«Αιμορραγει» η κοινωφελης εργασια στην Κομοτηνη

110 επιτυχόντες έχουν πάρει «πράσινο φως», φόβοι για εκτεταμένες απώλειες μεταξύ των 229 εγκεκριμένων θέσεων

Σε ρεπορτάζ μας της 8ης Ιουλίου, στην έναρξη δηλαδή της διαδικασίας προσκόμισης των δικαιολογητικών από τους επιτυχόντες του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, είχαμε περιγράψει ένα ανησυχητικό φαινόμενο, κατά το οποίο δεκάδες φάκελοι, που προσκομίζονταν από τους επιτυχόντες στον δήμο Κομοτηνής, περιείχαν ανεπαρκή δικαιολογητικά σε σχέση με τα προσόντα που είχαν δηλωθεί στην ηλεκτρονική αίτηση. Συνέπεια αυτού ήταν οι κάτοχοί τους να απορρίπτονται από το πρόγραμμα και να καλούνται να καλύψουν τις αντίστοιχες θέσεις οι αναγραφόμενοι στους πίνακες επιλαχόντων. Παρότι το φαινόμενο είχε θορυβήσει από τις πρώτες κιόλας μέρες τους υπαλλήλους του δήμου Κομοτηνής, αλλά και τον αντιδήμαρχο, κ. Μανώλη Ταπατζά, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, κανείς δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τη μεγάλη έκταση, που έμελλε να αποκτήσει αυτό φαινόμενο, αλλά και τις προεκτάσεις του. Με τις ημερομηνίες να τρέχουν και τη σχετική διαδικασία να έχει μπει στην τρίτη εβδομάδα, ο κ. Ταπατζάς δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθεί το σύνολο των θέσεων εργασίας, που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τον δήμο, όσο και για τους άνεργους της περιοχής μας.

Θυμίζουμε ότι αρχικά, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, εγκρίθηκαν για λογαριασμό του δήμου Κομοτηνής συνολικά 249 προσλήψεις μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Ωστόσο, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν εκ μέρους των δικαιούχων δεν κάλυψαν όλο το φάσμα των διαθέσιμων ειδικοτήτων στο δήμο Κομοτηνής, με αποτέλεσμα στους πίνακες με τους επιτυχόντες, που ανήρτησε ο ΟΑΕΔ στις αρχές Ιουλίου, να περιλαμβάνονται μόνο 229 ονόματα. Από την επομένη της ανάρτησης των πινάκων, οι επιτυχόντες κλήθηκαν να παραλάβουν από τον ΟΑΕΔ ένα συστατικό σημείωμα και να κατευθυνθούν στις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής, για να επιβεβαιώσουν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα προσόντα που είχαν δηλώσει ότι κατέχουν. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο εμφανίστηκαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις για πλειάδα δικαιούχων, που τα δηλωθέντα προσόντα τους δε συμβάδιζαν με εκείνα, που περιγράφονταν στα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά. Χαρακτηριστική τέτοιων περιπτώσεων, κατά τον αντιδήμαρχο, κ. Ταπατζά, είναι η περίπτωση όπου ο δικαιούχος δήλωνε ότι είναι απόφοιτος βασικής εκπαίδευσης, αγνοώντας ότι μετά το 1980 ως τέτοια λογίζεται η ολοκλήρωση της φοίτησης, όχι μόνο στο δημοτικό, αλλά και στο γυμνάσιο. Συνέπεια αυτού είναι ο επιτυχών να χάνει τη θέση του και να καλούνται επιλαχόντες για την πλήρωσή της, με το φαινόμενο όμως να επαναλαμβάνεται και οι σχετικές προθεσμίες, όμως, να «τρέχουν». 

Μόλις 110 ορθές αιτήσεις μέχρι χθες, 20 Ιουλίου

Μέχρι χθες, 20 Ιουλίου, οι επιτυχόντες που κατάφεραν να επιβεβαιώσουν με την προσκόμιση δικαιολογητικών την ορθότητα των δηλώσεων, που είχαν υποβάλλει, ήταν μόλις 110. Με αυτό το δεδομένο προκύπτει μία εύλογη ανησυχία αναφορικά με τη δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις του επίμαχου προγράμματος. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε και ο ίδιος ο κ. Ταπατζάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με στεναχωρεί το γεγονός ότι μάλλον δε θα καλύψουμε ούτε τις 229 θέσεις». «Ας ευχηθούμε το αντίθετο, γιατί οι ανάγκες στον δήμο είναι πάρα πολύ μεγάλες», προσέθεσε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας ότι πέρα από την οικονομική ανάσα, που υπόσχεται στους ανέργους το επίμαχο πρόγραμμα, είναι πολύ χρήσιμο και για τη λειτουργία του δήμου, που μαστίζεται από υποστελέχωση.

Γυναίκες το 80%-90% των επιτυχόντων στην ειδικότητα γενικών καθηκόντων
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, γνωστοποίησε άλλο ένα αρνητικό στοιχείο της τρέχουσας διαδικασίας για τις προσλήψεις μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Πρόκειται για το γεγονός ότι οι επιτυχόντες με ειδικότητα γενικών καθηκόντων, που είθισται να επιφορτίζονται με χειρονακτικές εργασίες, σε ποσοστό 80% έως 90% είναι γυναίκες. Ο κ. Ταπατζάς εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη ειδικότητα θα ήταν προτιμότερο να προσλαμβάνονταν περισσότεροι άνδρες, επειδή ακριβώς το προσωπικό της προορίζεται για χειρονακτικές εργασίες.

Στον «αέρα» η χρηματοδότηση του προγράμματος «Αν δεν πάρουμε, δε θα προχωρήσουμε στις προσλήψεις»

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας δεν έχει προς το παρόν ασφαλή χρηματοδότηση για την αποζημίωση της εργασίας των ωφελουμένων. «Είναι θολό το τοπίο γύρω από τη χρηματοδότηση», παρατήρησε ο κ. Ταπατζάς, υπογραμμίζοντας ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος, ο δήμος Κομοτηνής δε θα αναλάβει την ευθύνη να προβεί σε προσλήψεις, αφήνοντας στον «αέρα» τους εργαζομένους. «Αν πραγματικά δεν πάρουμε τις εγγυήσεις ότι θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα, δεν μπορεί ο δήμος να προχωρήσει στις προσλήψεις», ξεκαθάρισε. Στον βαθμό, που προκύψει ουσιαστική πρόοδος στο επίμαχο ζήτημα τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι πρώτες προσλήψεις μέσω του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Ταπατζά, θα γίνουν αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσκόμισης των δικαιολογητικών, δηλαδή στις αρχές του μήνα Αυγούστου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.