660 μαθητες και μαθητριες της Ροδοπης ριχτηκαν στη «μαχη» των Πανελλαδικων

Δίχως κρούσματα κορωνοϊού η πρώτη ημέρα των εξετάσεων

Μαίρη Κοσμίδου, Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους καθώς δεν κουράστηκαν, δεν απογοητεύτηκαν και βρίσκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών με αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία»

660 υποψήφιοι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου της Ροδόπης «ρίχτηκαν» χθες, Δευτέρα 14 Ιουνίου, στην «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών έγινε με τους υποψηφίους να εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, υπό ιδιαίτερες, λόγω πανδημίας, συνθήκες και φέτος, αλλά και με αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή από φέτος ως προς το μηχανογραφικό δελτίο αλλά και την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης κ. ΜαίρηΚοσμίδου, 649 μαθητές συμμετείχαν στις γραπτές εξετάσεις, ενώ μόλις 11 εξετάστηκαν προφορικά στο ειδικό εξεταστικό κέντρο του νομού, σε καταστάσεις «γνώριμες» καθώς είναι η δεύτερη χρονιά που οι πανελλαδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται εν μέσω της πανδημίας. Σε μία ιδιαίτερη όμως χρονιά, όπως σημείωσε και η ίδια, λόγω των συνεχών εναλλαγών μεταξύ δια ζώσης και τηλεκπαίδευσης, που όμως, όπως τόνισε, «θεωρώ ότι θα δώσει εμπειρίες για την υπόλοιπη ζωή τους από εδώ και πέρα». Ωστόσο όπως επεσήμανε η ίδια «αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους καθώς δεν κουράστηκαν, δεν απογοητεύτηκαν και βρίσκονται μπροστά σε μία εξεταστική περίοδο που ευτυχώς διαρκεί μόνο τέσσερις ημέρες, κατά τις οποίες ελπίζουμε πως με αυτοσυγκέντρωση, ψυχραιμία, ηρεμία και προσήλωση σε αυτό που έχουν να κάνουν, θα αντιμετωπίσουν τα θέματά τους και θα μπορέσουν να αποδώσουν».

Ερωτηθείσα σχετικά και με τη διαδικασία των self test η κ. Κοσμίδου έκανε λόγο για μία “covid free” εκκίνηση καθώς δεν υπήρξε αναφορά για κανένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα παραμείνει έως και το τέλος τουλάχιστον της διαδικασίας των πανελλαδικών. «Το ευχόμαστε, αλλά δεν φτάνει μόνο να το ευχόμαστε, αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, που είναι να τηρήσουμε, θα παραμείνουμε χωρίς κρούσματα στη Ροδόπη και ιδιαίτερα χωρίς κρούσματα ανάμεσα στους υποψηφίους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κοσμίδου αναφέρθηκε και στις αλλαγές που επέρχονται φέτος με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, επικεντρώνοντας και στη συμπλήρωση δύο μηχανογραφικών δελτίων, ένα για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας και ένα για τα δημόσια ΙΕΚ. « Οι υποψήφιοι φέτος θα έχουν την μοναδική εμπειρία να κληθούν εφόσον το επιθυμούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ακολούθως τον Σεπτέμβρη, εφόσον έχουν παραμείνει κενές θέσεις στα ΙΕΚ να συμπληρώσουν και το αντίστοιχο για τα ΙΕΚ».

«Τα καταφέραμε καλά, ωστόσο όπου μείναμε πίσω θα προσπαθήσουμε την επόμενη χρονιά να το καλύψουμε»

«Το δικό μας αύριο καθορίζεται συνέχεια από το σήμερα» ανέφερε η ίδια στο μήνυμά της προς τους υποψηφίους τονίζοντας πως «πρέπει πάντα να επιλέγουμε τον δρόμο που δεν θα είναι  μονόδρομος, που θα μπορούμε να έχουμε διακλαδώσεις, να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε και πού μπορούμε να  πάμε. Έτσι νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στα παιδιά μας, ότι εμείς οι ωριμότεροι κουβαλάμε αυτή την εμπειρία και πρέπει να τη μεταφέρουμε στα παιδιά».

Κληθείσα να κάνει έναν σύντομο απολογισμό της φετινής σχολικής χρονιάς, που βαίνει προς το τέλος της, η κ.Κοσμίδου ξεκίνησε απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ προς του εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, «ανταποκρίθηκαν και προσαρμόστηκαν άμεσα στις νέες συνθήκες, οργάνωσαν ψύχραιμα τη διδασκαλία, μεταβαίνοντας από το δια ζώσης στην τηλεκπαίδευση και το αντίστροφο» για να εξηγήσει πως βασική μέριμνα της Διεύθυνσης είναι «να μην αφήσουμε κενά στα παιδιά μας».

«Προσπαθήσαμε να καλύψουμε ό,τι μπορεί να έμεινε πίσω, αλλά εκεί όπου δεν τα καταφέραμε, γιατί σίγουρα υπάρχουν τομείς που δεν τα έχουμε καταφέρει, όπως θα θέλαμε, υπάρχει η επόμενη χρονιά που θα προσπαθήσουνε να καλύψουμε τα πάντα» ανέφερε ευχόμενη από τον προσεχή Σεπτέμβριο «να ανοίξουμε με πολύ καλύτερα δεδομένα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.