναι αργά».

«Με τα νέα μέτρα μας μένει ένα ευρώ κέρδος από κάθε συνταγή»

Τέλος, ο κ. Τσαπέκος αναφέρθηκε στο μικρό περιθώριο κέρδους που προκύπτει από τα νέα μέτρα επισημαίνοντας πως «η συνταγή σήμερα κατά μέσο όρο είναι 23 με 25 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι μας αναλογεί το 15,5% και υπολογίσουμε και τον συντελεστή εξόδων μας, μένει ένα ευρώ κέρδος. Σε αυτή τη συνταγή ο φαρμακοποιός πρέπει να σκύψει προσεκτικά, να δει τον πελάτη του, να μην κάνει λάθος, και να κινδυνέψει από κάποια τυχόν παρατυπία, γιατί οι νόμοι σχετικά με τα φάρμακα είναι πολύ αυστηροί. Μας έχουν υποχρεώσει να διαχειριζόμαστε ένα ευαίσθητο αγαθό, χωρίς να μας δίνουν εκείνα τα οικονομικά δεδομένα για να μπορούμε να το διαχειριστούμε και να επιτελέσουμε το καθήκον μας. Όταν ένα φαρμακείο έχει κάθε μέρα 20 και 30 συνταγές τι να πρωτοπληρώσει;».

«Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις, κεντρικά και τοπικά»

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως «το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου και οι πρόεδροι σε όλη τη χώρα έχουμε σύσκεψη για να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αυτό που θα αποφασίσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος μετά θα μεταβιβαστεί στους κατά τόπους συλλόγους, οι οποίοι θα τα υιοθετήσουν ανάλογα και μετά θα υπάρξει μία πανελλαδική κινητοποίηση. Το τι μορφή θα έχει αυτή δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα για να μην πέσουμε έξω και εκτεθούμε στην κοινή γνώμη».

«Ο κλάδος των φαρμακοποιών παρουσιάζει τον μικρότερο συντελεστή φοροδιαφυγής»

«Ακόμη υπάρχουν οφειλές από το 2011 που δεν έχουν πληρωθεί και ο κλάδος μας, κατά ομολογία των φορολογικών αρχών, παρουσιάζει τον μικρότερο συντελεστή φοροδιαφυγής. Δεν λέω ότι είμαστε άγιοι άνθρωποι αλλά επειδή δουλεύουμε πάντα με ταμεία, είμαστε εμείς αυτοί που πληρώνουμε φόρους μια ζωή». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.