Αυξηση εισιτηριων, αλλα και ευνοικες αλλαγες, για τους επισκεπτες μουσειων και αρχαιολογικων χωρων

Ενιαίο εισιτήριο προτάθηκε για το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας και το Αρχοντικό Ταβανιώτη

Ακριβότερα εισιτήρια σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους θα καλούνται να πληρώνουν οι επισκέπτες τους από τις αρχές του 2016. Η τιμολογιακή πολιτική του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων μπήκε στο «μικροσκόπιο» 9μελούς επιτροπής, που συστάθηκε τον περασμένο Μάιο, επεξεργάστηκε μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στην αρχαιολογική αξία των μνημείων, την προσέλευση του κοινού, την περιοχή όπου βρίσκονται, τις υποδομές τους και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, για να καταλήξει σε προτάσεις αναφορικά με την αναπροσαρμογή των εισιτηρίων, αλλά και με την αναδιοργάνωση πτυχών της τιμολογιακής πολιτικής, που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Οι προτάσεις της επιτροπής κατατέθηκαν την περασμένο Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου, σε μια πολύωρη συνεδρίαση, προσδιόρισαν το ύψος των νέων τιμών των εισιτηρίων, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. 

Αυξήσεις έως και 400% επί των ισχυόντων τιμών των εισιτηρίων

Οι νέες τιμές για κάθε έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας μας δε δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημα, με την επιφύλαξη της έκδοσης προσεχώς της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης. Από όσα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω ρεπορτάζ του αθηναϊκού τύπου, οι προωθούμενες αυξήσεις μπορεί να ανέλθουν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και στο 400% των ισχυόντων τιμών. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Σπιναλόγκας, όπου το εισιτήριο από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα σχεδιάζεται να ανέβει στα 8 ευρώ, ενώ για την είσοδο στην Ακρόπολη, τη «ναυαρχίδα» του μνημειακού μας πλούτου, ο επισκέπτης από τη νέα χρονιά αναμένεται να πληρώνει το ποσό των 20 ευρώ, από 12 ευρώ που είναι σήμερα. 

Σύντομα ο καθορισμός των ενιαίων εισιτηρίων

Η Επιτροπή, που επεξεργάστηκε  τα τιμολογιακά δεδομένα, με βάση τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά των μνημείων, χώρισε σε 6 ομάδες δυναμικότητας τους αρχαιολογικούς χώρους και σε 5 αντίστοιχες ομάδες τα μουσεία. Οι αρχαιολογικοί χώροι στο νομό Ροδόπης, όπου ο επισκέπτης πληρώνει εισιτήριο για να τους επισκεφτεί, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής, το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας και το Αρχοντικό Ταβανιώτη, που βρίσκεται επίσης στη Μαρώνεια. Το ύψος του εισιτηρίου  ανέρχεται σήμερα σε δύο ευρώ και στις τρεις περιπτώσεις, ενώ το μειωμένο εισιτήριο είναι ένα ευρώ. Οι τρεις αυτοί χώροι εντάχθηκαν, κατά πληροφορίες, σε χαμηλή κατηγορία τιμολόγησης και πιθανόν να μην αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι τιμές των εισιτηρίων. Η πρόταση της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, πάντως, ήταν να καθιερωθεί ενιαίο εισιτήριο, στο ύψος των 3 ευρώ, για το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας και για το Αρχοντικό Ταβανιώτη. Η θέσπιση ενιαίων εισιτηρίων, που θα καταστήσει δυνατή την επισκεψιμότητα σε περισσότερους χώρους στην ίδια περιοχή, τελεί εν αναμονή της επεξεργασίας των σχετικών προτάσεων, που σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού θα ολοκληρωθεί σύντομα. 

Έκπτωση 50% από Νοέμβριο έως Μάρτιο, προώθηση ρύθμισης για ελεύθερη είσοδο των κατόχων Κάρτας Αλληλεγγύης

Πέρα από τις αυξήσεις, το σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνει μια σειρά από ευνοϊκές αλλαγές. Για παράδειγμα, προβλέπεται για πρώτη φορά η καθολική έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων -τόσο των κανονικών όσο και των μειωμένων- της τάξης του 50%, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και συγκεκριμένα από το Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Για το ίδιο διάστημα θα προβλέπεται ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Πέραν των παραπάνω, προωθείται ρύθμιση που θα εντάξει τους κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου.

Αύξηση εσόδων, με ταυτόχρονη προστασία των ευπαθών ομάδων, βλέπει το Υπουργείο Πολιτισμού

Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «οι τιμές εισιτηρίων ανά ομάδα προσδιορίστηκαν ορθολογικά, σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα τιμολόγια σε ευρωπαϊκό επίπεδο», καθώς επίσης ότι «οι νέες τιμές εισιτηρίων εντάσσονται στην εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της προσέλευσης επισκεπτών».  «Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη, η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων το 2016», επισημαίνεται, «ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η δυνατότητα προσέλευσης σε ευπαθείς ομάδες». Σημειώνεται, τέλος, ότι διατηρούνται ως έχουν οι κάρτες ελευθέρας εισόδου κατά περίσταση, όπως και οι καθιερωμένες ημέρες ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.