95 χρονια ελευθερη Θρακη

Με το αρχιερατικό συλλείτουργο που έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής και στο οποίο συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ξεκίνησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις της 14ης Μαϊου, ημέρα απελευθέρωσης της Θράκης και της Κομοτηνής και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.
 
95 χρόνια ελεύθερης Θράκης γιορτάστηκαν πανηγυρικά από το σύνολο των απανταχού Θρακιωτών, δίνοντας το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης που έλαβαν χώρα ανήμερα 14ης Μαΐου, με κορυφαία την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας και των σωμάτων ασφαλείας.
 
Πριν από την παρέλαση και μετά το αρχιερατικό συλλείτουργο ως είθισται έλαβε χώρα η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας δια στόματος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Νότη Χαραλαμπίδη.
 
 

Νότης Χαραλαμπίδης
 
«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι βαθιά ανθρωπιστικός, δημοκρατικός, εμπεριέχει την αρετή της ανδρείας, και διαμορφώνει τη Θράκη μας εδώ και χιλιετίες»

 
«Η ελευθερία και η δημοκρατία έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες συνθέτουν εδώ και αιώνες την αντίληψη των Ελλήνων περί πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Χαραλαμπίδης. «Σήμερα 95 χρόνια μετά δεν αναπολούμε απλά τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Στοχαζόμαστε πάνω στον καθημερινό αγώνα μας για την ειρηνική συνύπαρξη και άνθιση όλων των Θρακιωτών κάθε θρησκείας σε μια περιοχή, που πορεύεται υποδειγματικά και με πολυμορφία από το 1920 έως και σήμερα» συνέχισε και υπογράμμισε πως «ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε μοχλός ανάπτυξης πολλών λαών σε ολόκληρο τον κόσμο, από την αρχαία Ρώμη έως και τη σύγχρονη Ευρώπη, γιατί είναι ο πολιτισμός που αναζητά το διαρκές και όχι το στιγμιαίο, την πνευματικότητα και όχι την ενστικτώδη δράση. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι βαθιά ανθρωπιστικός, δημοκρατικός, εμπεριέχει την αρετή της ανδρείας, και διαμορφώνει τη Θράκη μας εδώ και χιλιετίες» τόνισε και έκλεισε λέγοντας πως «ο λαός της Κομοτηνής δηλώνουμε πως τις αρχές αυτού του ελληνικού πολιτισμού θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, όρθιοι και αποφασιστικοί».
 
Αμέσως μετά και για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν των Αναπήρων Πολέμου, από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, στον πρώτο όροφο της ΠΕ Ροδόπη, στην οποία έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Επικρατείας κ.Τέρενς Κουίκ, ο βουλευτής Ροδόπης κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιώργος Πετρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Χρήστος Μέτιος, η εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜ-Θ κ.Ζωή Κοσμίδου, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων με τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιο και Μεσσηνίας κ.κ.Χρυσόστομο, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Αθανάσιος Καραμπίνης, ο αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής, ο Δ/ντης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Φελίνα Καζάκου – Βρούζου και Ελένη Λαφτσή, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
 
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην εκδήλωση αυτή την χαρακτήρισε ως «υποχρέωση» της Περιφεφέρειας που λειτούργησε και ως μία «ανάσα» καθώς, όπως είπε, «αυτές οι γιορτές δεν θα πρέπει να είναι στεγνές, αλλά θα πρέπει να έχουν και τον χαρακτήρα της ανθρώπινης διάστασης».
 
Εκ μέρους των παρευρισκόμενων αποστράτων, που ξεπέρασαν τους πενήντα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας κ.Κωνσταντίνος Ιατρίδης, δήλωσε πως «αποφασίασαμε φέτος να έρθουμε εδώ σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή, στη Θράκη μας προκειμένου να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Θράκης. Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στη Θράκη σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και προσπαθούμε όλοι μας να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε έτσι ώστε η Θράκη μας να ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα και να ζήσει ελεύθερη».
 
