6 νεα ασθενοφορα στον στολο του ΕΚΑΒ Θρακης

«Αχίλλειος πτέρνα» ο περιορισμένος αριθμός διασωστών

Με 6 ολοκαίνουργια ασθενοφόρα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες διακομιδών στους νομούς Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, ενισχύθηκε πριν από λίγες ημέρες ο στόλος του  ΕΚΑΒ Θράκης. Αντίστοιχα, 4 ασθενοφόρα παραδόθηκαν για την εξυπηρέτηση από το ΕΚΑΒ των νομών Δράμας και Καβάλας. Πρόκειται για τα ασθενοφόρα, που προορίζονταν για τα κέντρα υγείας των οικείων νομών, τα οποία μετά από απόφαση του διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ, μεταβιβάστηκαν στον καθ’ ύλη αρμόδιο φορέα για τις διακομιδές, που είναι το ΕΚΑΒ. 

Σοφία Παπαναστασίου «Ποτέ δεν είναι επαρκής ο στόλος των ασθενοφόρων, οπότε ήταν πολύ σημαντική αυτή η ενίσχυση»

Μιλώντας στον «ΠτΘ», η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θράκης, κ. Σοφία Παπαναστασίου, έκανε λόγο για μια πολύτιμη ενίσχυση του Κέντρου στην παρούσα χρονική στιγμή, επισημαίνοντας πως ο στόλος των ασθενοφόρων λόγω των συχνών και εκτεταμένων φθορών, που συνεπάγεται η διαρκής χρήση του, πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. «Είναι βέβαιο ότι ποτέ δεν είναι επαρκής ο στόλος», σημείωσε, «αλλά πάντα πρέπει να ανανεώνεται για να είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο». «Ήταν λοιπόν πάρα πολύ σημαντική αυτή η ενίσχυση», προσέθεσε, «και θεωρώ ότι θα βοηθήσει πολύ στην καλύτερη λειτουργία μας». 

«Τα ασθενοφόρα δεν τα χρησιμοποιούμε με βάση τα γεωγραφικά σύνορα, αλλά όπου υπάρχει ανάγκη, εκεί κινείται ο στόλος»

Πάντως, η κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι ο νομός Ροδόπης ήταν και είναι από τους πλεονεκτικότερους νομούς, όσον αφορά τον αριθμό των οχημάτων, εξ ου και δεν αντιμετώπισε προβλήματα που ανέκυψαν σε άλλους νομούς.  Επισήμανε, ωστόσο, ότι και για τον νομό μας θα είναι πολύτιμη η ενίσχυση με τα νέα ασθενοφόρα, υπενθυμίζοντας πάντως ότι η εξυπηρέτηση του κοινού δε υπόκειται σε γεωγραφικά σύνορα, αφού ακολουθείται ένα σύστημα αλληλοσυνδρομής μεταξύ των γειτονικών νομών, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των περιστατικών που ανακύπτουν. «Τα ασθενοφόρα δεν τα χρησιμοποιούμε με βάση τα γεωγραφικά σύνορα», σημείωσε, «αλλά όπου υπάρχει ανάγκη, εκεί κινείται ο στόλος». «Έχουμε έναν συντονισμό άριστο στο συντονιστικό κέντρο της Θράκης, που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη», συνέχισε, «και παρακολουθεί τα πάντα, που αφορούν στους τρεις νομούς της περιοχής. Το ίδιο αντίστοιχα συμβαίνει και στην υπόλοιπη Περιφέρεια, όπου το συντονιστικό κέντρο της Καβάλας παρακολουθεί και την Καβάλα και τη Δράμα, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή παρουσία των ασθενοφόρων εκεί που χρειάζεται». 

«Τα χρόνια περιστατικά, όπως σε όλον τον κόσμο, μπαίνουν σε διαδικασία διαλογής και φυσικά αναμένουν»

