Διημερο διαλεξεων απο το Εργαστηριο Λαογραφιας και Κοινωνικης Ανθρωπολογιας ΔΠΘ

Με φιλοξενούμενους τους Αχιλλέα Τσιάρα, Χρήστο Αραμπατζή και Ευάγγελο Αυδίκο

Ένα διήμερο διαδικτυακών διαλέξεων επιμελήθηκε το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ.

Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη 17 Μαρτίου, οπότε και στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί από τις 18.00 έως τις 20.00, διαδικτυακή διάλεξη του Αχιλλέα Τσιάρα, ερευνητή του λαϊκού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής του Ρουμλουκιού, με  θέμα: «Η επιτόπια έρευνα στην περιοχή Ρουμλουκιού. Από την απλή παρατήρηση στην καταγραφή».

Επιστημονική επιμέλεια: Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, ΤΙΕ. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ, Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης.

 Ο Αχιλλέας Τσιάρας είναι συνεργάτης του Εθνογραφικού Κέντρου Μάσκας Γιώργη Μελίκη, και έχει επιμεληθεί ενδυματολογικά τη μόνιμη έκθεση του Κέντρου με φορεσιές του Ρουμλουκιού. Είναι ερευνητής του υλικού και άυλου πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής του Ρουμλουκιού, διδάσκει χορό σε τοπικούς συλλόγους και σε σεμινάρια χορού και ενδυματολογίας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται και επιμελείται ενδυματολογικά και χορευτικά ομάδες από την Oμογένεια στην Αμερική, που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό, με σημαντικές διακρίσεις (Πρώτη θέση στο διαγωνιστικό φεστιβάλ FDF). Κατάγεται από τη Μελίκη Ημαθίας, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ρουμλουκιού με πλούσια παράδοση, με την οποία ο ίδιος έχει βιωματική σχέση. Στόχος της πολύχρονης έρευνάς του είναι η καταγραφή της καθημερινότητας του λαϊκού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής, και η ανάδειξη εκφάνσεών του στις μέρες μας.


Ο σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Microsoft Teams βρίσκεται εδώ.

Διαδικτυακή διάλεξη του Καθηγητή Χρ. Αραμπατζή για τα θαύματα και τις εγκοιμήσεις στη χριστιανική παράδοση

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 και ώρα 09.15-11.00 διαδικτυακή διάλεξη του Χρήστου Αραμπατζή, Καθηγητή Χριστιανικής Γραμματείας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., με θέμα: Τα θαύματα και η παράδοση των εγκοιμήσεων στην χριστιανική παράδοση.
 
Επιστημονική επιμέλεια: Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
 
Ο Χρήστος Αραμπατζής είναι Καθηγητής Χριστιανικής Γραμματείας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του «Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών». Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στις Σέρρες και κατόπιν φοίτησε στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ (1984-1988). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία στην Ελβετία και Γερμανία. Έγινε διδάκτορας το 1994 στον κλάδο της Ιστορικής Θεολογίας. Εργάστηκε από το 1991 έως το 2000 ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, στο οποίο διετέλεσε κατά το διάστημα  2016-2018 Διευθυντής του Τμήματος της Βυζαντινής Θεολογίας. Υπηρετεί από το 2000 στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, ενώ διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Faculté de Theologie Catholique – Université de Strasbourg, του Ινστιτούτου Στανιλοάε στο Παρίσι, της Θεολογικής Σχολής του Μπάλαμαντ- Βηρυτός, της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης και  στο Institute for Ecumenical Theology, του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας. Ειδικεύεται στην έρευνα της χειρόγραφης παράδοσης και στην ερμηνευτική προσέγγιση της χριστιανικής γραμματείας και ιστοριογραφίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η διδασκαλία των μεγάλων μορφών της πατερικής παράδοσης, οι κριτικές εκδόσεις κειμένων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, η πρόσληψη και η ερμηνεία των χριστιανικών κειμένων, η ιστοριογραφία καθώς και η ερμηνεία της Ιστορίας από τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς συγγραφείς. Υπό την επίβλεψή του έχουν ολοκληρωθεί 5 μεταδιδακτορικές έρευνες (Post-Doc), 23 (Phd) διδακτορικές διατριβές  (1 με συνεπίβλεψη με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης), και 53 Master. 

Ο σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Microsoft Teams βρίσκεται εδώ
 

Διαδικτυακή διάλεξη του Ομ. Καθηγητή Ευ. Αυδίκου για το Παραμύθι στην Εκπαίδευση

Τέλος την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 και ώρα 12.00, το εργαστήριο θα φιλοξενήσει διαδικτυακή διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ευάγγελου Αυδίκου, με θέμα: «Το Παραμύθι στην Εκπαίδευση».

Επιστημονική επιμέλεια: Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, ΤΙΕ.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ, Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Ευάγγελος Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα, με καταγωγή από το Συρράκο Ιωαννίνων. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και έκανε το διδακτορικό του στην αστική λαογραφία. Υπηρέτησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και αργότερα στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι τίτλοι: «Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία», διηγήματα, (Ελληνικά Γράμματα, 2001), «Ο δικός μου Θεός», μυθιστόρημα, (Ταξιδευτής, 2004), «Η Θράκη και οι άλλοι. Ιχνηλατώντας τα πολιτισμικά όρια και την ιστορική μνήμη» (Οδυσσέας 2007), «Η κίτρινη ομπρέλα» (Μεταίχμιο, 2007) – ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού «Διαβάζω» για το βραβείο μυθιστορήματος του 2008, «Ήταν μια φορά κι έναν καιρό αλλά μπορεί να γίνει και τώρα. Η εκπαίδευση ως χώρος διαμόρφωσης παραμυθάδων» (Ελληνικά Γράμματα 1999), «Το παιδί στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη κοινωνία» (Ελληνικά Γράμματα 1996), «Το λαϊκό παραμύθι. Θεωρητικές προσεγγίσεις» (Οδυσσέας 1994).Το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature, απέσπασε ο Ευάγγελος Αυδίκος το 2020 για το βιβλίο του Οδός Οφθαλμιατρείου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Ο σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Microsoft Teams βρίσκεται εδώ

Info

Για να συνδεθείτε στις συνεδρίες των διαλέξεων με υπολογιστή (Windows, Mac) ακολουθείστε τις οδηγίες: https://itc.duth.gr/msteams/ [Συμμετοχή σε συνεδρία (Windows, Mac)]
Για να συνδεθείτε στις συνεδρίες των διαλέξεων με κινητό (iOS, Android) ακολουθείστε τις οδηγίες: https://itc.duth.gr/msteams/[Συμμετοχή σε συνεδρία (iOS, Android)]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.