Αλεξανδρος Τσαπεκος, Προεδρος Φ.Σ Ροδοπης «Ταφοπλακα» τα μετρα της συμφωνιας για τα φαρμακεια

Συμμετοχή των τοπικών φαρμακοποιών στην πανελλαδική απεργία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία στη Ροδόπη, λόγω της συμμετοχής των  φαρμακοποιών στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που προκήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ. «Χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, επιχειρείται  μέσα από τις προτάσεις των δανειστών να περάσουν τα φαρμακεία σε άλλα χέρια» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης.

«Το γεγονός ότι μια Κομοτηνή των 55.000 κατοίκων, που εάν ήταν στη Γερμανία θα είχε το πολύ 5 φαρμακεία, διαθέτει 55 , λέει πολλά από μόνο του» προσθέτει ο Σύλλογος. «Σε κάθε περίπτωση , εάν με ντοκουμέντα μπορούν να μας αποδείξουν ότι από τη ρύθμιση αυτή θα υπάρχει έστω και το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος, την άλλη ώρα θα υποστείλουμε τη σημαία των κινητοποιήσεών μας και θα πάμε στα σπίτια μας.

Μέχρι τότε ας μας εξηγήσουν πόσο ανώδυνο είναι για τα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας  να αυξήσουμε περαιτέρω τις στρατιές των ανέργων,  φαρμακοποιών και βοηθών  με  30.000 ακόμη» καταλήγει η ανακοίνωση των φαρμακοποιών της Ροδόπης.

Τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για τον κλάδο των φαρμακοποιών περιέχονται στην Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, για την οποία απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.  Στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων, προχωρούν αλλαγές αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ενώ προωθείται κι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων σε δεύτερη φάση.

Ο Πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος σημείωσε σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» ότι η εφαρμογή των μέτρων, αναμένεται να αποτελέσει την «ταφόπλακα» του κλάδου, θέτοντας «εκτός επαγγέλματος» τους πτυχιούχους φαρμακευτικής οι οποίοι λειτουργούν σήμερα τα φαρμακεία.

Για σήμερα προγραμματίστηκε έκτακτη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να προταθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Φάρμακα με ελεγχόμενη ροή

Πλήρως καλύπτονται οι τοπικές ανάγκες σε φάρμακα, με πρόσκαιρη έλλειψη ορισμένων σκευασμάτων και με ελεγχόμενη ροή των παραγγελιών των φαρμακείων της περιοχής με τους ίδιους όρους και στα επίπεδα των αγορών του μέσου όρου του προηγούμενου εξαμήνου. Ο κ. Τσαπέκος σημείωσε προβλήματα που προκαλεί κύρια η στάση των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών που συνηθίζουν να αποστέλλουν τις μικρότερες δυνατές ποσότητες φαρμάκων,  δυσχεραίνοντας την εκτέλεση ιατρικών συνταγών και κυρίως την εξυπηρέτηση των ασθενών. «Πονοκέφαλο» στους φαρμακοποιούς προκαλεί κι η απαίτηση για πληρωμές τοις μετρητοίς, που ξεκίνησαν να προβάλλουν φαρμακαποθήκες εκτός των ορίων της Ροδόπης, εν μέσω οικονομικής ασφυξίας.

Ο Πρόεδρος του τοπικού ΦΣ επανέλαβε την ανάγκη κατ’ εξαίρεση εξυπηρέτησης ασθενών  και των εμπλεκόμενων στον τομέα της υγείας αφετέρου οι επιταγές σε σχέση με την υγεία και το φάρμακο να εξυπηρετούνται με διαφορετικό τρόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.