Αδιαλειπτη ανα τους χρονους η συμβολη των Ηπειρωτων στο γιγνεσθαι της Ροδοπης

Όλες οι πτυχές της Ηπειρώτικης παρουσίας στον τόπο μας αναδείχθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών και της ΔΚΕΠΠΑΚ

Την ιστορία της μακρόχρονης παρουσίας των Ηπειρωτών στη Θράκη, όπως αυτή ξεκίνησε από την «μετεγκατάστασή» τους μεταξύ άλλων από την Λάϊστα, μοναδική κωμόπολη του Ζαγορίου, και παράλληλα την ταυτόχρονη ιστορία της Θράκης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι έδωσαν το παρών το απόγευμα της Δευτέρας, 9 Μαΐου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων» και η ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στους Ηπειρώτες της Ροδόπης, για τους οποίους μίλησε η φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων κ. Ξανθή Κατσαρή – Βαφειάδη μέσα από τις σελίδες του επετειακού τόμου «Διαβάζοντας την πόλη. Μια διαχρονική περιήγηση (Κουμουτζηνά, Γκιουμουλτζίνα, Κομοτηνή)» που φέρει την υπογραφή της, αλλά και στην αδελφότητα των Λαϊστινών για την οποία μίλησε η ξανθιώτισσα συγγραφέας  της ιστορίας των βλαχόφωνων ηπειρωτών κ. Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου.
Η ιστορία των Ηπειρωτών αλλά και της Θράκης, παράλληλες άλλωστε όπως υπογραμμίστηκε και κατά την έναρξη της εκδήλωσης από τον συντονιστή αυτής κ. Αργύρη Μπίστα, γραμματέα και χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου, που όπως τόνισε «οι Ηπειρώτες ήρθαν στην περιοχή, αγάπησαν, δημιούργησαν και μετέφεραν την μόρφωσή τους καθιστώντας τον τόπο αυτό που αγάπησαν δεύτερη πατρίδα τους».

Ο κ.Μπίστας αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημαντική συμβολή των Ηπειρωτών στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Θράκης, από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες, δωρητές, συνδρομητές σε διάφορα έργα, υπογραμμίζοντας πως η αρχική παρουσία των παλαιών Κομοτηναίων Ηπειρωτών είναι του Μιχαήλ Σούζου του Χατζηκωνσταντή Ζωίδη, του Καστάνια, του Σίτη, του Σκουτέρη, του Ζησιάδη και έπονται οι Μαλιόπουλος, Μουζιόπουλος, Ζωίδης, Λάλας, Δομπόλης και πολλοί άλλοι.

Σημαντική η συμβολή των Ηπειρωτών στην εξέλιξη της Κομοτηνής

Τη συνεισφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών στην πολιτιστική ζωή της Ροδόπης επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό της και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό για την πόλη να αναδεικνύει την ιστορία των διαφόρων πληθυσμιακών της ομάδων, με τους Ηπειρώτες να είναι μια εξ αυτών που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Κομοτηνής».

Η Θράκη χαίρεται την πρόοδο μέσα από τον πολιτισμό, τις θρησκείες και την κουλτούρα του καθενός

Την πολύπλευρη συνεισφορά των Ηπειρωτών και στην περιοχή μας υπογράμμισε και ο πατήρ Χρυσοβαλάντης Δήμου, που εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, μεταφέροντας και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, για να τονίσει πως «στέλνουμε το μήνυμα πως εδώ στην Θράκη μπορούν πολιτισμοί και κουλτούρες να συνδυαστούν και να γίνουν επιτεύγματα, προς γνώση και ενίοτε συμμόρφωση για κάποιους που επιθυμούν την Θράκη ως ιδιαίτερη περιοχή. Μια περιοχή που μπορεί και χαίρεται αυτή την πρόοδο μέσα από τον πολιτισμό, τις θρησκείες και την κουλτούρα του καθενός».

«Ηπειρώτες έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία της Ελλάδας»

Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών κ.Γιάννης Τζαμπάζης, ο οποίος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στο σύνολο των μελών του συλλόγου που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τονίζοντας πως «οι Ηπειρώτες ξεκίνησαν από τα βουνά της Ηπείρου, με την αγάπη  για τον τόπο μας, την πατρίδα μας, την Ελλάδα και το Έθνος, ξενιτεύτηκαν, δούλεψαν σκληρά και δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους αλλά και τον τόπο που τους φιλοξένησε».

