22 Μαρτιου: Παγκοσμια Ημερα για το Νερο

«Η επάρκεια γλυκού νερού τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι αυτονόητη» - Το μήνυμα της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
 
Φέτος, ο ΟΗΕ επιδιώκει να επικεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο θέμα: «Νερό και απασχόληση», έχοντας ως στόχο να επισημανθούν οι τρόποι με τους οποίους το νερό μπορεί να δημιουργήσει αμειβόμενες και αξιοπρεπείς θέσεις απασχόλησης και να συμβάλει σε μια πιο πράσινη οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. Η δύναμη του νερού μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Οι μισοί εργαζόμενοι, σ’ όλο τον πλανήτη, εργάζονται σε δουλειές που με κάποιο τρόπο σχετίζονται με το νερό και γι’ αυτό, καλύτερο νερό σημαίνει καλύτερες δουλειές.
 
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για το νερό επισημαίνει πως:
 
«Δυστυχώς, το νερό, που είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη, με αποτέλεσμα:
• Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
• 50 χώρες από τις 188, θ’ αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λειψυδρίας και σε πολλές περιοχές θα ξεκινήσει και η λεγόμενη ερημοποίηση.
• 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
• 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
• 400 εκατομμύρια παιδιά (σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου), στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν. Σύμφωνα με τα πρόσφατα μάλιστα στοιχεία της UNISEF, περίπου 1.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με το επισφαλές πόσιμο νερό, την ανεπαρκή αποχέτευση ή τις κακές συνθήκες υγιεινής
• 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
• 300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην χώρα μας, δυστυχώς, εξακολουθούμε ν’ αντιμετωπίζουμε λανθασμένα τα θέματα-προβλήματα του νερού, με επιχειρούμενες εκτροπές ποταμών, αποξηράνσεις υγροτόπων και σπατάλη των αποθεμάτων γλυκού νερού. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε (πολίτες και κυβέρνηση), ότι η επάρκεια γλυκού νερού τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι αυτονόητη, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε την επιδείνωση των σημερινών προβλημάτων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.