20 Οκτωβριου 2004: Πρασινο φως στην αναπλαση του ιστορικου εμπορικου κεντρο

  • Η Κομοτηνή σχεδιάζει το μέλλον μέσα από το προσωπικό συμφέρον 
  • Όλοι έμεινα σχεδόν ικανοποιημένοι
  • Ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου

Το θέμα της ανάπλασης του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής συζητήθηκε επί μακρόν λόγω και της παρουσίας των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της πόλης. Η διευθύντρια της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου , Ζωή Κοσμίδου ενημέρωσε το σώμα γύρω από την μελέτη του Αρχιτέκτονα Μάνου Αναγνωστίδη και επεσήμανε τις τέσσερις κατηγορίες κτισμάτων που περιλαμβάνει. Ο Κίμων Καλδιριμτζής  χαρακτήρισε την μελέτη ως ένα μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή , ο Στέλιος Σταμπουλίδης πρότεινε να επιδοτηθούν κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του σαγματοποιού η αυτό του πεταλωτή η του γανωματή. Ο Γιώργος Πετρίδης πρότεινε να αφιερώσουν ένα δημοτικό συμβούλιο ειδικά για το θέμα της ανάπλασης του ιστορικού εμπορικού κέντρου. «οι ιδιοκτήτες κτιρίων είχαν την τύχη και την ατυχία να είναι συνιδιοκτήτες κτιρίων που ανήκουν σε όλη την πόλη, στην ιστορία της πόλης». Θεώρησε πιθανό οι προτάσεις της μελέτης να υποστούν τροποποιήσεις από την επεξεργασία της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και αναρωτήθηκε ειδικά για τον συντελεστή δόμησης και την κάλυψη του 100% που προτείνεται «κατά πόσο θα ισχύσει στο τελικό διάταγμα το 100%;»

Ν. Αγγελίδης: «Όχι ένα ιστορικό κέντρο μουσείο» Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης τόνισε εξ΄ αρχής  ότι το ιστορικό κέντρο δεν πάμε να το κάνουμε μουσείο . «όταν  πας να κάνεις κάτι σοβαρό για την πόλη θα πρέπει να έχεις και το θάρρος να θίξεις και κάποιες περιουσίες που αφορούν τον χώρο που εκπροσωπείς. Κίνητρο αποτελεί η ανάπλαση του ιστορικού πολυπολιτισμικού κέντρου, η οποία θα δώσει υπεραξία επιχειρήσεις». Ο κ. Αγγελίδης έκανε λόγο για γόνιμη συνεργασία με την δημοτική αρχή. «Είχαμε από την αρχή τη θέση ότι στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αγορά με τα χαρακτηριστικά της παράδοσης που έχουν τα εκεί καταστήματα, την ομορφιά την πολυπολιτισμικότητα, ένας πόλος ανάπτυξης και , ο οποίος θα μπορεί να δημιουργεί συγκίνηση σε οποιονδήποτε επισκέπτεται την Κομοτηνή και κυρίως σαν ένα ζωντανό κύτταρο με εμπορική κίνηση. Όταν λέμε ανάπλαση του ιστορικού κέντρου εννοούμε να διατηρηθεί η παλιά μορφή της πόλης και να γίνει ένα σημείο όπου θα δραστηριοποιούνται εμπορικά παντός είδους καταστήματα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στα περισσότερα σημεία έχουμε συμφωνήσει με τη δημοτική αρχή. Οι προτάσεις μας έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις αυτής της μελέτης περίπου κατά 90%. Απομένουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο 10%, οι οποίες αφορούν κάποιες ιδιοκτησίες η κάποιες χρήσεις στα συγκεκριμένα θέματα».

