Αυξημενα απο την αρχη της χρονιας τα μετρα για την καταπολεμηση των κουνουπιων

Λόγω της ανησυχίας και για έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Βενετίδη

Τρία κρούσματα στη Ροδόπη, από τα συνολικά εννέα σε όλη την Περιφέρεια (τέσσερα στον Έβρο, ένα στην Ξάνθη και ένα στη Δράμα) και ένας θάνατος, καταγράφονται στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, δείχνοντας πως η ασθένεια αγγίζει όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Κρίσιμη για την αντιμετώπισή του, μιας και πλέον είναι ενδημικός στην περιοχή μας είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών, μιας και μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματός τους. Για τις προσπάθειες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα μίλησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάχης Πολιτικής Προστασίας  και επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής ΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης, στο Ράδιο Παρατηρητής, σημειώνοντας πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειάς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τον ιό και στο παρελθόν.

Και αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει μια περιοδικότητα ανά τρία ή τέσσερα χρόνια στις εξάρσεις του ιού, και η Διεύθυνση περίμενε ότι θα είναι πολύ αυξημένα  τα κρούσματα και η χρονιά θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, ξεκινώντας από τον ήπιο χειμώνα που προμήνυε την έξαρση των κουνουπιών.

Για αυτό και η καταπολέμηση ξεκίνησε από νωρίς, στις 23 Μαρτίου, με τις προνυμφοκτονίες, μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Αναλογικά λιγότερα τα κρούσματα στην ΑΜΘ

Ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει τα 100, τα περισσότερα όμως εκτός της ΠΑΜΘ, που δείχνει να έχει προς το παρόν μικρότερο όγκο παρά τον μεγάλο αριθμό των κουνουπιών.

«Νομίζω ότι ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος για μια περιφέρεια που  τα κουνούπια πραγματικά είναι πάρα  πολλά» σημείωσε, όμως δεν εφησυχάζουν και συνεχίζουν να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ακόμα και  ένδειξη  να υπάρχει ότι  υπάρχει κρούσμα ιού του Δυτικού  Νείλου σε κάποια περιοχή, γίνεται ενδελεχής έλεγχος, γίνονται περισσότεροι ψεκασμοί και ψάχνουν να βρουν και αν υπάρχει παράγοντας που αυξάνει την μεταδοτικότητα. Χαρακτηριστικά ανέφερε στην περίπτωση που θανόντα εντόπισαν πως μέσα στην αυλή της οικίας του, υπήρχε ανοιχτός βόθρος που είχε δημιουργήσει εστία κουνουπιών.

Ανακοινώσεις και παρεμβάσεις

Γι’ αυτό και όταν από τον Μάρτιο ξεκινάει η  καταπολέμηση βγάζουν πάρα πολλές ανακοινώσεις για  τα μέτρα  προστασίας του καθενός, για  τα μέτρα προστασίας στις αυλές, για να μπορούν να προφυλαχτούν από  τη  μάστιγα των κουνουπιών.

Τόνισε πάντως πως η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με τους περιορισμούς που επιβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, μιας και δεν μπορούν να ψεκάζουν παντού και πάντα και με οποιαδήποτε φάρμακο.

«Εμείς  εξαντλούμε το πρόγραμμα αυτό το οποίο συμβαδίζει με τη  νομιμότητα, και νομίζω ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον,  τα πράγματα στην περιφέρειά μας είναι καλά, σε σχέση βέβαια με τη χρονιά και το τροπικό κλίμα» ανέφερε.

Μάλιστα οι υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με τον κ. Βενετίδη, επιτείνουν την κατάσταση  τα κουνούπια να βγάζουν περισσότερες ασθένειες, για αυτό και ενίσχυσαν το πρόγραμμα, τοποθέτησαν και  άλλες παγίδες για να κάνουν εκτενέστερο  έλεγχο,  ώστε να αντιμετωπίζουν τόσο την όχληση από τις ασθένειες, όσο και τους ιούς που μεταφέρουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.