4 Σεπτεμβριου 2013: Ξεκινα το «ενεργειακο λιφτινγκ»στις φοιτητικες εστιες

Έως 40% εξοικονόμηση ενέργειας, με βελτίωση των συνθηκών διαμονής

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά από την ανέγερση τους τα 5 κτίρια φοιτητικών εστιών  της Κομοτηνής ετοιμάζονται να αποκτήσουν νέο πρόσωπο αφενός πιο φιλόξενο για τους 700 περίπου φοιτητές που φιλοξενούν πιο φιλικό αφετέρου προς το περιβάλλον, αλλά και προς τα ταμεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης . Με χρηματοδότηση , που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, το έργο «Ενεργειακή αποδοτικότητα σε κοινωνικές  κατοικίες της Μεσογείου / ELIH-MED του προγράμματος διακρατικής εδαφικής συνεργασίας MED υπόσχεται στις φοιτητικές εστίες ολικό λίφτινγκ εξωτερικά και εσωτερικά με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών. Το συγκεκριμένο έργο που παρουσιάσαμε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου μετά από μικρή καθυστέρηση, αλλά αφού έχει αποκτήσει ανάδοχο, πρόκειται εκτελεστεί από τα μέσα του τρέχοντος μηνός με  χρονοδιάγραμμα 4 μηνών. Οι παρεμβάσεις τις οποίες περιλαμβάνει είναι οι εξής: παρεμβάσεις  στο κέλυφος των κτηρίων (προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης προσθήκη ηλιακών συλλεκτών για ζεστό νερό χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων, αντικατάσταση φθαρμένων κουφομάτων κλπ. Λόγω  της χρονικής σύμπτωσης με την εξεταστική περίοδο των φοιτητών οι παραπάνω παρεμβάσεις θα εκτελεστούν με προτεραιότητα στο εξωτερικό των κτηρίων , ενώ τους επόμενους μήνες θα καταβληθεί προσπάθεια σύμφωνα με τους ιθύοντες ώστε η ενόχληση των οικοτροφών να περιοριστεί κατά τον δυνατόν στο ελάχιστο.

Χθες με αφορμή την τεχνική συνάντηση εκπροσώπων των εταίρων του Προγράμματος  MED από τα τρία συναφή υποέργα που περιλαμβάνει, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου όχι μόνο να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη των επικείμενων παρεμβάσεων  στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής, αλλά και να σταλθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς, ότι στη νέα εποχή της τεχνολογίας και της αναζήτησης αειφόρων προοπτικών ανάπτυξης, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων αποτελεί μέγιστη αναγκαιότητα.

Η περιπέτεια μετά από την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Εκ μέρους της περιφέρειας που συμμετέχει στο πρόγραμμά μαζί με το Δ.Π.Θ κε το κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, τις διαστάσεις του συγκεκριμένου θέματος ανέλυσε ο εκτελεστικός γραμματέας κ. Κώστας Κατσιμίγας επισημαίνοντας πως η Ελλάδα από τις 7 Μεσογειακές  χώρες – εταίρους είναι η πιο ευνοημένη χώρα δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στην περιπέτεια που πέρασε η ελληνική συμμετοχή με κίνδυνο να απωλέσει τα σημαντικά οφέλη που υπόσχεται η ELIH-MED. Η περιπέτεια ξεκίνησε μετά από την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που αρχικά είχε οριστεί δικαιούχος υλοποίησης του προγράμματος με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση 110 εργατικών κατοικιών σε Κομοτηνή και Καβάλα. Αφού ο ΟΕΚ καταργήθηκε και απορροφήθηκε από τον ΟΑΕΔ, η διοίκηση του Τελευταίου αρνήθηκε κατηγορηματικά λόγω της τεχνικής αδυναμίας να εκτελέσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κώστας Κατσιμίγας «Κινδύνεψε το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα και να εκτεθεί η χώρα μας»

«Κινδύνεψε το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα και να εκτεθεί η χώρα μας» εξήγησε ο κ. Κατσιμίγας «και τότε κινητοποιηθήκαμε, έγινε μια ουσιαστική παρέμβαση από τους Έλληνες του εταίρους προγράμματος, κινητοποιήσαμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης , το οποίο πολύ ευχαρίστως δέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα αντιλαμβανόμενο προφανώς την αξία του, και αποφασίστηκε να μεταφερθεί από τις εργατικές κατοικίες της Κομοτηνής και της Καβάλας στις φοιτητικές εστίες της  Κομοτηνής». «Πλέον θα έχουμε κατοικίες φοιτητών οι οποίες ς θα είναι από διαβίωσης πολύ πιο ευχάριστες ως προς τις κλιματολογικές συνθήκες», υπογράμμισε κλείνοντας την αναφορά του «ενώ ταυτόχρονα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο θα εξοικονομήσει ενέργεια και δαπάνη της τάξεως του 35-40%

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι έχουμε μπεί στην διαδικασία επαναχρησιμοποίησης κελυφών, περισσότερο από την οικοδόμηση νέων οικοδομημάτων»

