Αυξανονται συνεχως οι αναφορες για ενδοοικογενειακη κακοποιηση στη Ροδοπη

Από 35 όλο το 2020, έφτασαν τις 42 τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021

Συνεχίζονται οι δράσεις στην Κομοτηνή για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Συνεχίζονται όλη την εβδομάδα οι δράσεις κατά της Βίας, υπέρ των Γυναικών που διοργανώνουν διάφοροι φορείς της πόλης μας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου.

Νέοι της πόλης, μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων, αθλητές, καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές τους για σκοπό καλό και με κοινό στόχο.

Έτσι το απόγευμα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα αφιέρωμα με θέμα «Γυναικοκτονία: Μία αθέατη εγκληματική πράξη» στον χώρο της ΧΕΝ Κομοτηνής, στην οποία συμμετείχαν οι γυναίκες της 2ης Ομάδας Βιβλίου της ΧΕΝ, ο Ταξίαρχος Μιχαήλ Σεβδυνίδης, Διευθυντής Αστυνομίας Ροδόπης και ο κ. Δημήτριος Ρόιδος Αστυνόμος Β’ Προϊστάμενος Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας.

Σταθερά ασχολείται η ΧΕΝ Κομοτηνής

Η ΧΕΝ, σημείωσε η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής κ. Ροδόπη Στανκοπούλου, μιλά για τη βία κατά των γυναικών εδώ και 45 χρόνια, και δεν περιμένει την 25η Νοεμβρίου, μιας και είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ανησυχεί διαρκώς τις γυναίκες, όμως τα κράτη δεν έχουν δώσε μέχρι σήμερα τη δέουσα σημασία.

Οι κοινωνίες σημείωσε, ακόμα από τα Ομηρικά χρόνια, είχαν αποδεχθεί τη βία κατά των γυναικών, και έχει γίνει μέρος της συνείδησής μας, όμως χρειάστηκαν 4.000 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. «Έγιναν αγώνες των γυναικών, δολοφονήθηκαν γυναίκες ακτιβίστριες, και η κοινωνία μας πλέον βρίσκεται σε μια πολύ καλύτερη θέση από το παρελθόν» σημείωσε, τονίζοντας πως όσο και αν σήμερα μας φαίνεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ανατρέχοντας στον παρελθόν φαίνεται πως η γυναίκα βρίσκεται στην καλύτερη θέση.

«Όμως η βία, σαν Λερναία Ύδρα έχει ποικίλους τρόπους και αφορμές να εκδηλώνεται, και ενώ περιμέναμε πως τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, βλέπουμε δολοφονίες γυναικών, τη μία πίσω από την άλλη. Αυτό το πράγμα μας προβλημάτισε, μας άγχωσε, μας στεναχώρησε» τόνισε, ιδίως ως μητέρες που μεγαλώνουν τα αγόρια τους.

Αναφερόμενη ειδικά στην περιόδο της πανδημίας η κ. Στανκοπούλου επεσήμανε ότι, όπως φάνηκε και στη συλλογή διηγημάτων «Είδα τον φόβο», παρατήρησαν πως η οικογενειακή βία αποτελεί μια πανδημία μέσα στην πανδημία. Βλέποντας λοιπόν πως το θέμα τις απασχολεί ιδιαίτερα, οργανώθηκαν για την εκδήλωση της Τρίτης.

Πάντα μπροστά σε αυτές τις υποθέσεις η ΕΛΑΣ

Η Ελληνική αστυνομία, είναι πάντα μπροστάρης σε τέτοιες εκδηλώσεις, σημείωσε ο κ. Σεβδυνίδης, που τόνισε πως η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης έδωσε το παρών για να μιλήσουν για το ρόλο της ΕΛΑΣ στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει όλοι μας, και πρωτίστως η Ελληνική Αστυνομία, να μπούμε μπροστά» ανέφερε, για αυτό, και μέσω των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, που έχουν ιδρυθεί σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας, προωθείται η εκπαίδευση των αστυνομικών, ώστε να βρίσκονται κοντά στις κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και να κάνουν την δικογραφία σωστά, ώστε να πάει στον εισαγγελέα και να προχωρήσει η υπόθεση.

Ο κ. Σεβδυνίδης τόνισε πως από το 2013, που υπάρχουν στοιχεία, βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση στα περιστατικά που αναφέρονται στην αστυνομία, με προβλήματα από το οικογενειακό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, είχαμε 42 περιστατικά, ενώ όλο το 2020 ήταν 35.

Για αυτό και κάθε χρόνο, με εντολή του Αρχηγείου της Αστυνομίας, γίνονται διάφορα σεμινάρια ώστε να εκπαιδεύονται περισσότεροι Αστυνομικοί, πως θα λαμβάνουν τις καταθέσεις από τα θύματα, αλλά και τη συνεργασία τους με όλους τους φορείς.

Δεν είναι μια διαδικασία ρουτίνας, σημείωσε, αλλά μια διαδικασία στην οποία ο Αστυνομικός θα πρέπει να γνωρίζει καλά το αντικείμενό, και σε ένα ιδιαίτερο χώρο ώστε το θύμα να αισθάνεται ασφαλές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο εγκλεισμός της πανδημίας σημαντικός παράγοντας

Από την πλευρά του ο κ. Ρόιδος σημείωσε πως η αύξηση που παρατηρήθηκε στα περιστατικά, αποδίδεται κυρίως στον εγκλεισμό, για μεγάλη διάρκεια, το προηγούμενο έτος και στις αρχές του 2021, κάτι που δεν παρατηρήθηκε μόνο στην περιοχή αλλά σε όλη τη χώρα, παρόλο που η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα περιστατικά στην περιοχή μας, σημείωσε, αφορούν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες, με ελάχιστα παιδιά. Ο όρος ενδοοικογενειακή βία, σημείωσε, περιλαμβάνει πολλά αδικήματα, ακόμα και πρώην συντρόφων ή συζύγων προς μια γυναίκα.

Πάντως τόνισε πως πλέον βλέπουν να έχει μειωθεί η επιφυλακτικότητα των γυναικών να κάνουν καταγγελία στην υπηρεσία τους, τόσο στην αρχική φάση, με την ενθάρρυνση από την πλευρά τους να τους ενημερώνουν, αλλά και στη συνέχεια, με συμβουλευτική και προώθηση προς τις κατάλληλες υπηρεσίες και δομές.

Σημείωσε δε πως συνεχίζουν να παρακολουθούν τις σοβαρότερες υποθέσεις, ελέγχοντας αν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό, αλλά και την εξέλιξή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.