Πέτρος Λιανουρίδης: «Κατά 80% προχωρήσαμε σ αυτά που ζητήσαμε»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Πέτρος Λιανουρίδης εξήγησε ότι ο εμπορικός σύλλογος συμμετείχε στην επιτροπή που ασχολήθηκε με τη μελέτη  μαζί με το ΤΕΕ και την τεχνική υπηρεσία του δήμου. «Μπήκαμε στο πνεύμα της αγοράς. Ότι δεν περιλαμβανόταν στη μελέτη του Αναγνωστίδη τα δώσαμε και τα μελέτησε το ΤΕΕ, η Τεχνική Υπηρεσία και ο μελετητής. Κατά 80% προχωρήσαμε σ αυτά που ζητήσαμε. Είναι κάποια θέματα χρήσης και κάποια ποσοστά δόμησης, κάποιες όψεις, στα οποία θέλω να κρατήσω μια απόσταση και περιμένω να δω τι θα προκύψει όταν δούμε την τελευταία απόφαση από την Εφορεία Μνημείων». Διαβεβαίωσε ότι θα συμπαρασταθούν σε ότι χρειαστεί ενώ τόνισε ότι πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς. « Βρισκόμαστε σε μια εμπορική άνοδο γειτόνων και συνόρων, όπως και των όμορων νομών. Η περιοχή που λέγεται εμπορικό κέντρο της Ερμού έχει υποβαθμιστεί όπως και οι παράλληλοι οδοί.

Τα επαγγέλματα αυτής της αγοράς φθίνουν. Θέλουν να αναδειχθούν σαν επαγγελματίες με νέα επαγγέλματα αλλά αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των λόγων τετραγωνικών η της κακής όψης τους καταστήματος τους».

Μ. Αναγνωστιδης: «Η μελέτη είναι αναλυτική»

Ο Μάνος Αναγνωστίδης ανέλαβε να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις επί της μελέτης για τα τενεκιτζίδικα εξήγησε ότι μπορούν να εξωραϊστούν και να εκμοντερνιστούν.  «Δε μπορεί να βεβαιώσει κανείς ότι θα παραμείνουν οι επαγγελματίες. Ο παππούς που είχε φτάσει στα 70 και κάνει σαμάρια, κάποια στιγμή θα εγκαταλήψει το επάγγελμα το οποίο είναι καταδικασμένο να χαθεί. Το θέμα είναι να διατηρήσουμε όχι τη χρήση αλλά και τον επαγγελματία. Κάποιες  χρήσεις  θα χαθούν. Κάποιες άλλες χρήσεις  είναι ανεπιθύμητες, κάποιες τις ευνοούμε και τις αναφέρει η μελέτη. Αυτές αφορούν μικροεργαστήρια και μικροκαταστήματα». Τόνισε ότι η μελέτη είναι αναλυτική δίνει λύσεις στο 99% των προβλημάτων , δεν έχει επομένως κανένα πρόβλημα να περάσει.

Ο κ. Αναγνωστίδης  γνωρίζει την πλειοψηφία των ιδιοκτητών η των ενοικιαστών στις 434 ιδιοκτησίες. «Επί μήνες τριγυρνούσα εκεί μέσα για να μυρίσω, να νιώσω , να καταλάβω τι συμβαίνει. Συζήτησα με τον παπουτσή, με το γανωματή και με τον τενεκετζή για να καταλάβω ποιο είναι το ύφος , η ιστορία του μικροεπαγγελματία που διορθώνει παπούτσια. Έχω λάβει υπόψιν το συντριπτικά μέγιστο ποσοστό των οποιοδήποτε περιπτώσεων θα μπορούσαν να εμφανιστούν, είτε σε μεγέθη οικοπέδων, είτε σε πλάτη οδών, είτε σε ύψη κτηρίων, είτε σε μορφολογικά στοιχεία».

Αναφερόμενος στα όσα του μετεφέρθησαν από το υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Αναγνωστίδης σημείωσε ότι του ζήτησαν να είναι αυστηρός απέναντι στους ιδιοκτήτες « Να κηρύξω όλα τα κτήρια προστατευμένα, τα διατηρητέα και τα συνοδείας και να μη μπορεί να χτίσει κανείς παρά  μόνο να επιδιορθώνει. Αναγκάστηκα να τσακωθώ και τόνισα ότι με ενδιαφέρει να ζωντανέψω την περιοχή. Είναι μια σφύζουσα από ζωή εμπορική περιοχή και οι άνθρωποι θέλουν να προχωρήσουν και να εξελιχθούν».

