24 Αυγουστου 2002: Ο ξενιος Διας δεν μενει πια εδω

Εγκαταστάσεις Λαθρομεταναστών στη Βέννα 

Τρία μέλη Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των λαθρομεταναστών στη Βέννα επικεντρώνοντας σε όσους θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Η παρουσία τους στο χώρο παρά λίγο  θα συνέπιπτε με την ένστολη διαμαρτυρία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων και Συνοριακών Αστυνομικών Ροδόπης, η οποία τελικά ανεστάλη κατόπιν της συνάντησης των διοικητικών συμβουλίων με το Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Παπαδοπούλου που άνοιξε τον δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων.

Η Οάφα είναι Ιρακινή, βρίσκεται δύο μήνες και 10 ημέρες στις εγκαταστάσεις που προορίζονται να φιλοξενούν τους λαθρομετανάστες στην Βέννα και κάθεται στα σκαλιά της αποθήκης με τα δύο της παιδιά την Ιπέκ και τον Αχμέτ ενώ ο Αλή και ο Ουμίτ είναι μέσα στην αποθήκη . Δείχνει συμβιβασμένη με τις συνθήκες , σχολιάζει μόνο ότι η κόρη της είχε πυρετό το προηγούμενο βράδυ και την ανησυχούν τα προβλήματα των ασθενειών . Η Οάφα έχει φύγει από το Ιράκ λόγω  διαφορετικής ιδεολογίας με το καθεστώς του Σαντάμ και αγνοεί την τύχη του συζύγου της που είναι επίσης εκτός χώρας .

Στο καθόλου γραφικό περιβάλον του σταθμού της Βέννας η κατάσταση χειροτερεύει από το σμήνος των κουνουπιών, τα οποία κάποιοι υποσχέθηκαν να τα εξολοθρεύσουν, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Παίζαμε σφαλίαρες μεταξύ μας ποιος θα σκοτώσει τα περισσότερα κουνούπια , είναι ένα από τα σχόλια γίνονται. Τα πράγματα σοβαρεύουν στη θέα των σωλήνων που «κολυμπούν» σε βοθρολύματα. Η υπερχείλιση είναι ένα οικείο φαινόμενο και απόλυτα δικαιολογημένο από την παρουσία περίπου 830 ατόμων στις αποθήκες. Οι πληροφορίες μεταφέρουν ότι από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η κατασκευή μιας μεγάλης τάφρου όπου θα συγκεντρώνονται τα λύματα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπερχείλισης . Οι εγκαταστάσεις της Βέννας έχουν έκταση 1.000τ.μ. και εκεί διαμένουν σε έξι χώρους τα 800 και πλέον άτομα.  Σε κάθε χώρο υπάρχουν δύο τουαλέτες και μία ντουζιέρα

Συμβουλές από τον ΟΗΕ

Το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκαν το χώρο τρία μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και συγκεκριμένα ένας Έλληνας δικηγόρος μια υπεύθυνη προστασίας προσφύγων και ένας Ολλανδός. Οι τρείς επισκέπτες που ασχολήθηκαν με όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο και είναι πολιτικοί πρόσφυγες και εξήγησαν στους εδώ αρμόδιους το πώς μπορούν να διακρίνουν αν πρόκειται για οικονομικούς η για πολιτικούς πρόσφυγες. Οι τρείς του Ο.Η.Ε. συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη κ. Άρη Παπαδόπουλο, τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης , κ. Σιδέρη Δολαπτσόγλου  και τον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή κ. Γιώργο  Ανδραβίζο.

Η υγιεινή και η καθαριότητα κυριαρχεί στις συζητήσεις, για ευνόητους λόγους αν αναλογιστεί κάποιος το σκηνικοό και το ότι σε κάθε θάλαμο διαβίουν 130-140 άτομα για περισσότερο από δύο μήνες και καταναλώνουν τις αναγκαίες ποσότητες νερού. Όσο για τα λύματα που δείχνουν να προέρχονται από υπερχείλιση υπάρχει μια ακόμη εξήγηση που επιβαρύνει τις συνθήκες. Το έδαφος είναι χαμηλό, τα νερά έρχονται από το ποτάμι και λόγω της διαμόρφωσης του υπεδάφους που αναβλύζει το νερό.

Ακούγοντας πολλά γύρω  από τις τεχνικές εργασίες που επιχειρούνται, συναντήσαμε δύο μηχανήματα που σκορπούν χώμα για να διαμορφωθεί ο χώρος και να είναι εφικτή η πρόσβαση αυτοκινήτων που προμηθεύουν τρόφιμα και απαραίτητο υλικό. Στα «σπιτάκια» του τρόμου στη Βέννα και στον γύρω χώρο , μαζί με τους λαθρομετανάστες συνυπάρχουν αστυνομικοί και συνοριοφύλακες που μεταμορφώθηκαν για την ανάγκες σε φύλακες των φιλοξενουμένων. Αυτονόητα  δεν διαθέτουν γραφεία όσο για τις τουαλέτες  καταφεύγουν στη μητέρα φύση .

Ο ευάερος και ευήλιος χαρακτήρας των γραφείων τους μπορεί να αντιμετωπίζεται προς στιγμήν με πικρό χιούμορ, στην άφιξη όμως του φθινοπώρου και του χειμώνα θα εγκαταλειφθεί και η παραμικρή αίσθηση του κωμικού.

