3000 ευρω για να αναβιωσει «Η χαρα της Δουκινιως»

Χρηματοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής προς το Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις 5 Νοεμβρίου

Τη στήριξη με 3000 ευρώ της αναβίωσης του μοναδικού παραδοσιακού χοροθεάτρου που αφορά στην Θράκη, το έργο «Η χαρά της Δουκινιώς» που είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 1940 στην Κομοτηνή, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης.
 
Το κείμενο της ηθογραφίας είχε αποδοθεί στο γλωσσικό ιδίωμα των παλαιοτέρων Κομοτηναίων, με αρωγούς τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής κ.Σοφοκλή Κομνηνό και τον Κομοτηναίο εκπαιδευτικό κ.Κώστα Αγγελίδη, γραμματέα τότε της Κοινότητας Αγιάσματος.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ο Σύλλογος αποφάσισε εβδομήντα έξι χρόνια μετά να προσεγγίσει το έργο, με την ίδια μεγαλοπρέπεια που πρωτοπαρουσιάστηκε, για αυτό και ομάδες του Συλλόγου εργάζονται εδώ και μήνες πυρετωδώς επάνω στο έργο.
 
Η παραγωγή, που θα ανέβει αρχικά στην Κομοτηνή και στη συνέχεια σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 10.000 ευρώ, ενώ για τις ανάγκες του έργου κατασκευάστηκε, όπως είχε γίνει και το 1940, ένα σκηνικό πλατείας χωριού, μήκους 25 και ύψους 3 μέτρων.

Το έργο είναι δυνατόν να ανέβει μόνο σε δύο αίθουσες, λόγω μεγέθους σκηνής, το Μέγαρο μουσικής Κομοτηνής και την αίθουσα του κεντρικού αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης, ενώ επί σκηνής θα βρίσκονται περίπου 120 άτομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.