Αμέσως μετά οι προαναφερθέντες μετέβησαν στο Ηρώο της πόλης για την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την κατάθεση στεφάνων από τους ίδιους αλλά  και από εκπροσώπους εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, ενώσεων αποστράτων και εκπροσώπων όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων  και πολιτιστικών συλλόγων που εδρεύουν στο νομό.
 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση των Πολιτιστικών Οργανώσεων, της Φοιτητικής και Μαθητικής Νεολαίας, των Σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
 

Τέρενς Κουίκ
 
«Η Θράκη είναι ανεκτίμητο κομμάτι της Ελλάδας και η Ελλάδα έχει την Θράκη, ως έναν εθνικό “θησαυρό” στα σύνορα»
 

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης, που σηματοδότησε και το τέλος των προχθεσινών εορταστικών εκδηλώσεων, ο Υφυπουργός Επικρατείας κ.Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην 95η Επέτειο για τα «Ελευθέρια» της Θράκης, τόνισε στις δηλώσεις του πως  «η Θράκη είναι ανεκτίμητο κομμάτι της Ελλάδας και η Ελλάδα έχει την Θράκη, ως έναν εθνικό “θησαυρό” στα σύνορα, που είναι και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης». «Για την ελευθερία της Θράκης πολλοί έχυσαν το αίμα τους, ανάμεσα σε αυτούς και ιερείς, για να υπενθυμίσω, ότι η Εκκλησία έχει κάνει θυσίες για την ύπαρξη της Ελλάδας μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Κράτους, στη συνείδηση του Ελληνικού λαού» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «θέλω εδώ, από την Κομοτηνή, να καταστήσω σαφές, ότι την ελληνικότητα της Θράκης δεν μπορεί να την αμφισβητεί κανένας εσωτερικός “Δούρειος Ίππος” και ούτε ξένοι με τα διάφορα “κόλπα” τους». «Σήμερα, είδα να παρελαύνουν σχολεία, Οργανώσεις κι Ένοπλες Δυνάμεις με την ελληνική σημαία μπροστά σε κάθε τμήμα. Και αυτό θα γίνεται για πάντα» κατέληξε θέλοντας στη συνέχεια να στείλει, όπως είπε, ένα μήνυμα προς την Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αυτή, που θα την στηρίξει ως μια ηπειρωτική ενότητα “Λαών – Εθνών – Αλληλεγγύης”. Όσο είναι δυνατή η Ελλάδα, τόσο δυνατά θα στέκεται στα “πόδια” της και η Ευρώπη. Όποιος επιβουλεύεται την Ελλάδα, μέσα από πολιτικό-οικονομικά παιχνίδια, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αποσταθεροποιεί την Ευρώπη και την Ε.Ε.» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Στις εκδηλώσεις μνήμης αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, παρευρέθησαν και οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος και Μεσσηνίας κ.κ.Χρυσόστομος, οι οποίοι παρακολούθησαν την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων.
 

 
Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος
 
«Οι λαοί οι οποίοι δεν ξεχνούν την ιστορία τους έχουν μέλλον»

 
«Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι οι λαοί οι οποίοι δεν ξεχνούν την ιστορία τους έχουν μέλλον και επειδή υπάρχει για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα, μία ιστορία λαμπρή και ένδοξη αλλά και ένας αντίστοιχος πολιτισμός, και για τον τόπο αυτό της πατρίδος μας υπάρχει μέλλον με ανάπτυξη και ευημερία του λαού και των κατοίκων αυτής της περιοχής. Εύχομαι χρόνια πολλά γεμάτα υγεία,ευτυχία πρόοδο και ευημερία» δήλωσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ.Χρυσόστομος μετά το τέλος της παρέλασης, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για την πρόσκληση.
 
 

Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος
 
«Μας συνδέει και πρέπει να μας συνδέει το ψυχικό σθένος το οποίο μας χρειάζεται σήμερα για να είμαστε ενωμένοι»

 
Ακολούθως δηλώσεις έκανε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος λέγοντας πως «και εμείς είμαστε ακρίτες, συγκεκριμένα από τα ακριτικά νησιά της Σάμου και της Ικαρίας και σήμερα νοιώσαμε περήφανοι, ενθουσιασμένοι και γεμάτοι από εθνική υπερηφάνια που βρεθήκαμε κοντά σας». «Η Παναγία μας να σας σκέπει και όλοι μας ενωμένοι να πορευτούμε τον ανηφορικό δρόμο της πνευματικής ζωής αλλά και της προόδους της Θράκης και γενικότερα της Ελλάδος μας» ευχήθηκε ο ίδιος και υπογράμμισε πως «μας συνδέει και πρέπει να μας συνδέει το ψυχικό σθένος το οποίο μας χρειάζεται σήμερα για να είμαστε ενωμένοι. Και όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά πράγματα».    
 
