43 νεοι απο 6 χωρες ερχονται στην Κομοτηνη και εμπνεονται απο την παραδοση

Άρτεμις Τσολάκη: «Στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε παραδοσιακές μεθόδους, αλλά και να καινοτομήσουμε λίγο»

Η κυκλική οικονομία αποτελεί βασικό στοιχείο της παράδοσης και αυτό το γεγονός από μόνο του καθιστά χρήσιμη την μελέτη πρακτικών του παρελθόντος, προκειμένου να εξελιχθούν οι υπάρχουσες και ενδεχομένως να δημιουργηθούν και νέες, εξίσου χρήσιμες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΟΙΝΣΕΠ Eco Active από τις 12 έως και 19 Ιουνίου 2023 υλοποιεί το Πρόγραμμα Erasmus KA153-You Mobility of youth workers, με τίτλο “Sustainability through Innovating traditional methods”-Αειφορία μέσα από την παράδοση. O λόγος για ένα πρόγραμμα, του οποίου βασικός στόχος είναι να προσελκύσει νέους ηλικίας 18 – 30 ετών, από έξι διαφορετικές χώρες στην περιοχή της Θράκης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια πρώτη επαφή με την παράδοση μας και να μοιραστούν στοιχεία και πρακτικές της δικής τους κουλτούρας.

Η κ. Άρτεμις Τσολάκη, υπεύθυνη του έργου φιλοξενήθηκε στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή και μας ενημέρωσε για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο πρόγραμμα. Ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν η κ. Τσολάκη, ανέφερε ότι συμμετέχοντες ηλικίας 18-30 από τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κροατία μέσα από δραστηριότητες, πρόκειται να έρθουν σε επαφή με την παραδοσιακή τεχνική της καλαθοπλεκτικής των Ρομά και θα κληθούν με ανακυκλώσιμα υλικά να δημιουργήσουν χρηστικά αντικείμενα.

Πειραματισμός με νέα υλικά

Η ίδια εξήγησε ότι η καλαθοπλεκτική των Ρομά συνιστά τεχνική κυκλικής οικονομίας, δεδομένου ότι γίνεται με τη χρήση ανακυκλώσιμων και βιώσιμων υλικών, χωρίς να ρυπαίνεται έτσι το περιβάλλον και να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα. Ερωτηθείσα δε ως προς το αντικείμενο του προγράμματος δήλωσε ότι «στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε παραδοσιακές μεθόδους, αλλά να καινοτομήσουμε λίγο, προσπαθώντας να πειραματιστούμε με νέα υλικά, όπως οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά μπουκάλια. Υλικά που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού και μέσω της την τεχνικής και της πλέξης, να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια αντικείμενα, χρήσιμα για την καθημερινότητα μας».

Οι λεγόμενοι youth workers, πρόκειται να ενταχθούν σε μια εκπαιδευτική διαδικασία, που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν τεχνικές του παρελθόντος, επιδιώκοντας να τις αναπροσαρμόσουν στα σημερινά δεδομένα. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έχουν στη διάθεση τους, οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν καλές πρακτικές, ούτως ώστε να έρθουν κοντά στην παράδοση, να ανταλλάξουν ιδέες και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στοιχεία της δικής τους κουλτούρας και πολιτισμού. Έτσι, εξασκώντας τη δημιουργικότητα τους, έχουν ταυτόχρονα την ευκαιρία να αποκομίσουν εφόδια, καθώς και να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους ικανότητες, ώστε να εξοικειωθούν με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προωθούν και να διαδίδουν τις ιδέες τους μέσω του διαδικτύου, οργανώνοντας εκθέσεις και προσκαλώντας το ενδιαφερόμενο κοινό.

Μια δράση για τις παραδοσιακές τεχνικές, με τουριστικό πρόσημο

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ως δράση, έκτος από τον περιβαλλοντικό και παραδοσιακό της χαρακτήρα, έχει και τουριστικό πρόσημο, καθώς όπως δήλωσε μεταξύ άλλων και η κ. Τσολάκη «το να δώσουμε σε νέους ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θράκη, είναι κάτι το οποίο είναι εξίσου σημαντικό παράλληλα και με τις δράσεις σχετικά με τις παλιές τεχνικές και την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, στο διάστημα 12 έως 19 Ιουνίου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, η Θράκη μετατρέπεται σε πόλο έλξης για 43 άτομα από τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κροατία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.