33 νεα μελη ΔΕΠ μετα απο 4 χρονια αποκτα το Δημοκριτειο Πανεπιστημιο Θρακης

Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να μην αποτελεί είδηση ότι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διορίστηκαν 33 νέα μέλη ΔΕΠ, για να εξυπηρετήσουν τις διδακτικές ανάγκες στα 18 τμήματά του. Αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι οι τελευταίοι σχετικοί διορισμοί είχαν γίνει το έτος 2010, εύλογα διαπιστώνει ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αποκτά ιδιαίτερη αξία για τη διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά και για σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι αρκετά τμήματα του Δημοκριτείου, εξαιτίας ελλείψεων διδακτικού προσωπικού, λειτουργούν οριακά τα τελευταία χρόνια και χάρη στην υπερπροσπάθεια του υπάρχοντος δυναμικού. Τα 33 νέα μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων τα 28 έχουν ήδη ορκιστεί, ενώ τα υπόλοιπα είναι αβέβαιο αν θα προσέλθουν, διότι κάποιοι έχουν αναζητήσει τις τύχες τους στο εξωτερικό, δεν αποτελούν φυσικά το αντίδοτο στα προβλήματα που ταλανίζουν το Ίδρυμα από την έλλειψη προσωπικού, αλλά θα δώσουν κάποιες πρόσκαιρες λύσεις, για να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στα τμήματα. Το Δημοκρίτειο άλλωστε κατέχει την αρνητική πρωτιά μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων ως προς τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, που έχουν εκλεγεί αλλά αναμένουν το διορισμό τους, ενώ σε σύγκριση με τα διεθνή στάνταρς, αλλά και με αυτά που θέτει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, διαθέτει μόλις 1/3 των προβλεπόμενων μεγεθών σε διδακτικό προσωπικό.

285 διοικητικοί υπάλληλοι για 4 πόλεις και 8 σημεία

Της ίδιας περίπου έκτασης είναι και η υποστελέχωση σε διοικητικό προσωπικό, που αν και το ίδιο το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι για τις υφιστάμενες ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον 500 άτομα, αυτή τη στιγμή στο Δημοκρίτειο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόλις 285. Μάλιστα στο Πανεπιστήμιο της Θράκης υπάρχει η κρίσιμη ιδιαιτερότητα, ότι τα τμήματά του λειτουργούν σε 4 πόλεις και σε 8 διαφορετικά σημεία. Αυτή η ιδιαιτερότητα πολλαπλασιάζει τις ανάγκες και καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κάλυψή τους με το υπάρχον ήδη περιορισμένο διοικητικό προσωπικό. Παρότι η διοίκηση, στη βάση του ρητού «πενία τέχνας κατεργάζεται», καταφεύγει σε διάφορες «αλχημείες», χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους υπαλλήλους σε περισσότερες από μία θέσεις, η κάλυψη των συνολικών αναγκών μετά βίας επιτυγχάνεται.

Μικρό αποθεματικό και νέα περικοπή 15% το 2014

Ως προς τα οικονομικά δεδομένα του Ιδρύματος, τα στοιχεία δεν εμπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία, αφού με δυσκολία «έκλεισε» το 2013 ενώ με ζοφερές προοπτικές ξεκίνησε και το 2014. Συγκεκριμένα, από τη χρονιά που μας πέρασε, μετά από περιπέτειες και μια «σφιχτή» διαχείριση, το Δημοκρίτειο κατάφερε να διατηρήσει ένα αποθεματικό μικρότερο από 1 εκατ. ευρώ. Κι αυτό στην ουσία χαρακτηρίζεται «λογιστικό» πλεόνασμα, για το λόγο ότι η διάθεσή του για την κάλυψη αναγκών προϋποθέτει την εξασφάλιση έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά το 2014, αυτό επιφυλάσσει μια νέα δυσάρεστη έκπληξη για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, επομένως και για το Δημοκρίτειο, που είναι η περικοπή στις κρατικές επιχορηγήσεις σε ύψος 15% σε σύγκριση με πέρυσι.

Κωνσταντίνος Ρέμελης «Ίσως είμαστε τα πειραματόζωα, που «μιθριδατικά» επιχειρείται να δοκιμαστεί πόσο αντέχει το σύστημα»

«Τα βγάζουμε πέρα, αλλά δυστυχώς με έναν τρόπο που ουδόλως μας ικανοποιεί», ήταν το σχόλιο του Πρύτανη, κ. Κωνσταντίνου Ρέμελη, ο οποίος εξήγησε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ξεχάσουμε βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, για να ανταπεξέλθουμε στις απολύτως βασικές και ανελαστικές υποχρεώσεις του». «Ίσως είμαστε τα πειραματόζωα, που «μιθριδατικά», δηλαδή με πολύ μικρή δόση δηλητηρίου κάθε φορά, επιχειρείται να δοκιμαστεί πόσο αντέχει το σύστημα», επισήμανε.

Πέραν των προσδοκιών τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σε 16 τμήματα

Κι αν τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Δημοκρίτειο συνεχίζει να αντιστέκεται στις αντιξοότητες των καιρών και τα αισιόδοξα μηνύματα δεν απουσιάζουν. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι 16 από τις 18 αξιολογήσεις των τμημάτων του και τα αποτελέσματα αυτών, όπως διαπίστωσε ο κ. Ρέμελης, ήταν εξαιρετικά και πέραν των αναμενόμενων προσδοκιών. Σημειώνεται ότι για τις αξιολογήσεις των 2 εναπομεινάντων τμημάτων, της Νομικής και του Παρευξεινίων, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπόδειξη αξιολογητών από την αρμόδια αρχή.

 

2 διατμηματικά και 7 διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα

Ένα δεύτερο στοιχείο, που προκαλεί αισιοδοξία, είναι ότι παρά τις δυσκολίες στο Δημοκρίτειο «τρέχει» φέτος 28 μεταπτυχιακά προγράμματα, 19 εκ των οποίων τμηματικά, 2 διατμηματικά και 7 διαπανεπιστημιακά. Αναλυτικά, τα 28 Μ.Π.Σ. κατανέμονται σε 15 τμήματα ως εξής: Πολιτικών Μηχανικών 3, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 1, Μηχανικών Περιβάλλοντος 2, Νομικής 2, ΤΕΦΑΑ 1, Ελληνικής Φιλολογίας 1, Οικονομικών Επιστημών 1, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών 1, Ιατρικής 9, Δασολογίας 1, Αγροτικής Ανάπτυξης 1, Κοινωνικής Διοικησης και Πολιτικής Επιστήμης 2, Παιδαγωγικό 1, Μοριακής Βιολογίας 1 και Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία 1.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.