25 Οκτωβριου 2012: Εκ νεου ζωη στη στεγη του Δικτυου Γυναικειων Συνεταιρισμων Α.Μ-Θ

  • Δίνοντας το σήμα του τόπου ανοίγει στους επισκέπτες τους
  • Μια προσπάθεια των γυναικών του Δικτύου και της Αγγέλας Γιαννακίδου

Ζωή ξαναπαίρνει ο χώρος που δημιουργήθηκε στην Ορεινή Ροδόπη από το Δίκτυο Γυναικείων Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης . Όπως είναι γνωστό η δημιουργία του στηρίχθηκε σε μια ιδέα την οποία είχε η πρώην Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα, η οποία και συνέστησε αυτό το Δίκτυο , γιατί θεωρούσε ότι η ιδέα συνεργασίας των Ελληνίδων παραγωγών είναι κορυφαία και είναι μια απάντηση στην κρίση. Με ενέργειες της μάλιστα το δίκτυο άνοιξε πρατήριο στο οποίο ο επισκέπτης και διερχόμενος από την Θράκη θα μπορούσε να προμηθεύεται τα προϊόντα που παρήγαγαν οι γυναίκες. Αυτή η στέγη παραδοσιακών προϊόντων με την πάροδο του χρόνου αφέθηκε στην τύχη της. Ευχάριστη εξέλιξη όμως αποτελεί η εκ νέου λειτουργία της μια προσπάθεια που περνά από την διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης κ. Αγγελική Γιαννακίδου που μαζί με τις γυναίκες επιχειρούν και πάλι να ξαναγίνει μια καινούργια αρχή. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Ένας χώρος που λειτουργούσε ως πρατήριο παίρνει ζωή και είναι ανοιχτός στον επισκέπτη που θα πηγαίνει εκεί και θα γεύεται όχι μόνο τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τις γεύσεις της.

Η μόνη απάντησε σε αυτά που ζούμε είναι η δουλειά και η δημιουργία

Την άποψη ότι θα έπρεπε να ξαναλειτουργήσει ο χώρος του Δικτύου εξέφρασε μιλώντας στον Παρατηρητή της Θράκης» η διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης κ. Αγγέλα Γιαννακίδου «για να αλλάξει η τροπή, η απαισιοδοξία η αποθάρρυνση των γυναικών, ότι ο χώρος ο οποίος έγινε με τόσο μεράκι, έφθινε και σχεδόν έκλεισε. Δεν μπορούσαν ούτε υπάλληλο να πληρώνουν ούτε τίποτα. Επειδή πιστεύω ότι η μόνη απάντηση σε όλη αυτή την συνθήκη είναι δουλειά, δημιουργία, ανασκουμπώθηκα και τις ενθάρρυνα ότι θα το φτιάξουμε δίνοντας του ταυτότητα και θα επαναλειτουργήσει. Είναι η αλήθεια ότι  ο χώρος έγινε πολύ ωραίος και να είναι καλά η κ. Κόκλα που είχε αυτή την ιδέα, με την έννοια του να βρει το χώρο να μπορέσει να τον πάρει η περιφέρεια και να τον δώσει στις γυναίκες. Όλα αυτά τα γραφειοκρατικά δείχνουν πόσο δύσκολο ήταν για να γίνει ένα πράγμα το οποίο φαίνεται απλό όμως λόγω της γραφειοκρατίας ήταν τεράστιο. Αυτή την εποχή το Δίκτυο δεν μπορούσε να μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Σε μια συνάντηση που είχαμε με τις γυναίκες με αφορμή ένα πρόγραμμα LEDOS που τις έχει εντάξει η περιφέρεια και στο οποίο μετέχουν δύο συνεταιρισμοί από την ορεινή Ροδόπη, πομακικοί, από την Κοτύλη και τις Σάτρες, από τα Κοκκινώγεια Δράμας και από τον Πέπλο του Έβρου- αργότερα πιστεύω και εύχομαι και είναι σίγουρο ότι θα μπουν και άλλοι ,- πρότεινα αφού είδα την αποθάρρυνση  να το φτιάξω και αν τους αρέσει να το λειτουργήσουν».

Πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο για την περιοχή γιατί όπως σημειώνει η κ. Γιαννακίδου «δεν ήθελα με τίποτε να περνάμε όλοι εμείς που κατοικούσαμε στην Θράκη από εκεί, όπου ξοδέψαμε λεφτά, Και η περιφέρεια αλλά τα χρήματα είναι δικά μας , και να το βλέπουμε και να λέμε, « τι κάναμε έκλεισε και αυτό». Αυτός είναι ένας λόγος που εμένα με κινητοποιεί πάρα πολύ. Έχουμε τη δύναμη και πρέπει να ανατρέψουμε την κατάσταση στο βαθμό και στο επίπεδο ο καθένας που μπορεί».

