49 νεες πρωτοτυπες επιχειρηματικες προτασεις των φοιτητων του τμηματος Οικονομικων Επιστημων του ΔΠΘ

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά οι τελειόφοιτοι του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ στα πλαίσια του μαθήματος Επιχειρηματικότητα Ι, εκπόνησαν πρωτότυπα επιχειρηματικά σχέδια που διακρίνονται για την καινοτομία τους. Για δεύτερη δε συνεχόμενη χρονιά οι επιχειρηματικές αυτές ιδέες παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό, χθες το μεσημέρι στο αίθριο έξω από το αμφιθέατρο του 4ου έτους του τμήματος, υπό τη μορφή posters και διαφημίσεων, εκ των οποίων οι τρεις καλύτερες θα βραβευτούν ως είθισται απο την Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης Α.Ε.

 

Για πρώτη φορά φέτος σύμφωνα με τον κ. Περικλή Γκόγκα, Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος και διδάσκοντα του μαθήματος της Επιχειρηματικότητας, αναμένεται να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης των σχεδίων αυτών και επομένως η υλοποίησή τους στα πλαίσια ενος Ευρωπαϊκού προγράμματος.

 

Η ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή των φοιτητών του τμήματος συνεχίστηκε και φέτος καθώς σχηματίστηκαν συνολικά 49 ομάδες και προέκυψαν 49 διαφορετικές επιχειρηματικές προτάσεις που αφορούν σ’ ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων.

 

Οι φετινές ιδέες μεταξύ άλλων εμπεριείχαν τη δημιουργία των «καφτακίων» που αποτελούν το ακριβώς αντίθετο από τα παραδοσιακά παγάκια αλλά και μία εφαρμογή για κινητά που εμφανίζει τη σειρά προτεραιότητας σε τράπεζες έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει τις δουλειές του και να καταφέρνει να επανέρχεται εγκαίρως στο κατάστημα για την εξυπηρέτησή του.

 

Οι ιδέες είναι των ίδιων των φοιτητών που με τη συμμετοχή των επιβλεπόντων καθηγητών του μαθήματος κ.κ.Γκόγκα, Χρυσαφίδου και Ματθαίου καταλήγουν στη δημιουργία εμπορικά επιτυχών προϊόντων.

 

Μάλιστα στην πάροδο των χρόνων όπως επεσήμανε και ο κ.Γκόγκας πολλές από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του μαθήματος βρήκαν και πρακτική εφαρμογή στην αγορά εργασίας, όπως η ιδέα ενός τζάκετ που συνδέεται στη μηχανή και βγάζει τα σήματα αλλαγής πορείας πάνω του έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτο από μακριά ή η ιδέα της πτυσσόμενης γόβας που έγινε viral.

 

Μερικοί από τους φοιτητές που συμμετείχαν στο εν λόγω μάθημα και κατήρτησαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια μίλησαν στον «ΠτΘ» και παρουσίασαν τις ιδέες τους.

 

Γιώργος Πέρος – Θανάσης Καβουρτζικλής: Προτείνουν τη δημιουργία του πρώτου ιχθυοτροφείου σολομού στη χώρα στοχεύοντας την αγορά της Ιαπωνίας

 

Οι κ.κ. Γιώργος Πέρος και Θανάσης Καβουρτζικλής, πρότειναν τη δημιουργία ενός ιχθυοτροφείου σολομού στην Ελλάδα, που θα εξάγονται στην αγορά της Ιαπωνίας φρέσκοι, μια αγορά στην οποία όπως είπαν η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές πολύ καλές.

 

Το καινοτόμο της ιδέας σύμφωνα με τους ίδιους πέραν της παραγωγής σολομού στην χώρα μας αφορά στην φρεσκάδα του προϊόντος, αφού προβλέπεται η μεταφορά των ψαριών ζωντανά, με αεροπλάνο σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ με νερό και συνθήκες οξυγόνου και ph, όμοιες με το φυσικό περιβάλλον του ψαριού.

 

«Θέλαμε κάτι που να είναι κάτι εφικτό και κερδοφόρο» δήλωσαν οι δύο φοιτητές υπογραμμίζοντας πως πρόκειται μεν για μία ακριβή επένδυση, η οποία όμως «μπορεί να αποδώσει πολλά και να αποσβεστεί το ποσό αυτό σύντομα».

 

Πασχάλης Κάσσας – Θανάσης Τσόρης –Νίκος Λούκας- Μπάμπης Ζαπαντούλης –Κώστας Βούλγαρης: Το www.fooderasmus.gr έρχεται να προσφέρει ένα πιάτο σπιτικό φαϊ σε κάθε φοιτητή

 

Τον παλμό της εποχής και συγκεκριμένα τα προβλήματα της φοιτητικής κοινότητας της χώρας άκουσαν πέντε ακόμη φοιτητές οι οποίοι δημιούργησαν μία ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας ουσιαστικά οι συμμετέχοντες φοιτητές εξασφαλίζουν ένα πιάτο από το σπιτικό φαγητό της μαμάς.

 

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Πασχάλης Κάσσας, Θανάσης Τσόρης, Νίκος Λούκας, Μπάμπης Ζαπαντούλης και Κώστας Βούλγαρης δημιούργησαν την εταιρεία “HAWAI 5-0” η οποία λάνσαρε στην αγορά το site www.fooderasmus.gr.

 

Όπως εξήγησαν μιλώντας στον «ΠτΘ», η βασική ιδέα βασίζεται στην «ανταλλαγή» φοιτητών μέσω των μητέρων τους. Συγκεκριμένα οι συμβεβλημένοι φοιτητές και γονείς θα απολαμβάνουν τα οφέλη του σπιτικού φαγητού προσφέροντας τη δυνατότητα ουσιαστικά σε μία μητέρα να μαγειρεύει για έναν φοιτητή και αντίστοιχα να πράτει μία άλλη μητέρα για το δικό της παιδί της.

Η ανάγκη αυτή σύμφωνα με τους προαναφερθέντες φοιτητές προέκυψε από την ανάγκη για ένα σπιτικό πιάτο φαί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε πανελλήνιο επίπεδο οι φοιτητές της χώρας σε ό,τι αφορά τη σίτιση. ‘Οπως άλλωστε επεσήμαναν οι δημιουργοί του «η σίτιση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα των φοιτητών εξού και το γεγονός ότι η ιδέα μας μπορεί να ενσωματωθεί πολύ εύκολα στην καθημερινότητα κάθε φοιτητή».

 

Όπως έκαναν γνωστό η ιδέα βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μητέρων των συμβεβλημένων φοιτητών, οι οποίες βέβαια θα επωφελούνται από τους κάποιους χορηγούς, τοπικών μάρκετ ή αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες στο τέλος κάθε εβδομάδας θα βγάζουν κάποιες ειδικές προσφορές για να γεμίζουν το καλάθι τους και να επωφελούνται και οι ίδιες. Και αυτό αποτελεί ένα κίνητρο παραπάνω όπως υποστήριξαν καθώς «ουσιαστικά από το φαγητό που θα φτιάχνει κάθε ημέρα για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, θα προσφέρει απλά ένα πιάτο φαί στον φοιτητή με τον οποίο έχει γίνει η συννενόηση μέσω της ιστοσελίδας».

 

Τέλος, μέσω της ιστοσελίδας αυτής, θα μπορούν είτε οι μητέρες είτε οι φοιτητές να βρίσκουν κάποιες εύκολες συνταγές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.