Ο κ. Αναγνωστίδης σχολίασε και τα κακώς κείμενα της ελληνικής νοοτροπίας, όπως είναι το ίδιο το συμφέρον. «Σε όλα τα ιστορικά κέντρα που έχουν γίνει παγκοσμίως όλοι χάνουν και από κάτι τόσο δα για το κοινό καλό. Τη μελέτη του ιστορικού κέντρου την θεώρησαν σαν ευκαιρία όχι να μη μειωθούν τα μέτρα που θα ωφεληθούν αλλά και να βγάλουν και πολλά περισσότερα από τα όσα δικαιούνται κατά νόμο. Να το εκμεταλλευτούν για προσωπικό τους όφελος.

Κάπου μπήκε ένα φρένο. Η σχετική υποχώρηση έχει να κάνει με το ότι επιτρέπεται σε όλους να χτίσουν το ισόγειο κατά 100% και αυτό τους δίνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, γιατί όλοι  είναι με κλεμμένους τους πίσω χώρους και τις πίσω αυλές».

800 χρόνια εμπορικού κέντρου

Ο κ. Αναγνωστίδης θέλησε να εξηγήσει το πότε διαμορφώθηκε αυτή η αγορά και μίλησε για την ιστορία της πόλης: « Όταν  ήρθε το 1207 ο τσάρος των βουλγάρων, ο Καλογιάννης και ρήμαξε τα πάντα ανάμεσα σε όλα και τη Μοσυνούπολη, οι κάτοικοι της Μοσυνούπολης εγκατέλειψαν την πόλη γιατί έμειναν άστεγοι. Οι περισσότεροι ήρθαν στην Κομοτηνή, αλλά το κάστρο της δεν χωρούσε πολύ κόσμο. Μόνο μια φρουρά, μια εκκλησία και κάτι χάνια. Αναγκάστηκαν επομένως να κατοικήσουν εκτός των τειχών.

Οι περισσότεροι ήταν έμποροι. Η Κομοτηνή ξεκίνησε ως αστική πόλη γιατί όσοι ήταν αγρότες έφυγαν στους Υφαντές το Θρυλόριο, πήγαν στις παρυφές της πόλης και ξανάκαναν τα χτήματα τους. Όσοι έμεινα γύρω από το κάστρο έκαναν μαγαζιά. Επομένως ο αστικός ιστός ξεκινά το 1207. Υπήρχαν βυρσοδεψεία, εργαστήρια , οι επαγγελματίες παρατάχτηκαν  στην όχθη του Μπουκλουτζά και είχαν το καλό τους μέρος  μπροστά και στην πλάτη τους τα σκουπίδια εξ’ου και ονομάστηκε Μπουκλουτζάς, σκουπιδιάρης. Η πρώτη σειρά έγινε δεύτερη η δεύτερη τρίτη και το ιστορικό κέντρο δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Μοσυνούπολη».

Ο Μάνος Αναγνωστίδης επιμένει να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του το ιστορικό κέντρο της πόλης, που μεταφράζεται σε δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους επαγγελματίες. «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε ένα χώρο που είναι δικός τους γιατί τον ζουν 60 χρόνια».

Ζ. Κοσμίδου: «Δε ρυμοτομείται τίποτε»

Η Ζωή Κοσμίδου μίλησε για το ρόλο της ανάπλασης: «Προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, να δώσουμε τις κατευθύνσεις και τα κίνητρα ώστε να ξαναβρεί την ζωντάνια του, καταλήξαμε σε κάποιες κοινές συνισταμένες, οι φορείς το δημοτικό συμβούλιο και ο μελετητής. Καταρχάς δε ρυμοτομείται τίποτα. Επίσης , υπάρχουν βαθμοί προστασίας . ο βαθμός Α αφορά κτίρια για τα οποία γνωμοδοτείται ότι είναι απολύτως διατηρητέα: το ρολόι, το τέμενος της Ερμού, το τέμενος της Γραβιάς και οι δύο όγκοι στην Ερμού Αετοράχης. Η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει 16 κτίσματα που έχουν ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη η αποκρυσταλλώνουν τη φυσιογνωμία της περιοχής και η προστασία αφορά τις όψεις. Τα υπόλοιπα κτίρια χωρίζονται σε άρτια και μη άρτια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.