Ακαδημαικες Διαδικτυακες Επιστημονικες Εκδηλωσεις

Του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ήδη από τις αρχές της πανδημίας και της εξ αποστάσεως λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας μας, και ανάμεσα σε αυτά και των Τμημάτων του ΔΠΘ, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, αλλά και τα υπόλοιπα Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ήταν αυτό μια απόφαση αντίστασης στις δεινές περιστάσεις, αλλά και μια πράξη ευθύνης έναντι των φοιτητών, της επιστήμης μας και της τοπικής κοινωνίας της Κομοτηνής και της Θράκης ευρύτερα, που με χαρά πάντοτε συμμετέχει και στηρίζει τις δράσεις μας.

Όπως είναι γνωστό, η πανδημία της Covid-19 έφερε τις ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής στο προσκήνιο της καθημερινής, αλλά και της επιστημονικής δράσης και ζωής μας. Στα πλαίσια αυτά, το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ακολουθώντας την παράδοση που εγκαινίασε το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, οργάνωσε και πραγματοποίησε σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων και διαλέξεων. Μια παράδοση που γρήγορα εξαπλώνεται και συντέλεσε ώστε να μην αποδιοργανωθεί από την πανδημία η επιστημονική λαογραφική κίνηση, και να μην χαθεί η σχετική επαφή μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής λαογραφικής κοινότητας.

Στα πλαίσια αυτά, θα αναφερθούν στη συνέχεια οι δράσεις μας κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020 – 2021. Κι αυτό επειδή στα πλαίσια της αναγκαίας αλλά και χρήσιμης κοινωνικής λογοδοσίας των πνευματικών ανθρώπων γενικότερα, ήδη έχουμε αναφερθεί στις αντίστοιχες δράσεις του χειμερινού εξαμήνου της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς [Μ. Γ. Βαρβούνης, «Ακαδημαϊκή εξωστρέφεια και πανδημία. Διαδικτυακές δράσεις επιστήμης και πολιτισμού του ‘Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας’ του ΔΠΘ», Παρατηρητής της Θράκης 8213 (19 Ιανουαρίου 2021), σ. 16. Επίσης, «Διαδικτυακές δράσεις του ‘Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας’ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης», www. laographiki.gr (19 Ιανουαρίου 2021)]. Και βέβαια να σημειώσουμε ξανά ότι και άλλα Εργαστήρια των Τμημάτων της Σχολής μας διοργάνωσαν ανάλογες πρωτότυπες και σημαντικές διαλέξεις, ημερίδες και επιστημονικές εκδηλώσεις, όπως εύκολα μπορεί να δει κανείς παρακολουθώντας τον τοπικό τύπο, στον απολογισμό των οποίων θα αναφερθούν βέβαια εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία της εκάστοτε διοργάνωσης.

13 επιστημονικές διαλέξεις

Το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» οργάνωσε λοιπόν κατά το τρέχον εξάμηνο τις ακόλουθες επιστημονικές διαλέξεις, με πρωτοβουλία του Διευθυντή του, καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, και των μελών του Επίκ. Καθηγήτριας Νάντιας Μαχά και μέλους ΕΔΙΠ Θανάση Κούγκουλου, οι οποίες έγιναν διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας της Covid-19:

