2 Νοεμβριου 2002: Προβολη του τουριστικου προιοντος στην «Philoxenia 2002»

Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιδιώκει την διεθνή προβολή του τόπου

Η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχει και φέτος στην 18η Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia 2002» που γίνεται στην Θεσσαλονίκη. Τη διοργάνωση για πρώτη φορά φέτος έχει αναλάβει ο νεοσύστατος εκθεσιακός φορέας «Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» , στον οποίο συμμετέχει η περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που στηρίζει με την τεχνογνωσία της όλη την προσπάθεια.

Η έκθεση απευθύνεται σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικά γραφεία, ξενοδόχους, δημοσιογράφους και το κοινό. «Προσπαθούμε να δώσουμε μια καινούργια μορφή στον τουρισμό ακολουθώντας το παγκόσμιο κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο η θάλασσα και ο ήλιος που παρέχεται άφθονα στην Ελλάδα, αλλά επεκτεινόμαστε και στις νέες μορφές όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο χειμερινός τουρισμός, ο ιαματικός, ο αθλητικός ακόμη και ο συνεδριακός», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Γιουφτσιάδης.

Σε ένα περίπτερο 130 τ.μ., που συνεχώς ανανεώνεται προβάλλεται το τουριστικό προϊον της περιοχής μέσω του έντυπου υλικού, ξεχωριστό για κάθε περιοχή, κάθε νομαρχιακό διαμέρισμα, κάθε Δήμο, αλλά και συγχρόνων οπτικοακουστικών συστημάτων. Παράλληλα προβάλλονται και οι επαγγελματίες της περιοχής ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες.

«Σ’ ότι έχει σχέση με το νομό Ροδόπης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους υδροβιότοπους της Βιστωνίδας και της Ισμαρίδας λίμνης που προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων, όσο και των ξένων επισκεπτών, καθώς φιλοξενούν ένα μεγάλο πλήθος διαφορετικών πτηνών. Επίσης δεν ξεχνούμε την προβολή των πεντακάθαρων θαλασσών με την ξεχωριστή φυσιογνωμία τους, που γίνονται πόλος έλξης πολλών ντόπιων παραθεριστών το καλοκαίρι και σιγά-σιγά γίνονται γνωστές και στο πανελλήνιο. Παράλληλα αναδεικνύουμε την φανταστική οροσειρά της Ροδόπης με το μοναδικό οικοσύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι αυτό υπάρχουν κάποια προγράμματα σε εξέλιξη, ώστε σύντομα η οροσειρά της Ροδόπης να γίνει επισκέψιμη. Τέλος, εκείνο το στοιχείο που προσδιορίζει την περιοχή και θέλει να δει ο επισκέπτης είναι το δέσιμο των πολιτισμών. Στο νομό της  Ξάνθης προβάλλουμε τον ορεινό όγκο, τα ορεινά χωριά που έχουν μια πολύ καλή εικόνα να προβάλουν και τα διάφορα κέντρα εναλλακτικού τουρισμού που γίνονται. Στο νομό Έβρου έχουμε μια αξιόλογη προβολή του Δέλτα του ποταμού Έβρου, του Δάσους της Δαδιάς, αλλά και της Σαμοθράκης που έχει το δικό της τοπικό χρώμα και διαφέρει από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Ήδη η Σαμοθράκη απολαμβάνει το μεγάλο ενδιαφέρων Ελλήνων και ξένων τουριστών, προσφέροντας βουνό, φυσικά νερά, πηγές και Θάλασσα».

Η συμμετοχή της Περιφέρειας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού πέρα από την τουριστική προβολή της περιοχής συνδέεται άμεσα και με την Ανάπτυξη του τόπου δημιουργεί προϋποθέσεις  τουριστικού ενδιαφέροντος, υποδομών και εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον επιχειρηματικό κόσμο , καθώς δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας του με την επενδυτική δυναμική της περιοχής. «Ο επαγγελματίας επενδύει όπου υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον. Οπότε προσπαθούμε να συνδυάσουμε την προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής μας που κάνει ο δημόσιος τομέας με αυτή του ιδιωτικού, ώστε υλοποιώντας κάποια προγράμματα να έχουμε μια επιχειρηματική δράση με το σωστό αποτέλεσμα.  Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι οι ευκαιρίες επαφών που δίνονται μέσα από την Έκθεση με τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι κατευθύνουν ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν του εξωτερικού. Είναι πολύ σημαντικό να τους δείξουμε τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας μας και να κατορθώσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους, ώστε να συμπεριληφθούμε στα τουριστικά τους  πακέτα».

Επειδή όμως τίποτε δεν συγκρατείται περισσότερο από ένα ωραίο άρωμα  η μία υπέροχη γεύση , το Διεθνές Εκθεσιακό κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν τις ξεχωριστές γεύσεις ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων. «Είναι παραδοσιακά τοπικά προϊόντα τα οποία δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την διαμονή τον χώρο της εκδηλώσεις μας και με την γεύση υπογραμμίζει ο κ. Γιουφτσιάδης.

Η έκθεση «Philoxenia 2002» άνοιξε τις πύλες της στις 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα την έχει επισκεφθεί ένας ικανός αριθμός επαγγελματικών τουριστικών πρακτόρων και σχολών τουριστικών επαγγελμάτων. Το Σαββατοκύριακο είναι το διήμερο επισκέψεων του κοινού. Τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας μένει να αποτιμηθούν στο μέλλον.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.