«Ακτινογραφια» της πολυσχιδους προσωπικοτητας του Αρχιεπισκοπου Χρυσανθου

Η εκπλήρωσης ενός «χρέους τιμής και μνήμης» μέσα από την επιστημονική διημερίδα της Μητρόπολης

Φως σε όλες τις πτυχές της ζωής και του έργου μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής για την Εκκλησία, αλλά και για τον Ελληνισμό ευρύτερα, κατάφεραν να ρίξουν με τις εργασίες που παρουσίασαν οι 17 ομιλητές της επιστημονικής διημερίδας για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη. Η διημερίδα για τον από Τραπεζούντος Χρύσανθο, τον γεννηθέντα στην Γρατινή της Ροδόπης, εγκαινίασε μια σειρά από επιστημονικά συμπόσια που σχεδιάζει να διοργανώσει η Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής. Και όχι τυχαία, όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κ. Παντελεήμων, επελέγη η πολυσχιδής προσωπικότητα του Χρύσανθου Φιλιππίδη για την πρώτη αυτή επιστημονική διημερίδα. «Για μένα ως Επίσκοπο της τοπικής εκκλησίας είναι μια εκπλήρωση χρέους τιμής και μνήμης σε αυτόν τον επιφανή κληρικό που γεννήθηκε στην Κομοτηνή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αποτελεί για όλους εμάς παράδειγμα αφοσίωσης στην Εκκλησία και στην πατρίδα»


«Εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση εκεί όπου τον έταξε η μητέρα εκκλησία», διέκρινε μεταξύ άλλων, «και το πνεύμα του ήταν πάντοτε ανοιχτό στις νέες ιδέες και στις αντιλήψεις της εποχής του». «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αποτελεί για όλους εμάς, κληρικούς και λαϊκούς, παράδειγμα αφοσίωσης στην Εκκλησία και στην πατρίδα», τόνισε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι «αξιοποίησε τα τάλαντα που του δώρισε ο θεός και με την ευφυΐα και τη διπλωματικότητα του έδωσε λύσεις σε ποικίλα εκκλησιαστικά και εθνικά προβλήματα». Εστιάζοντας στη πολυδιάστατη δράση του, υπενθύμισε ότι ήταν εκείνος που έλυσε το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Αλβανίας και εργάστηκε για την προστασία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ με την ευρυμάθεια και με τον βαθυστόχαστο λόγο του χάρισε στην Εκκλησία σημαντικές μελέτες εθνικού, ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου. Δεν παρέλειψε δε να μνημονεύσει τη γενναία στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου απέναντι στους γερμανούς κατακτητές, όταν αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την κατοχή της πατρίδος μας και έμεινε στην ιστορία ως Αρχιεπίσκοπος του «ΟΧΙ».
 
Να σημειωθεί ότι, όπως προανήγγειλε ο Σεβασμιώτατος, η Μητρόπολη θα διοργανώσει παρόμοια επιστημονικά συμπόσια, η θεματική των οποίων θα άπτεται της γενικότερης εκκλησιαστικής ιστορίας και θεολογικών ζητημάτων, καθώς επίσης ζητημάτων που σχετίζονται με την τοπική ιστορία και με κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. 

Κωνσταντίνος Φωτιάδης «Είναι ίσως ο πιο Ευρωπαίος, πνευματικά και μορφωτικά, Μητροπολίτης του Ελληνισμού της Ανατολής ως το 1923»


Κορυφαία προσωπικότητα για τον ποντιακό ελληνισμό χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Νεοελληνισμού, κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της διημερίδας ανέπτυξε τους πολιτικούς αγώνες του στον Πόντο. «Ενώ είχε εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου, δήλωνε ο από Τραπεζούντος Χρύσανθος», υπενθύμισε χαρακτηριστικά. «Η συμβολή του ήταν μεγάλη», προσέθεσε, διακρίνοντας επίσης ότι «είναι ίσως ο πιο Ευρωπαίος, πνευματικά και μορφωτικά, Μητροπολίτης του Ελληνισμού της Ανατολής ως το 1923». «Με λαμπρές σπουδές στη Λειψία και στη Λωζάνη», συνέχισε, «ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα που είχε στενές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, που είναι ο εκφραστής της Αριστεράς και του κομμουνιστικού σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Δηλαδή ένας Μητροπολίτης που δεν ήταν εγκλωβισμένος μέσα από τον θεολογικό, ιδεολογικό χώρο της Εκκλησίας, αλλά ήταν ανοιχτός σε όλους τους ανθρώπους. Επίσης είχε πολύ στενές σχέσεις και με τον Γεώργιο Σκληρό». Επιπλέον ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι «ήταν ο άνθρωπος που έσωσε το 1915 τους Αρμένιους με τη διπλωματία του και επίσης το 1916, όταν μπήκαν οι Ρώσοι στην Τραπεζούντα, έσωσε τους μουσουλμάνους, που ήθελαν να τους σφάξουν πλέον οι Αρμένιοι».

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «Η συμμετοχή στην Οργάνωση Κωνσταντινούπολης και οι επιρροές από τις σοσιαλιστικές ιδέες της εποχής του»


Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου, κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, εξέτασε τις επιρροές των τότε κοινωνικών και πολιτικών ιδεών στην προσωπικότητα και τη δράση του Χρύσανθου Φιλιππίδη, μελετώντας τη δράση του ως μέλος της Οργάνωσης Κωνσταντινουπόλεως, που είχαν ιδρύσει οι Αθανάσιος Σουλιώτης- Νικολαΐδης και Ίων Δραγούμης». «Πυρήνας της ιδεολογίας της ήταν η δημιουργία ανατολικής ομοσπονδίας», σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος, που προσπάθησε να εξηγήσει πώς ένας αρχιερέας και μάλιστα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε φτάσει σε αυτή την ιδέα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα επηρεάστηκε από τις σοσιαλιστικές ιδέες της εποχής του, τις οποίες γνώρισε, όταν σπούδαζε στη Γερμανία. 

Πασχάλης Βαλσαμίδης «Παρέμεινε στη συνείδηση των Ποντίων ως προστάτης τους»


Επιστολές από το αρχείο του Πατριαρχείου, που αφορούσαν στο χρονικό διάστημα που ο Χρύσανθος Φιλιππίδης ήταν Μητροπολίτης στην Τραπεζούντα, παρουσίασε στην ομιλία του ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, κ. Πασχάλης Βαλσαμίδης. Ο κ. Βαλσαμίδης διέκρινε ότι «μέσα από το σπάνιο αυτό υλικό, που φυλάσσεται στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται καθαρά η προσωπικότητα του Χρύσανθου Φιλιππίδη, οι σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και η πάρα πολύ σημαντική συμβολή του στην περιοχή του Πόντου και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή». Η συμβολή του αυτή επιβεβαιώνεται, όπως σημείωσε καταληκτικά, ο κ. Βαλσαμίδης από το γεγονός ότι «παρέμεινε στη συνείδηση των Ποντίων ως προστάτης τους».
 
Να σημειωθεί ότι στην έναρξη των εργασιών της διημερίδας, που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, τελέστηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονα, στη συνέχεια αναγνώστηκε σεπτή πατριαρχική επιστολή από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, και το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, από τον εκπρόσωπό τους Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, κ. Μακάριο. Χαιρετισμό απηύθυναν η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Ζωή Κοσμίδου, που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη, κ. Παυλίδη, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, και κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος εκ μέρους του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, κ. Αθανάσιου Καραμπίνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.