Εμφαση στις νεες οικογενειες ως μοχλο για την ανασχεση του Δημογραφικου απο τη Σοφια Ζαχαρακη

27 δάνεια μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» στην Κομοτηνή, με την προοπτική να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2024

Με την Οργανωτική Επιτροπή της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας συναντήθηκε στην Κομοτηνή η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Την Κομοτηνή επισκέφτηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις για τα θέματα του Υπουργείου της, τόσο όσο αφορά το Δημογραφικό, όσο και τη μέριμνα, αλλά και το σχέδιο δράσης και εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ανακήρυξής της ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2024.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το παράρτημα του ΟΠΕΚΑ της Κομοτηνής όπου συζήτησε με εκπροσώπους των εργαζομένων για τη διαδικασία ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρέστη στην κοπή της πίτας του και μίλησε στους ωφελούμενούς αλλά και στους εργαζόμενους.

Το απόγευμα συναντήθηκε με το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας Κομοτηνής και επισκέφτηκε το κέντρο νεολαίας του Δήμου Κομοτηνής «exagono». Σε σύσκεψη με την Οργανωτική Επιτροπή της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας συζητήθηκε το σχέδιο δράσης και εκδηλώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συναντήθηκε επίσης και με τον παραολυμπιονίκη και φυσίατρο Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, επικεφαλής του συλλόγου «Περπατώ» και μίλησε μεταξύ άλλων για θέματα προσβασιμότητας, αποκατάστασης και ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, ενώ συμμετείχε και σε εκδήλωση των AHEPANS Κομοτηνής.

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το Δημογραφικό

Όσο αφορά το Δημογραφικό, η κ. Ζαχαράκη σε δηλώσεις της τόνισε πως έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τα υπουργεία, ενώ είχαν συναντήσεις και με την επιστημονική κοινότητα, γιατρούς, μαίες και μαιευτές, θέλοντας να πάρουν την άποψη των ανθρώπων που  έρχονται  σε επαφή με τις  νέες οικογένειες,  τις νέες μητέρες, για να τους μεταφέρουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που έχουν στους προγεννητικούς ελέγχους, και το κομμάτι της υποβοηθούμενης παραγωγής.

Με την διαπίστωση ότι πλέον οι γυναίκες και στη χώρα μας κάνουν παιδιά όλο και μεγαλύτερες, αυτό σημαίνει πως έχουμε και λιγότερα παιδιά, κάτι που επηρεάζει και τη χώρα. «Σε αυτά τα συμπεράσματα εμείς δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, κι ο ίδιος ο  πρωθυπουργός έχει δώσει  με την ίδρυση αυτού του υπουργείου  το έναυσμα για μία  θα έλεγα πανελλαδική  εκστρατεία» σημείωσε, και οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι η εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, το θέμα των αδειών, με την κ. Ζαχαράκη να θυμίζει πως πρόσφατα προχώρησε η παράταση της άδειας μητρότητας και στις γυναίκες αγρότισσες και στις αυτοαπασχολούμενες, η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σημαντικό μέρος της προσπάθειας είναι το θέμα του brain gain, της επιστροφής όσο  γίνεται περισσότερων ανθρώπων που  έφυγαν τα δύσκολα  χρόνια της κρίσης, αλλά και το θέμα της τοπική και περιφερειακής ανάπτυξης. «Δεν υπάρχει αντιμετώπιση δημογραφικού  χωρίς  να κοιτάξεις τις τοπικές  ανάγκες και αυτή τη στιγμή η Ανατολική Μακεδονία  και  Θράκη  δεν μπορεί  να είναι  απλά πεδίο  εφαρμογής οριζόντιων μέτρων,  χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα από τα ζητήματα που τους απασχολεί είναι και το στεγαστικό, το οποίο είναι καίριο  ζήτημα σε πάρα πολλές περιοχές, για το οποίο ήδη τρέχουν προγράμματα 2,2  δισ. ευρώ μέσα  από το πρόγραμμα της επιδότησης των δόσεων δανείου, με το πρόγραμμα «Σπίτι  μου». Ήδη έχουν εκταμιευτεί δάνεια για 27 νέες οικογένειες στην Κομοτηνή, και ελπίζουν πως θα φτάσουν στον αριθμό που έχει ήδη εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Ένα άλλος άξονας είναι η καθημερινότητα της οικογένειας, όπου δίνουν βάρος στο πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς, ώστε να νοιώθει κάθε οικογένεια  ότι δεν  είναι μόνη  σε αυτή τη διαδικασία.

Επίσης θέλουν να δώσουν έμφαση και στην μακροχρόνια φροντίδα, μιας και με ένα πληθυσμό που γηράσκει, είναι σημαντικό να ασχοληθούν με τα στοιχεία της υγιούς και ενεργού γήρανσης.

Επέκταση του Προσωπικού Βοηθού σε όλη τη χώρα μέχρι το 2025

Ειδική μνεία έκανε στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά και ήδη έχουν ξεκινήσει οι αξιολογήσεις από Περιφέρειες, για την άμεση επέκταση του, ενώ στόχος είναι μετά το 2025 να έχουμε οριζόντια εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτού προς το τέλος του ’24, θα τρέχει το πιλοτικό πρόγραμμα  με πλήρη χρηματοδότηση μέχρι τότε, και  μετά θα πηγαίνει μέσω των  ΠΕΠ, δηλαδή  μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων,  έτσι  ώστε κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη, να έχει τον προσωπικό του  βοηθό» σημείωσε.

Τόνισε παρ’ όλα αυτά πως ήδη από την πιλοτική εφαρμογή έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες σε εύρεση  προσωπικών  βοηθών, γιατί οι αριθμοί πολλές φορές είναι λιγότεροι από  τις ανάγκες, αν και ενέκριναν περισσότερες αιτήσεις από αυτές που είχαν αρχικά εξαγγείλει.

«Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Εργασίας, ουσιαστικά το κληρονομήσαμε εμείς,  και αντί  για 1.000  άτομα σε όλη την Ελλάδα  κληρώσαμε  1.250. Όπου  λοιπόν βρίσκουμε περιθώριο  δημοσιονομικό,  θα  ερχόμαστε πίσω  έτσι ώστε να ενισχύσουμε το πρόγραμμα» σημείωσε.

Σημαντική ανακήρυξη της Κομοτηνής ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας

Ειδικά για την Κομοτηνή, η κ. Ζαχαράκη ανέδειξε την ανάγκη δυναμικής σύνδεσης των νέων ανθρώπων με τον τόπο τους, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο θεσμός της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

Σημειώνεται πως η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024 είναι μία νέα πρωτοβουλία θεσμοθέτησης τιμητικού τίτλου που απονέμεται σε ένα δήμο της χώρας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκηση.

«Η Κομοτηνή είναι η πρωτεύουσα των νέων και μας δίνεται μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε με τους νέους και τις νέες της περιοχής απόψεις και ιδέες, να μιλήσουμε για τα προβλήματα τους και τους προβληματισμούς που τους εμποδίζουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.