Η κ. Παπαναστασίου εμφανίστηκε ικανοποιημένη ως προς την αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος, αφού όσον αφορά στα επείγοντα περιστατικά δεν έχει προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην ανταπόκριση των ασθενοφόρων. «Εκεί που ο κόσμος πολλές φορές προβληματίζεται και παραπονιέται είναι στη διεκπεραίωση χρονίων περιστατικών», παρατήρησε. «Τα χρόνια περιστατικά μπαίνουν σε μία διαδικασία διαλογής από την υπηρεσία μας», εξήγησε, «προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε πάντα τις κατηγορίες, που ο νόμος ορίζει, και ό,τι περισσότερο μπορούμε πέραν αυτών. Υπάρχουν οι διακομιδές που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, στις οποίες προσπαθούμε να είμαστε υπερσυνεπείς με βάση τις δυνάμεις που έχουμε, υπάρχουν οι διακομιδές μεταξύ των νοσοκομείων, που επίσης έχουν κάποιο σχετικά επείγοντα χαρακτήρα και επίσης έχουν προτεραιότητα, ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία περιστατικών, τα προγραμματισμένα να πάνε στο γιατρό για επανεξέταση ή να φύγουν από το νοσοκομείο με εξιτήριο. Τα τελευταία, όπως σε όλον τον κόσμο, μπαίνουν σε διαδικασία διαλογής και φυσικά αναμένουν.  Υπάρχουν άνθρωποι, που δεν έχουν παιδεία να αντιληφθούν ότι το ασθενοφόρο είναι ένα όπλο, που πρέπει να το χρησιμοποιεί κανείς όταν έχει ανάγκη. Προς αυτήν την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του κοινού για να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι είναι εγκληματικό σε βάρος των συμπολιτών του ή και του ιδίου να καλεί το ασθενοφόρο, όταν δεν έχει λεφτά να καλέσει ταξί». 

«Το ασθενοφόρο θα πρέπει να καλείται όταν πραγματικά υπάρχει επείγον περιστατικό»

Κλείνοντας αυτήν την αναφορά της, η κ. Παπαναστασίου απηύθυνε έκκληση στο κοινό να επιδεικνύει υπομονή και υπευθυνότητα, όταν παρουσιάζεται ανάγκη συνδρομής ασθενοφόρου. «Το ασθενοφόρο θα πρέπει να καλείται όταν πραγματικά υπάρχει επείγον περιστατικό», σημείωσε, «και τότε να δίνεται ο χαρακτήρας του επείγοντος, όχι πλασματικά». «Επίσης θα πρέπει να επιδεικνύεται υπομονή για τα χρόνια περιστατικά», συνέχισε, « γιατί όλα διεκπεραιώνονται, αλλά στο χρόνο τους. Λέει κάποιος, για παράδειγμα, ότι μου έδωσε εξιτήριο ο γιατρός το πρωί και είναι βράδυ  και ακόμα δεν με πήγατε… Ναι, μπορεί να μη σας πάμε ούτε μέχρι το βράδυ, μπορεί να συμβεί να πάμε το εξιτήριο και την επόμενη μέρα το πρωί, εφόσον υπάρχουν επείγοντα περιστατικά, τα οποία διεκπεραιώνονται και καλύπτουν τις δυνατότητες του νομού». 

«Πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις  μεγάλου αριθμού διασωστών, κάτι που θα αλλάξει το προφίλ όλης της αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών»

Τέλος, ο παράγοντας προσωπικό και συγκεκριμένα η ανεπάρκειά του την τρέχουσα περίοδο είναι αυτός που περιορίζει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης από τον υπάρχοντα στόλο των ασθενοφόρων στην περιοχή μας. «Το προσωπικό δεν είναι ποτέ αρκετό», παρατήρησε η κ. Παπαναστασίου, «αυτό όμως είναι κάτι, για το οποίο δεν χαράσσουμε εμείς την πολιτική, την χαράσσει το Υπουργείο Υγείας». «Όσο πιο πολλοί διασώστες και όσο πιο πολλά τα ασθενοφόρα, με στρατηγικό σχεδιασμό απλωμένα σε όλον τον νομό, τόσο καλύτερο το επίπεδο», σχολίασε. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα», εξήγησε, «η δυνατότητά μας είναι για 2 ασθενοφόρα κάθε 8ωρο μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, από όπου αντιμετωπίζονται όλα τα συμβάντα του νομού». «Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν ασθενοφόρα σε διάφορα σημεία κάθε νομού», συνέχισε, «προκειμένου να έχουμε άμεση πρόσβαση στο επείγον περιστατικό με τους διασώστες μας, οι όποιοι είναι ικανοί υπάλληλοι και δίνουν τον εαυτό τους καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό για τους δείκτες της υγείας να υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα στο νομό, ώστε ο ορεινός όγκος να έχει άμεση πρόσβαση, όπως και η περιοχή της θάλασσας όπου πηγαίνει ο κόσμος. Αλλά αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός αυτός χωρίς προσλήψεις δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις  μεγάλου αριθμού διασωστών, κάτι που θα αλλάξει οπωσδήποτε το προφίλ όλης της αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών. Αλλά αυτό δε συμβαίνει μόνο στην περιοχή μας, είναι οριζόντιο για ολόκληρη την Ελλάδα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.