11 μνηστηρες για τον Ελληνοβουλγαρικο Αγωγο Αεριου

Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται η επίσημη πρόσκληση υποβολής προσφοράς στους υποψηφίους που θα προχωρήσουν μετά τη πρώτη φάση

11 εταιρείες και κοινοπραξίες υπέβαλλαν την προηγούμενη εβδομάδα εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB.
 
Το έργο του ελληνο-βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού, το οποίο διαχειρίζεται η κοινοπραξία ICGB AD, αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).
 
Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverseflow).
 
Η λίστα των ενδιαφερομένων έχει ως εξής:
 
1. S.P.S. P/C SAIPEM SPA
2. Consortium COBRA – CYMI – SOCAR     
3. FERNAS CONSTRUCTION COMPANY INCORPORATED
4. JV SicilsaldoS.p.A. – NuovaGhizzoniS.p.A – Intrakat
5. DZZD “IGB-2018”
6. SICIM S.p.A.
7. Consortium MAX STREICHER – TERNA/ICGB       
8. Consortium Spiecapag Trace IGB 2018    
9. J&P AVAX SA
10 Joint Venture CPP – AKTOR
11. Consortium “PROMETEI – GEO”   
 
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης υπολογίζεται στα 145 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με την προθεσμία για την ολοκλήρωση της σύμβασης να ορίζεται στους 18 μήνες από την έναρξη της.
 
Η επιλογή του εργολήπτη πραγματοποιείται μέσω μιας διαδικασίας περιορισμού σε δύο φάσεις σύμφωνα με τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων – προεπιλογή, ακολουθούμενη από έλεγχο, αξιολόγηση και κατάταξη των προσφορών.
 
Η επιλογή αυτής της διαδικασίας προτιμάται λόγω του περίπλοκου αντικειμένου της δημόσιας σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μεγάλου τεχνικού έργου για τη μεταφορά αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και αντιστρόφως.
 
Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι προσφορές υποβάλλονται μόνο από τους συμμετέχοντες που προσκαλούνται στη δεύτερη φάση, γεγονός που μειώνει σημαντικά το διοικητικό βάρος.
 
Μετά το δημόσιο άνοιγμα των υποβαλλόμενων αιτήσεων συμμετοχής η κοινοπραξία κινεί τη φάση προεπιλογής, η οποία αποβλέπει στην εκτίμηση και τον καθορισμό των δυνατοτήτων των υποψηφίων. Αυτή η φάση αναμένεται να λήξει στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και η ICGB θα εκδώσει επίσημη πρόσκληση υποβολής προσφοράς στους υποψηφίους με την απαιτούμενη οικονομική και τεχνική ικανότητα για την υλοποίηση του αντικειμένου της δημόσιας σύμβασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις.
 
«Η εκκίνηση αυτού του βασικού σταδίου της διαδικασίας διασφαλίζει την κατασκευή των γραμμών διασύνδεσης», δήλωσε η κ. Teodora Georgieva, Εκτελεστική Διευθύντρια του ICGB από τη βουλγαρική πλευρά, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως το υψηλό ενδιαφέρον για την προσφορά αποδεικνύει ότι η ICGB κατάφερε να εγγυηθεί δημόσιους, διαφανείς και ανταγωνιστικούς όρους συμμετοχής. «Οι επιχειρήσεις που έχουν δείξει ενδιαφέρον είναι γνωστές και με αποδεδειγμένη εμπειρία και είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να διαχειριστούν την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Καραγιανάκος, Εκτελεστικός Διευθυντής της ICGB από την ελληνική πλευρά.
 
Μαζί με την επιλογή του προμηθευτή αγωγών και του μηχανικού του ιδιοκτήτη, η ανάθεση της κατασκευής είναι το τελικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου IGB. Η διασύνδεση με την Ελλάδα έχει καίρια σημασία για την εξασφάλιση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην περιοχή και για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσω αυτής, η Βουλγαρία και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, στους υφιστάμενους και μελλοντικούς τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου και σε άλλες πηγές αερίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.