 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.. Παντελεήμων
 
«Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά σήμερα στη Θράκη»

 
«Σήμερα όλη η Ελλάδα γιορτάζει» δήλωσε με τη σειρά του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων υπογραμμίζοντας πως «η καρδιά της Ελλάδας σήμερα χτυπά στην Θράκη». «Εμείς οι Θρακιώτες ξέρουμε να γιορτάζουμε και να μεταδίδουμε αυτό το φρόνημα, το αγωνιστικό και το εορταστικό, γιατί οι Θράκες είχαν, έχουν και θα έχουν αυτή την ψυχή ζωντανή που στις 14 Μαϊου του 1920 εισήλθε ο στρατός μας, και ελευθέρωσε την περιοχή και τον τόπο μας» τόνισε. « 95 χρόνια σήμερα» κατέληξε « πρέπει να κάνουμε απολογισμούς αλλά και να οριοθετούμε ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο μελλον για τον τόπο και την πατρίδα μας. Σήμερα η Ελλάδα φωτίζεται από τη Θράκη, φωτίζεται από την Παναγία τη Φανερωμένη αλλά και από το εθνικό μας λάβαρο. Τη σημαία μας την οποία ο δήμαρχος χθες ύψωσε στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μας και νοιώσαμε υπερηφάνεια εθνική την οποία σήμερα επαναλαμβάνουμε και νοιώθουμε μέσα από την παρέλαση των παιδιών και του στρατού μας. Χρόνια πολλά σε όλους, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ψυχή ζώσα και η ψυχή μας χορταίνει μόνο, από τα ιδεώδη της πίστεως και της φυλής μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Θράκες. Στους απανταχού Θράκες, τους Θράκες όλης της Ελλάδος αλλά και όπου αυτοί βρίσκονται».
 
 

Γιώργος Παυλίδης
 
«Η περιοχή μας είναι μία περιοχή υποδειγματικής ελευθερίας»
 

Σύντομος στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Γιώργος Παυλίδης ο οποίος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Θρακιώτες τονίζοντας πως η γιορτή αυτή σηματοδοτεί τα « 95 χρόνια απο την ενσωμάτωση, 95 χρόνια Ελευθερίας, 95 χρόνια κοινωνικής εξέλιξης». «Η περιοχή μας είναι μία περιοχή υποδειγματικής ελευθερίας,  πολύ ψηλά σε ασφάλεια και εκείνο που ο ίδιος θέλω να πω ως μήνυμα αυτή τη μέρα είναι ότι η σωτηρία της πατρίδας είναι η μεγάλη κόκκινη γραμμή σε οτιδήποτε άλλο έπαιτε» τόνισε στη συνέχεια.
 
 

Ευριπίδης Στυλιανίδης
 
«Από τη Θράκη περνάει η ασφάλεια της Ελλάδος»

 
Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που ήταν επίσης παρών ανέφερε πως «από τη Θράκη περνάει η ασφάλεια της Ελλάδος, η ανάδειξη της ελληνικής δημοκρατίας και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος, αυτό υπενθυμίζουν και τα φετινά Ελευθέρια της περιοχής».   
 
 

Δημήτρης Χαρίτου
 
«Τα μηνύματα που μας φέρνει στην μνήμη η εθνική επέτειος, μας είναι πολύτιμα σήμερα, στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης»

 
Ο κ.Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης στο μήνυμά του για την ημέρα τόνισε πως «τα μηνύματα της ενότητας, του αγώνα, της επιδέξιας διαπραγμάτευσης, που μας φέρνει στη μνήμη η εθνική επέτειος, μας είναι πολύτιμα σήμερα, στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης, με εταίρους και δανειστές». «Μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία» συνέχισε και κατάληξε υπογραμμίζοντας πως «η χώρα έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, το ίδιο οφείλει να πράξει και η άλλη πλευρά, για να υπάρξει συμφωνία επωφελής με βάση τη λαϊκή εντολή». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.