Α. Συριγος: Πανεπιστημιουπολη και τμημα Ψυχολογιας στο Διδυμοτειχο – Τμημα Εργοθεραπειας στην Κομοτηνη

Διευκρινίσεις για τη νοσηλευτική του Διδυμοτείχου που προτείνεται η μεταφορά της στην Αλεξανδρούπολη

Την ίδρυση πανεπιστημιούπολης και νέων τμημάτων Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος, ενώ έδωσε διευκρινίσεις και για το τμήμα νοσηλευτικής που πρόκειται να μεταφερθεί από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.

Σε ότι αφορά τη νοσηλευτική του Διδυμοτείχου τόνισε: Πότε άρχισαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου; Όταν έγινε πανεπιστημιακό τμήμα το 2019. Μετά το 2019 υποχρεωτικώς όλοι οι διδάσκοντες πρέπει να έχουν διδακτορικό δίπλωμα. Πού να βρεις ανθρώπους με διδακτορικό δίπλωμα στο Διδυμότειχο που να έχουν εξειδικευτεί στη Νοσηλευτική και πόσους μπορείς να βρεις; Αποτέλεσμα: Πλείστα μαθήματα της Νοσηλευτικής δεν διδάσκονταν στο συγκεκριμένο τμήμα λόγω ελλείψεως καθηγητών με διδακτορικό.

Ο κ. Συρίγος ανέφερε πως στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Επισήμανε πως στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα προχωρήσει και η δημιουργία πανεπιστημιούπολης στο Διδυμότειχο. «Ήδη υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του δήμου και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει εντοπιστεί η περιοχή όπου θα χτιστεί η νέα Πανεπιστημιούπολη Διδυμοτείχου και με τη βοήθεια της περιφέρειας εκπονούνται ήδη οι σχετικές μελέτες» τόνισε.

Επόμενο βήμα, όπως ανέφερε, είναι να δημιουργηθεί –μετά δηλαδή το Τμήμα Ψυχολογίας Διδυμοτείχου- και Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή με απώτερο στόχο να αγκαλιάσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και όλη την Περιφέρεια.

«Εμείς στηρίζουμε συνειδητά τη στρατηγική επιλογή της δημιουργίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Θεωρούμε ότι το Δημοκρίτειο πέτυχε στο έργο του. Αποτελεί εδώ και χρόνια ατμομηχανή αναπτύξεως της ευρύτερης περιοχής. Η στέρεη επιστημονική γνώση που προσφέρει, η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων που φοιτούν στα τμήματα, το ακαδημαϊκό προσωπικό έχουν αλλάξει την περιοχή. Άνθρωποι οι οποίοι πήγαν στην Κομοτηνή τη δεκαετία του ’70 έχουν να λένε για το πώς έχει αλλάξει μέσα σε αυτές τις δεκαετίες πλήρως η εικόνα της περιοχής» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή την επιλογή στηρίζουμε με συγκεκριμένα μέτρα. Αυξήσαμε τον αριθμό των θέσεων στο Δημοκρίτειο. Περιορίσαμε την ανεξέλεγκτη μετεγγραφή φοιτητών από ακριτικά πανεπιστήμια προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ορίζοντας συγκεκριμένα αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και κοινωνικά δίκαια κριτήρια. Αυξήσαμε ειδικά στη Θράκη το στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές της περιοχής. Αυξήσαμε συγκριτικά με άλλα ΑΕΙ τον αριθμό των νέων μελών ΔΕΠ. Επίσης, στη Θράκη όλοι οι φοιτητές έχουν σίτιση».

Στα πλάνα του υπουργείου είναι και η δημιουργία φοιτητικών εστιών και νέων υποδομών για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όπως ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.