Ο κ.Τζαμπάζης επεσήμανε πως οι «Ηπειρώτες έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία της Ελλάδας» ευχόμενος η φράση «οι Ηπειρώτες είναι πρώτοι στα άρματα στα γρόσια και τα γράμματα» να βρει και σήμερα εφαρμογή. Για να εξηγήσει πως «η εθνική άμυνα, η οικονομία και η παιδεία είναι τα τρία στοιχεία για την ευημερία και την πρόοδο του ελληνικού λαού αλλά και για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων».

Οι παρουσίες

Αξίζει να σημειωθεί πως στις παρουσίες της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων καταγράφηκαν αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ.Δημήτρη Χαρίτου, του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, στον οποίο μάλιστα ο Σύλλογος δώρισε την έκδοση της κ.Ευτυχίας Γ.Οικονόμου – Γεωργοπούλου με τίτλο «Αναδρομή στο χρόνο 1895-1970, Βρυσοχώρι Ζαγορίου», από το οποίο και κατάγεται η οικογένεια του, του Δημάρχου Μαρωνείας –  Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, της προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ κ.Νατάσας Λιβεριάδου, της συμβούλου του Δήμου Κομοτηνής κ. Σοφίας Μενεσελίδου, του επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» και προέδρου του ΕΒΕΡ κ. Αντώνη Γραβάνη, του προέδρου του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρη Λουρίκα, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρη Ερελιάδη, της γενικής γραμματέα του Δήμου Κομοτηνής κ. Μαρίας Σοφιανού, του πρώην προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών ν.Ροδόπης κ.Βαγγέλη Βαρτζόπουλου, του πρώην δημάρχου Κομοτηνής κ.Γιώργου Πετρίδη, της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσας Καραδήμα, των ιασμιωτών ηπειρωτών Νικολάου Παπαβασιλείου και Αννίτας Γιώτα, της Χριστίνας Δώδου, της κ. Σταυρούλας Παπαθεοδώρου, της δικηγόρου κ. Νόπης Μαρουφίδου,  της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ροδόπης κ. Κατερίνας Σχοινά κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ηπειρωτών ντυμένες με παραδοσιακές στολές καλωσόριζαν τους παρευρισκομένους στην είσοδο της Τσανακλείου προσφέροντας κεράσματα, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε φωτογραφική έκθεση τόσο με τους Ηπειρώτες στην καταγωγή Δημάρχους Κομοτηνής, όσο και φωτογραφίες σύγχρονες και παλιές από τη Λάϊστα, που παραχώρησε ο φωτογράφος κ. Τάκης Τζίμας.

Επίσης στον χώρο εκτέθηκαν ενδύματα του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Δημητρίου Μπλέτσα που δόθηκαν από την κ. Σταυρούλα Παπαθεοδώρου στον Σύλλογο, καθώς και παραδοσιακή φορεσιά που μεταφέρθηκε για την εκδήλωση από το Λαογραφικό Μουσείου Ιάσμου, η οποία παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό από την οικογένεια του κ. Ανέστη Ιωάννη Βακιάνη.

Ολοκληρώνοντας, κι αν κάποιος λάβει υπόψιν τη συνεισφορά των Ηπειρωτών στον τόπο τόσο ως εργαζομένων στις συντεχνίες των κτιστάδων, ως δασκάλων και ιερέων, ως δραστηριοποιούμενων επαγγελματικά στην οικονομική ζωή της Κομοτηνής από το β’ μισό του 19ου αι., ως προυχόντων, ως ευεργετών της παιδείας και ως «εθνικών ευεργετών» αφού είναι οι πρώτοι που αγόρασαν και ελληνοποίησαν ξανά τη γη της Ροδόπης μέσα από τα τσιφλίκια, ως συγγραφέων που συνδράμουν και εμπλουτίζουν το σώμα της τοπικής ιστορίας, ως βασικών συντελεστών της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, αλλά και ως δημάρχων, και ιδιαίτερα αν εντρυφήσει στα δίκτυα των συγχρόνων ηπειρωτών που κατάγραψε αναλυτικά η κ. Μαργαριτοπούλου,  τότε θα μπορούσε να ισχύει η παράφραση του Ηροδότου για το μέγιστο των Θρακών έθνος, που χρησιμοποίησε, αναφερόμενη  στο πολυάριθμο παλαιών και σύγχρονων ηπειρωτών στη Ροδόπη, η κ. Κατσαρή.    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.