  • «Τα θαύματα και η παράδοση των εγκοιμήσεων στην χριστιανική παράδοση» (Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021), με ομιλητή τον Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Χρήστο Αραμπατζή.
  • «Η επιτόπια έρευνα στην περιοχή Ρουμλουκίου. Από την απλή παρατήρηση στην καταγραφή» (Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021), με ομιλητή τον ερευνητή του λαϊκού πολιτισμού κ. Αχιλλ. Τσιάρα.
  • «Το παραμύθι στην εκπαίδευση» (Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021), με ομιλητή τον ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγ. Αυδίκο.
  • «Μετακοινωνική προσέγγιση αλήθειας και μύθου: Θάνατος και Μεταθανάτιος ζωή στο Κρητικό Δημοτικό Τραγούδι» (Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021), με ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά.
  • «Υφαίνοντας (σ)τον τόπο: από την παράδοση στη σύγχρονη χειροτεχνική παραγωγή της Αράχωβας» (Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021), με ομιλητή τον Κύριο Ερευνητή στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Παρασκευά Ποτηρόπουλο.
  • «Οι χειμερινές γιορτές στο Βουκουρέστι κατά τον 18ο αιώνα» (Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021), με ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου Tudor Dinu.
  • «Μιμίδια: ένα νέο είδος λαϊκού λόγου στο ψηφιακό περιβάλλον. Οι μάσκες της πανδημίας» (Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021), με ομιλητές τον Αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Γιώργο Κατσαδώρο και την υποψ. Δρ Λαογραφίας Αφροδίτη Νουνανάκη.
  • «Από το πανηγύρι στα φεστιβάλ: πολιτισμική κληρονομιά και τοπική ανάπτυξη» (Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021), με ομιλητή τον Κύριο Ερευνητή στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Γιώργο Βοζίκα.
  • «Εργασίες ψηφιοποίησης αρχείων και συλλογών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: δημιουργία ψηφιακών αποθετηρίων και εφαρμογών και διαχείριση ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος» (Τρίτη, 13 Απριλίου 2021), με ομιλητή τον Διευθυντή Ερευνών και Διευθύνοντα το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Eυάγγελο Καραμανέ.
  •  «Η έρευνα και η διδασκαλία της Λαϊκής Τέχνης και του Ενδύματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» (Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021), με ομιλήτρια την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου.
  • «Η τελετουργία, η συνέχεια και οι αλλαγές στο γλυκό του γάμου στη Σαντορίνη» (Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021), με ομιλήτρια την Κύρια Ερευνήτρια στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Κυριακή Χρυσού-Καρατζά.
  • «Η διασημειωτικότητα ως σύγχρονο επικοινωνιακό φαινόμενο» (Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021), με ομιλητή τον Καθηγητή Σημειολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Κουρδή.
  • «Τα ελληνικά μυθιστορήματα ‘αποκρύφων’ πόλεων του 19ου αιώνα» (Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021), με ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γεωργία Γκότση. 
  • «Προσεγγίζοντας τις ζωές των Ελληνίδων της υπαίθρου μέσα από το έργο του Παπαδιαμάντη: η οριακή, ανατρεπτική περίπτωση της ‘Φόνισσας’» (Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021), με ομιλήτρια την Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Μαρία Γκασούκα.

Επιστημονική Ημερίδα

Το ίδιο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, το Εργαστήριο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργάνωσε την Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα «Λαογραφία και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»  (Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021). Σε αυτήν, μετά την εισαγωγική ομιλία του καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, Διευθυντή του Εργαστηρίου, συμμετείχαν η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Σταυρούλα Φωτοπούλου, ο Λαογράφος Γιάννης Δρίνης, η Κοινωνική Ανθρωπολόγος Έλενα Μπαζίνη, η Κύρια Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ζωή Μάργαρη, η Επίκ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βασιλ. Χρυσανθοπούλου, η Αναπλ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ρέα Κακάμπουρα και η Επικ. Καθηγήτρια του ΔΠΘ Νάντια Μαχά, η οποία πραγματοποίησε την καταληκτήρια ομιλία και προέβη σε εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Εξακολούθησε έτσι μια πρακτική διοργάνωσης διαδικτυακών επιστημονικών λαογραφικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, ημερίδων και συνεδρίων, που παρακολούθησαν πάρα πολλοί φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, καθώς και αρκετό κοινό, η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, λόγω των δυνατοτήτων που παρουσιάζει, και ανεξαρτήτως των συνθηκών της πανδημίας, για την οποία ευχόμαστε σε λίγους μήνες να αποτελεί οριστικά παρελθόν για την κοινωνία μας [«Διήμερο διαλέξεων από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ», https://www.paratiritis-news.gr / duth-corner / diimero-dialexeon-apo-to-ergastirio-laografias-kai-koinonikis-anthropologias-dpth / (15 Μαρτίου 2021) – «Συνέχεια διαλέξεων από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ», https://www.paratiritis-news.gr/duth-corner/diimero-dialexeon-apo-to-ergastirio-laografias-kai-koinonikis-anthropologias-dpth/ (11 Απριλίου 2021)].

Ελπίζουμε οι υγειονομικές συνθήκες να το επιστρέψουν, ώστε από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να μπορούμε να λειτουργήσουμε δια ζώσης, επιτελώντας το έργο μας και λειτουργώντας σε ανατροφοδοτική διάδραση με την κοινωνία, την διανόηση και τον επιστημονικό κόσμο της Κομοτηνής και της Θράκης μας.

*Ο Μανόλης Γ. Βαρβούνης είναι Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.