25 Νοεμβριου: Διεθνης Ημερα για την Εξαλειψη της Βιας κατα των Γυναικων

Το μήνυμα του Παραρτήματος Αλεξανδρούπολης της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας

Το δικό της μήνυμα με αφορμή την επικείμενη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου στέλνει το παράρτημα Αλεξανδρούπολης της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Η βία κατά των γυναικών «είναι η πιο βάρβαρη και η πιο διαδεδομένη μορφή συστηματικής διάκρισης και ανισότητας που συνεχίζουν να βιώνουν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το παράρτημα για να υπογραμμίσει πως «η στόχευση της ευρύτερης κοινωνίας πρέπει να είναι η καταπολέμηση εκείνων των κυρίαρχων αντιλήψεων για τον ανδρισμό και την αντρική ταυτότητα, που διαιωνίζουν τον κύκλο της βίας κατά των γυναικών». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Ίσως αναρωτιέσαι γιατί να σου συμβαίνει αυτό, να αμφιβάλλεις για την αξία σου και να πιστεύεις ότι μάλλον κάτι εσύ κάνεις λάθος. Μπορεί να νιώθεις πως αξίζεις το βάσανο και ίσως να σου είναι πια τόσο ανησυχητικά οικείο, ώστε μία ενδεχόμενη αλλαγή να σε τρομάζει περισσότερο. Νιώθεις αβεβαιότητα για το μέλλον και ο τρόμος σε παραλύει. Αρχίζεις να βλέπεις τον εαυτό σου όπως «εκείνος» σε περιγράφει, δηλαδή άχρηστη, άσχημη, ηλίθια και ανεπιθύμητη.
 
Οι κακοποιημένες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια, εφόσον η απειλή της ίδιας της ζωής τους μέσα από τον φόβο και την χειραγώγηση, ακόμη και στις χώρες που τις στηρίζουν με νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης να παραμένουν στο σκοτάδι…
 
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική, βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας της, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια, είτε στην ιδιωτική ζωή.
 
Είναι η πιο βάρβαρη και η πιο διαδεδομένη μορφή συστηματικής διάκρισης και ανισότητας που συνεχίζουν να βιώνουν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή,
 
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στην κουλτούρα, στην εθνικότητα, στη γλώσσα, στη θρησκεία, στο χρώμα στη κοινωνικο-οικονομική τάξη..
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ώστε να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις.
 
Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
 
Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση είναι έγγαμες.
 
Η στόχευση της ευρύτερης κοινωνίας πρέπει να είναι η καταπολέμηση εκείνων των κυρίαρχων αντιλήψεων για τον ανδρισμό και την αντρική ταυτότητα, που διαιωνίζουν τον κύκλο της βίας κατά των γυναικών, που αποτελεί αναμφίβολα και το πιο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμα, μέσο για την καταπολέμησή της.
 

Σπάσε τη σιωπή.
Στείλε το μήνυμα μηδενική ανοχή
στη βία.
Λύση υπάρχει!
Πάρε την απόφαση-Ζήτα βοήθεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.