4 Ιουλιου ξεκινουν οι αιτησεις για τις δωρεαν θεσεις στους Παιδικους Σταθμους

Τα τελικά αποτελέσματα των ωφελούμενων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Αύγουστο

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, αναφορικά με το νέο σύστημα υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής».
 
Ήδη έγινε η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τις Δομές να δηλώσουν τις θέσεις που κατ’ αρχήν θέλουν να διαθέσουν, ενώ στις 4 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τους γονείς να κάνουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Τα τελικά αποτελέσματα ωφελούμενων γονέων θα εκδοθούν από την ΕΕΤΑΑ την 1η Αυγούστου.
 
Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ έχει ανασχεδιαστεί, έτσι ώστε σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, να διασφαλίσει ότι όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το «κατώφλι» της φτώχειας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher), όλα τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία θα λάβουν την σχετική ενίσχυση, θα αυξηθούν οι δυνατότητες επιλογής των γονέων ως προς τους παιδικούς σταθμούς, θα διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός ενισχυόμενων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα ν’ αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα.
 
Να υπενθυμίσουμε πως οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους, ενώ η αξία τοποθέτησης (voucher) δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.

200 εκ. ευρώ ετησίως ζητά η ΚΕΔΕ

Να σημειωθεί ότι φέτος έχουν μεν διασφαλιστεί 175 εκ.ευρώ, όπως και πέρυσι, αλλά θα μειωθεί το ποσό του voucher κατά 5%, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. ευρώ σε 82 εκατ. ευρώ.
 
Με επιστολή της όμως η ΚΕΔΕ ζητά τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ για όλη την προγραμματική περίοδο ως το 2020, μαζί με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» 2016-2017» τουλάχιστον στα 200 εκ. ευρώ ετησίως.
 
«Η διασφάλιση της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ και η στήριξη των εργαζόμενων οικογενειών στη δύσκολη καθημερινότητά τους, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ και το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, σε επιστολή που απέστειλε τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.
 
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «σε μία εποχή που την Ελλάδα μαστίζει η υπογεννητικότητα, οφείλουμε να ενισχύουμε με όλα τα μέσα τις δομές φύλαξης παιδιών και όχι να αφαιρούμε πόρους που προορίζονται για τη στήριξη των οικογενειών. Επιβάλλεται να ενισχύσουμε όλες τις δημοτικές δομές και τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές, καθώς λειτουργούν με βασικό στόχο να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.