Οι γυναικες μπόλιασαν αυτό που ξέρουν να κάνουν με τις ανάγκες της σημερινής αγοράς

Στον Καιρό όμως της οικονομικής κρίσης μέγιστο θέμα είναι ότι ο χώρος θα προσφέρει εισόδημα στις γυναίκες. « όλα αυτά που κάνουν οι γυναίκες είναι πολύ ωραία. Οι τεχνικές που κατέχουν μπορεί να φέρουν πολύ μεγάλο εισόδημα, αρκεί να δούμε πως μπορούν να διευρύνουν το αγοραστικό κοινό. Είναι εξαιρετικά αυτά που κάνουν τα κορίτσια από την Κοτύλη και  από τις Σάτρες ως τεχνική. Τα περισσότερα προορίζονται για ένα ελαφρύ τουρισμό η στη δική τους κοινότητα. Επειδή σίγουρα θα αυξήσουν το εισόδημα τους, το λένε και οι ίδιες με τα δείγματα που αρχίσαμε και κάνουμε, ότι κάνοντας πράγματα που ανταποκρίνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, αισθητικά με πιο σύγχρονες απαιτήσεις, χωρίς να αλλάξει η αισθητική, σίγουρα θα έχουν ένα πολύ καλύτερο εισόδημα. Ήδη το βλέπουν. Και εκείνο που μου έκανε πολύ εντύπωση είναι ότι αγάπησαν το χώρο πολύ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι, όχι μόνο κάναμε καλή δουλεία, αλλά ότι έδειξαν περισσότερη εμπιστοσύνη στις προτάσεις που τους έκανα ώστε να μπολιάσουν αυτό που ξέρουν να με την ανάγκη της σημερινής αγοράς, γιατί κάποια από αυτά που κάνουν, μπορεί ο άλλος να το πάρει από το κινέζικο ένα ευρώ αλλά σε αυτές θα δώσει πέντε ευρώ, γιατί θα πρέπει να έχει την ταυτότητα του τόπου του».

Οι χώροι πρέπει να εκπέμπουν από παντού ένα σήμα για τον τόπο

ο χώρος μεταποιήθηκε, αναμορφώθηκε, έγινε πολύ ωραίος και βγάζει αυτό που εκπροσωπούν οι γυναίκες την υλικότητα της περιοχής μας. Ρίγανες καλάθια, υφάσματα παλιά, τον διακοσμούν και δίνουν την εικόνα αναβίωσης ενός παραδοσιακού αρχοντικού. «Αυτοί οι χώροι θα πρέπει να εκπέμπουν από παντού ένα σήμα για τον τόπο. Δεν μπορείς να βάλεις μια εγγλέζικη γκρίζα κουρτίνα. Πρέπει να βάλεις κουρτίνες φτιαγμένες από ρίγανη για παράδειγμα. Κάτι τέτοια που είναι απλά, όχι με την έννοια του να το κάνεις κάτι απλώς και μόνο για την διαφορετικότητα αλλά να βγάζεις αυτό μέσα από το οποίο στο χώρο να εγγράφεται ο τόπος για να μπορέσει να τραβήξει τον επισκέπτη, αναφέρει η κ. Γιαννακίδου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποφεύγουμε αυτό που λέγεται παράδοση να το κάνουμε φολκλόρ. Το θέμα έχει να κάνει με αυτόν που το κάνει και  εκφράζεται μέσα από τα αντικείμενα και πως θα τα στήσει. Αυτό δεν είναι καθόλου φολκλόρ είναι όμως ο τόπος».

Αλλαγή στη λειτουργία του χώρου

Ο χώρος δεν άλλαξε μόνο εσωτερικά αλλά αλλαγές προβλέπονται και στην λειτουργία του. «Ο χώρος δεν μπορούσε να λειτουργήσει πληρώνοντας έναν υπάλληλο. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο μπροστινοί χώροι διατίθενται για καφέ και τσάι και μπορεί κάποιος να πιεί τσάι από το βουνό. Η Ναϊμέ που το δουλεύει είναι από το Συνεταιρισμό και θα προωθεί και τα προϊόντα των γυναικών. Ίσως ήταν ο καλύτερος συνδυασμός και η καλύτερη λύση για αυτό, γιατί το πούλμαν μπορεί να μεταφέρει επισκέπτες που θα πιούν ένα καφέ η ένα τσάι της περιοχής, θα δουν τα προϊόντα αλλά θα ακούσουν και ωραία μουσική. Φροντίζουμε να γράψουμε και ωραίες  μουσικές. Μέχρι την άνοιξη έχω ήδη προτείνει αλλαγές στον εξωτερικό χώρο στη Ναϊμέ και πιστεύω ότι θα το φροντίσει. Ο χώρος είναι το σταυροδρόμι επάνω και πρέπει να γίνει must.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.