Οι 800 της Βέννας διανύουν τον τρίτο μήνα παραμονής τους στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση του τριμήνου ο καθένας από αυτούς θα λάβει υπηρεσιακό σημείωμα, προσωπικό, για να αποχωρήσει μόνος του από την Ελλάδα σε διάστημα ενός μηνός. Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν. Η συμπεριφορά τους είναι ήπια και δεν έχει προκύψει κάποια προστριβή με τους φύλακες τους όπως μεταφέρεται στο ΠτΘ.

Τα άσχημα νέα είναι ότι ο γιατρός που έρχεται από τις Σάπες δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα προβλήματα.Τα καλά νέα είναι ότι κάποιοι Φαρμακοποιοί προσφέρουν φάρμακα και υλικό που ζητούν οι αστυνομικοί και οι συνοριοφύλακες. Στην εκπαίδευσή τους δεν περιλαμβάνεται η κατάρτιση πάνω σε ιατρικά θέματα, αλλά αναγκάζονται να λειτουργούν με την ιδιότητα του γιατρού η του Νοσοκόμου . Χορηγούν  αναλγητικά , αντιπυρετικά και κάποια απλά φάρμακα, διότι ουδείς εμφανίζεται που να φέρει την ιατρική ευθύνη για την κατάστασή τους.

Αναβλήθηκε η κινητοποίηση των Αστυνομικών Υπαλλήλων

Ο δίαυλος επικοινωνίας που άνοιξε ανάμεσα στο Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και των περιφερειάρχη κ. Άρη Παπαδόπουλο και η δρομολόγηση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους ήταν ο λόγος που αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής  ένστολη διαμαρτυρία τους , ομού με την Ένωση Συνοριοφυλάκων. Ο πρόεδρος της  Ένωσης κ. Τσαβδαρτζής βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Βέννας ανέπτυξε τα προβλήματα των συνθηκών εργασίας αστυνομικών και συνοριοφυλάκων, δίνοντας έμφαση στις συνθήκες υγιεινής. «Για την υγιεινή των λαθρομεταναστών, ο περιφερειάρχης μετέφερε ότι αναμένουν τη συνεργασία του προϊσταμένου του ΠεΣΥ  ώστε να βρεθεί  λύση την ερχόμενη εβδομάδα, είτε μέσα από το νοσοκομείο, είτε μέσα από σύμβαση με ιδιώτη γιατρό.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης ήταν σε εκκρεμότητα το αν θα συνέχιζε ο ίδιος εργολάβος το έργο και δεσμεύτηκε, αν συνεχίσει, να βελτιωθεί το γρηγορότερο η κατάσταση. Από ό,τι  γνωρίζουμε θα συνεχίσει .

Με όλες αυτές τις εγγυήσεις από την πλευρά της περιφέρειας τα συμβούλια της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και Συνοριοφυλάκων κατέληξαν στην προσωρινή αναστολή της σημερινής κινητοποίησης.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό να κυκλοφορούν ελεύθεροι εκτός των αποθηκών οι 800 φιλοξενούμενοι, γιατί δεν υπάρχει περίφραξη, ούτε βέβαια αύλειος  χώρος. «Αυτά τα άτομα φιλοξενούνται μέχρι να απελαθούν. Εμείς όμως  ήμασταν  ανέτοιμοι ως περιφέρεια . Το καλό είναι ότι πλέον σύνορα του Έβρου υπάρχει ένας περιορισμός στην είσοδό τους».

Ν. Καραδημούλας: «Ζητάμε προληπτική ιατρική για όλους»

Ο κ. Νίκος Καραδημούλας είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Αστυνομικών Ροδόπης και αντιμετωπίζει με τους συναδέλφους του το μείζον ζήτημα της μετατροπής τους από συνοριοφύλακες σε φύλακες «Μας απασχόλησε σε επίπεδο ΑΜ-Θ και το έχουμε θέσει υπόψιν των αρμοδίων. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι μια κατάσταση που εξελίχτηκε πολύ γρήγορα και όλοι  πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου . Ο ρόλος μας, σαφώς, δεν είναι να φυλάτουμε αποθήκες. Εδώ και δύο μήνες υφιστάμεθα ως εργαζόμενοι μια κατάσταση η οποία δεν προάγει τον επαγγελματισμό, δεν διασφαλίζει την σωματική ακεραιότητα και την υγεία μας και επιπλέον προσβάλει την αξιοπρέπεια μας. Ενημερώνουμε, εδώ και ένα δίμηνο, προς πάσα κατεύθυνση για τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο και εισπράττουμε απραγματοποίητα θα». Ο κ. Καραδημούλας επανέρχεται στο θέμα της υγιεινής των λαθρομεταναστών : «Ζητήσαμε εξ αρχής προληπτική ιατρική για όλους. Όλοι αυτοί, ως γνωστόν, προέρχονται από χώρες όπου οι υποδομές υγείας είναι από ανεπαρκείς ως ανύπαρκτες . θέλαμε να γίνει μια εξέταση σε όλους, σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς φέρει μολυσματική ασθένεια. Αυτή η έκκληση για εξετάσεις έχει γίνει προς όλους και επώνυμα». Η δικαιολογία που τους προβάλουν για την πρόληψη που δεν λαμβάνεται είναι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. « Για ανθρωπιστικούς λόγους κάνουμε και δουλειές που δεν είναι στην αρμοδιότητα μας. Έχουμε κάνει αναφορά στον κύριο περιφερειάρχη  ότι κάνουμε το νοσοκόμο, αποφασίζουμε αν χρειάζεται να μεταφερθεί κάποιος στο νοσοκομείο. Ζητήσαμε να υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρή βάση».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.