Πέραν όμως του συγκεκριμένου οφέλους, εκεί που αξίζει να σταθεί κανείς ιδιαίτερα για τους καιρούς που διανύουμε είναι η σημειολογία και το μήνυμα αυτής της ευτυχούς κατάληξης σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίγα . «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η χώρα μας καθυστερημένα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε, «έχει μπει στην διαδικασία επαναχρησιμοποίησης κελυφών περισσότερο από την οικοδόμηση νέων οικοδομημάτων». « Μπαίνουμε δηλαδή στην φάση όπου χρησιμοποιούμε το κτηριακό απόθεμα το οποίο έχουμε, συνέχισε, « κάτι που επιβάλλεται από τις αρχές της αειφορίας, διότι ένα κτήριο για να χτιστεί έχει ήδη καταναλώσει κάποια ενέργεια. Όταν το κτίριο κατεδαφιστεί, αυτή η ενέργεια η πηγαίνει στα σκουπίδια . Όταν όμως αυτό το κτίριο ξαναχρησιμοποιηθεί με βελτιώσεις, αυτό είναι μια οικολογική προσέγγιση . Ωστόσο το κτήριο αυτό πρέπει να ανταποκριθεί στις καινούριες ανάγκες και στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει γνωστό για να φανούν τα οφέλη και να παροτρυνθούν οι πολίτες , ώστε να προχωρήσουν είτε με δικούς τους πόρους σε μια ανακαίνιση του ακινήτου τους, είτε να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τα σχετικά προγράμματα , τα οποία τρέχουν αυτή την στιγμή όπως το «Εξοικονομώ κατ οίκον» κ.α. κλείνοντας, ο κ. Κατσιμίγας απέδωσε τα εύσημα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στο γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας  που ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις απαιτήσεις του «αγώνα δρόμου», ο οποίος ξεκίνησε μετά από κατάργηση του ΟΕΚ.

Παντελής Μπότσαρης  «Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη για εμάς παρά να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια»

Εκ μέρους του Δημοκριτείου, το λόγο πήρε ο κύριο Παντελής Μπότσαρης αντιπρύτανης Επενδύσεων και Προγραμματισμού Υποδομών. «Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου αυτή τη στιγμή διότι κάποια ατυχής συγκυρία μας έφερε στο να μπούμε σε αυτό το έργο στο παραπέντε», υπογράμμισε. «Με τη δυναμική την οποία διαθέτει το πανεπιστήμιο, το επιστημονικό προσωπικό και την τεχνική υποστήριξη και τις υπηρεσίες του», συνέχισε, «μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την πρόκληση. Σε χρόνο ρεκόρ έχουμε εργολάβο και ξεκινούμε τις εργασίες. Αυτό ήταν μια τιτάνια προσπάθεια, την οποία καταβάλαμε αναλογιζόμενοι ότι διαφορετικά θα ήταν μια σημαντικότατη απώλεια για την περιφέρεια και για τον τόπο μας. Επίσης ήταν μια χρυσή ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο, σε πολύ δύσκολους καιρούς, να εξευρεθούν πόροι, ούτως ώστε να κάνουμε έργα τα οποία προγραμματίζουμε στην επόμενη τετραετία αλλά αμφιβάλουμε πολύ αν τα αντίστοιχα λεφτά θα μπορέσουν να ποτέ να εισρεύσουν στα ταμεία μας. Αρά δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη για εμάς παρά να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια».

«Οι παρεμβάσεις θα είναι ένα «ζωντανό εργαστήριο» για τους φοιτητές»

Κλείνοντας ο κ. Μπότσαρης επισήμανε ότι η διαδικασία εκτέλεσης των παρεμβάσεων  θα λειτουργήσει και ως ένα «ζωντανό  εργαστήριο» για τους φοιτητές τους Πανεπιστημίου. «Για πάρα πολλές σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα για την πολυτεχνική»  σημείωσε , «μέσα από τα συστήματα και τις αναβαθμίσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν οι φοιτητές μας θα βλέπουν στην πράξη την επέμβαση και τα αποτελέσματα της».

Σπύρος Αρσενίου

«Από τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας –ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής μας έχουμε να προσδοκούμε μόνο θετικά αποτελέσματα»

Τέλος, ο κ. Σπύρος Αρσενίου, προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας  αρχικά αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο τη εξεύρεσης αντίστοιχων πόρων από ευρωπαϊκές πηγές και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι με την τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή μεταξύ των εταίρων των συναφών έργων του MED  «δημιουργείται ένα δίκτυο και ζυμώνεται μια υπερπρόταση όπως το κάναμε αντίστοιχα με την διάβρωση των ακτών και κεφαλαιοποιήθηκε μέσω ενός έργου που ξεκινάει σε λίγες ημέρες». «Έχει σημασία» προσέθεσε, «όλα αυτά τα έργα που έχουν μια συνάφεια να δίνουν την ευκαιρία σε φορείς με αναπτυξιακό χαρακτήρα και σε ερευνητικά ιδρύματα να υποβάλλουν τέτοιες προτάσεις μελλοντικά, για να μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο γεωγραφικά της Περιφέρειας και ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής μας» κατέληξε , έχουμε να προσδοκούμε μόνο θετικά αποτελέσματα».

Σημειώνεται πως μετά από την τεχνική συνάντηση που έλαβε χώρα στην αίθουσα της περιφέρειας , οι συμμετέχοντες μετέβησαν στις εγκαταστάσεις των φοιτητικών εστιών της Πανεπιστημιούπολης, όπου τους περιγράφηκαν τα προβλήματα και ο χαρακτήρας των παρεμβάσεων, που σχεδιάζεται να γίνουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.